Vjerujem da nas je jako puno čulo za dobro poznati “baby blues”, odnosno period koji počinje treći dan od poroda, kada zbog naglog pada hormona mama može osjećati simptome tuge, nervoze, zbunjenosti, napetosti, osjetljivosti, kao i nagle promjene raspoloženja. No ono o čemu baš i ne čujemo često je takozvani “weaning blues” - tjeskoba nakon prestanka dojenja. 

 dojenje

Željela sam posebno pisati o ovoj temi jer je ona nešto na što nas nitko ne upozori, a to su naše hormonalne i emocionalne promjene kod prestanka dojenja. Kako i nakon poroda doživljavamo pad hormona koji utječe na naše emocije, tako se i nakon prestanka dojenja (pogotovo naglog), događaju intenzivne hormonalne promjene u našem tijelu. U literaturi ćete to pronaći pod nazivom “post-weaning blues”, a u nekim situacijama i “post-weaning depression”.

Iako to još nije službena dijagnoza, niti imamo dovoljno istraživanja na temu, sve više žena javlja slične simptome i iskustva, što je potaklo cijelu zajednicu koja se bavi laktacijom, da dublje istraži ovaj “fenomen”, kako bi pružili maksimalnu podršku majkama.

dojenje

Kada prestajemo dojiti, dolazi do pada hormona važnih za dojenje, odnosno, prolaktina i oksitocina, i tijelo se mora naviknuti na tu intenzivnu promjenu. Usto, spomenuti hormoni su oba “feel-good” hormoni. Oksitocin je hormon ljubavi, koji nam daje osjećaj povezanosti i zaljubljenosti, dok prolaktin tijelo opušta i umiruje. Logično je zaključiti da ako razina tih “feel-good” hormona u tijelu padne, da će promjene raspoloženja i veća osjetljivost te iritabilnost biti moguće. Tu naravno onda dodajemo i emocionalan faktor kada je prestanak dojenja kraj jednog važnog poglavlja u priči nas i našeg djeteta, zaista nije čudo da smo u ovom periodu emotivnije.

Imajte na umu da je ova pojava češća kod mama koje imaju povijest depresije i anksioznosti, ali i kada je razlog prestanka dojenja posebno emotivno težak, ili kada je došlo naglo i neočekivano, i zato, ako ovo iskusite, budite nježne prema sebi.

Pokušajte u ovom periodu više pažnje obratiti na svoju prehranu (pogotovo željezo, B vitamini, EPA) i “self-care”. Za neke će to biti više odmaranja, a za druge fizička aktivnost. Što se fizičke aktivnosti tiče, imamo čak i poneka istraživanja o tome da umjerena fizička aktivnost svakodnevno pomaže u nošenju s ovim simptomima, pa možda razmisliti o takvoj opciji. Nježna šetnja, yoga, pilates, plivanje - sve su to opcije koje pokazuju odlične rezultate.

dojenje

Također, možda vam korisne budu i pozitivne afirmacije, vježbe disanja, meditacija, molitve - to su sve tehnike koje pomažu u trenucima kada se ne osjećamo najbolje i mogu biti snažan alat kada ih koristimo konzistentno.

Nešto što jako pomaže (i vama i djetetu) je zapravo nastaviti s kontaktom kože na kožu ( https://una-bridged.com/kontakt-koze na-kozu ), jer pogoduje lučenju oksitocina (hormona ljubavi) ( https://una-bridged.com/oksitocin-hormon-ljubavi/ ) kao i nastavku povezanosti s djetetom koju nam se ponekada čini da gubimo prestankom dojenja.

Iako su veće šanse za intenzivnijim “weaning blues” ako je dijete manje i ako je prestanak dojenja nagliji, on se zapravo može dogoditi bilo kada. Starijeg sina sam dojila 3 godine, kada je on samostalno odlučio prestati taman prije nego sam rodila mlađeg sina pa iako su podoji bili 1 dnevno ili čak jednom u 2 dana, moje iskustvo bilo je poprilično neočekivano za mene, jer nisam mislila da će me emocije toliko obuzeti. Vjerujem da su na to utjecali i trudnički hormoni, ali vam zapravo želim reći da čak i kada se sve na papiru čini lako i “idealno”, ne znači da to zapravo je.

Imajte na umu da ako su simptomi i promjene raspoloženja baš intenzivni, nemojte se libiti potražiti stručnu podršku koja će vam olakšati ovo razdoblje, jer da bi dijete bilo dobro, mama treba biti dobro.

Nadam se da su vam ove informacije bile korisne i želim da znate - neovisno koliko je trajao vaš dojenački staž i zašto je završio - da je svaka kap vašeg mlijeka bila iznimno vrijedna, ne zaboravite koliko ste divna mama i koliko podržavate svoje dijete. Kroz sve to samo nemojte zaboraviti na sebe, jer ste i vi važne. Odvikavanje od dojenja nije baš lagan proces ni za koga, zato se probajte naoružati strpljenjem i nježnošću prema svima.

dojenje

Piše: Una Pašić Gregović, doula i edukatorica
Photo: Stoodio Soo
Web: www.una-bridged.com
Instagram: https://www.instagram.com/una.bridged/

Powered by:

 intimina logo

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina/
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.