Žvakanje žvakaćih guma potiče lučenje sline koja otplavljuje bakterije i ostatke hrane iz usta i vrlo je korisna kad iza ručka nemamo vremena ili prilike oprati zube. Također je dokazano da žvakanje žvaki smanjuje stres, poboljšava raspoloženje i podiže koncentraciju. No ima još toga!

zena, zvakaca gumaOd brezine kore do Double Bubble-a

U raznim oblicima, guma za žvakanje poznata je još od neolitičkog perioda. 5000 godina stara, guma za žvakanje, sačinjena od kore breze pronađena je u Kierikki, Finska. Smatra se da katran iz brezine kore ima antiseptička i neka druga medicinska djelovanja (pozitivne učinke). Posebno su žene koristile gume za osvježavanje usta. Oblici gume za žvakanje korišteni su i u staroj Grčkoj. Grci su žvakali gumu od mastike napravljenu od smola drveta mastike.

John B. Curtis je 1848. prvi napravio i prodao prvu komercijalnu žvakaću gumu pod nazivom State of maine Pure Spruce Gum. Dvije godine nakon toga, isti je gospodin počeo prodavati parafin s okusom, koji je postao vrlo popularan. 28. prosinca 1869. William Finley Sample postao je prva osoba koja je patentirala žvakaću gumu (US patent # 98.304).

Važna godina u povijesti žvakaćih guma svakako je 1914. - tada je kreiran brand Wrigley Doublemint. Zaslužni za dodavanje popularnog minta i voćnih okusa u žvake jesu William Wrigley Jr. i Henry Fleer. 1928. Walter Diemer prvi je uspješno proizveo ružičastu žvaku, usavršivši recept F. Fleera. Bila je to popularna žvaka Double Bubble.

Baza svake žvake je guma koja je mješavina prirodnog latexa i sintetičke gume. Gumi su dodani zaslađivači, razne arome, sredstva za poliranje zubi, te drugi sastojci, ovisno o tipu žvake.

Opasnosti aspartama

Nakon dokazanog kariogenog učinka šećera na zube, iz žvakaćih se guma on „izbacio". Zamijenjen je umjetnim zaslađivačima. Danas, jedan od najpoznatijih zaslađivača, aspartam (nalazi se u žvakaćim gumama i svim sugar free proizvodima), prema mnogim se istraživanjima pokazao kao kancerogen. Znanstvene su studije dokazale pojavu nekoliko vrsti tumora koji se mogu pojaviti konzumirajući prizvode koji sadrže aspartam. Aspartam se sastoji od aspartamske kiseline, fenilalanina i metanola i u knjizi Prescription for Nutritional Healing uvršten je u kategoriju kemijskih otrova. Prozvan je slatkim otrovom. Danas je tendencija stvoriti žvaku bez umjetnih zaslađivača (koji su svi od reda štetni za ljudski organizam) i bez šećera (koji uzrokuje karijes i deblja).

Magična stevia (ili stevija)

Od prirodnih zaslađivača (opet trenutno najpopularniji) stevia je do sada pokazala najbolja svojstva. Stevia Rebaudiana biljka je podrijetlom iz Paragvaja gdje se preko 1500 godina koristi kao zaslađivač gorkih ljekovitih pripravaka. Glikozidi steviu čine i do 300 puta slađom od običnog šećera. Za razilku od šećera, ne izaziva karijes ni nepoželjnu toleranciju na okus, sprečava nastajanje zubnog plaka, nema kalorija, nema štetnih nuspojava poput umjetnih zaslađivača i otporna je na visoke temperature. Za sada nema žvake zaslađene steviom na našem tržištu, ali ovaj idealni zaslađivač će sigurno pronaći put do proizvođača.

Prijateljski xylitol

Xylitol (šećerni alkohol) je poznati sastojak većine današnjih žvaka. Xylitol se smatra „tooth friendly" sastojkom, jer spriječava nastanak karijesa. Naime, on se ne može iskoristiti u metabolizmu bakterija, pa nema stvaranja kiseline, time nema demineralizcije površine cakline i nema nastanka karijesa. No taj efekt traje tek 5 minuta nakon početka žvakanja, a onda xylitol nestaje.

sarene zvakace gume

Zašto je dobro žvakati?!

Studije su pokazale smanjenje broja SM (Streptococcus mutansa) i povećanje ph sline (smanjuje se kiselost) kod djece koja su žvakala žvake, a osobito je to bilo izraženo u skupini sa xylitol žvakama. Slične su studije provedene i na trudnicama, kod čije je novorođenčadi dokazana odgođena pojava SM u ustima (razlika je bila 9 mjeseci).

Također je dokazano da žvakanje žvakaćih guma smanjuje stres, poboljšava raspoloženje i podiže koncentraciju. Žvakanje žvaka kod postoperativnih gastrointestinalnih i nekih urinarnih pacijenata ubrzava oporavak.

Nikotinske žvake koriste kod odvikavanja od pušenja, no kod dugotrajnog korištenja istih dolazi do pojave negativnih učinaka nikotina (npr. karcinomi u području usne šupljine).

Žvakanje žvakaćih guma potiče lučenje sline koja onda otplavljuje bakterije i ostatke hrane iz usta i vrlo je korisna kad iza ručka nemamo vremena ili prilike oprati zube. Dovoljno je prožvakati neku žvaku za osvježavanje daha 5-10 minuta da bi ona postigla ono za što je namijenjena.

Žvake su, gotovo kao i sve druge stvari u životu, pomoćno sredstvo kada se koriste u razumnim količinama i vremenu. Služe za osvježavanje daha, površno čišćenje zuba „na brzaka", kao pomoć kod odvikavanja od pušenja, kao sredstvo koje će vas „razbuditi" kad vas neko predavanje uspava, kao zamijena za slatkiš djetetu (dovoljno velikom da zna ispljunuti, a ne progutati žvaku).

zena. zvakaca guma

Pretjeranom konzumacijom „aspartamskih" i nikotinskih žvaka riskirate karcinom, kao i oštećenje TMZ-a (temporomandibularnog zgloba - zgloba vilice) zbog neprestanog žvakanja. 

Naravno, žvake ne treba žvakati uvijek i svugdje, jer to je nepristojno (ali to ekipa koja čita ovo zna i ne treba to posebno naglašavati). Dok se ne pojavi neka potpuno bezopasna žvakaća guma, savjetujem da žvačete one bez šećera u razumnom vremenu.

Žvačite pametno i pristojno (u skladu s vašom osobnošću)! : )

Stomatološka ordinacija
Dr. Darja Bašić 
Maksimirska 32
Zagreb
t: 01-2332-494

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.