Hijaluronska kiselina zlatni je rudnik kozmetičke industrije i gotovo da nema kreme protiv bora koja je ne sadrži. Beauty preparati s hijaluronskom kiselinom obećavaju glatku i meku kožu, ali zaboravlja se da je ona isto tako značajna za zdrave i čvrste desni, pa onda posredno i zdrave zube

hijaluronska kiselinaOtkad je otkrivena, hijaluronska kiselina i njeni derivati puno su proučavani na biomedicinskom polju. Korištena je u kirurgiji kako bi dozvolila operaterima razmicanje tkiva. Kao mikrokapsula može biti korištena kao ovojnica lijekovima. Njena viskoznoelastična svojstva koriste se za podmazivanje zglobova. Naposljetku, zbog visokog kapaciteta vezanja vode, taj ekstracelularni polisaharid zauzima veliki udio u kozmetičkoj industriji. 

Hijaluronska kiselina se tradicionalno dobivala iz pijetlove krijeste ili goveđe staklaste tekućine. Međutim, na taj je način teško dobiti veću/ekonomičnu količinu, jer ona formira kompleks s proteoglikanima. Industrija se stoga okrenula proizvodnji hijaluronske kiseline pomoću bakterija. Upotreba hijaluronske kiseline u liječenju upalnih procesa uobičajena je u medicinskim granama kao što su ortopedija, dermatologija i oftalmologija, a već se godinama koristi kako bi ubrzala regeneraciju vezivnog tkiva u organizmu.

zena, zdravi zubi i zdrave desniIdealna za njegu desni i usne šupljine

Na području stomatologije pokazala je protuupalno djelovanje zbog antibakterijskog efekta dokazanog u terapiji gingivitisa i parodontitisa. Tako je ona izvrsna kao podrška mehaničkoj terapiji parodontitisa. Površinski primijenjena pokazuje dobre rezultate, jer smanjuje osjećaj zatezanja mekog tkiva usne šupljine koji traje i do 4 h.

Hijaluronska kiselina u obliku vlakana korištena je u parodontnoj kirurgiji. Nakon otvorene kiretaže i poliranja korijena, HK u obliku vlakana stavljena je na ogoljele korijene i zatvoren je režanj. Rezultati nakon godinu dana bili su znatno smanjenje dubine džepova i smanjenje recesija.

Također, „spužva" hijaluronske kiseline pokazala se, zbog svoje biodegradacije i biokompatibilnosti, kao odlična rešetka za regeneraciju zubne pulpe. Površinska primjena hijaluronske kiseline trenutno smanjuje nelagodu koja se javlja kod aftoznog stomatitisa. Dakle, HK ima višestruko pozitivnu ulogu i u stomatologiji, a na tržištu postoji niz gelova koji je sadrže i kojima se može „premazati" zubno meso nakon redovite higijene zubi.

U kozmetičkoj je industriji višestruko zastupljena. Koristi se kao punilo za usne i dublje bore, te u raznim pripravcima za vanjsko nanošenje zbog efekta hidratacije kože, smanjivanja i uklanjanja ožiljaka, te za smanjivanje manjih bora.

Sa svojim brojnim pozitivnim učincima unutar i na površini našeg organizma, te zbog činjenice da se njome ne možemo „predozirati" hijaluronska kiselina je vrlo poželjna i popularna.

Stomatološka ordinacija
Dr. Darja Bašić 
Maksimirska 32
Zagreb
t: 01-2332-494

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.