Jedan od najčešćih krvnih poremećaja tj. jedna od najčešćih bolesti krvi je slabokrvnost ili anemija. Najčešći uzrok je nedostatak željeza i bolest se najčešće javlja kod žena i to između 20. i 50. godine života

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

Simptomi slabokrvnosti

Eritrociti su crvena krvna zrnca bez jezgre, ali zato prenose proteinski pigment - hemoglobin koji je bogat željezom i odgovoran za prijenos kisika do stanice i ugljičnog dioksida iz stanice. U nalazima slabokrvne osobe niske su vrijednosti željeza, ispod 8, niske su vrijednosti hemoglobina, a onda dobivamo i niske vrijednosti hematokrita. Osoba može i ne mora biti blijeda, umorna, bezvoljna... Mogu se javiti glavobolje, nedostatak zraka, lupanje srca, nesvjestice, omaglice, ranice na jeziku i druge upale zbog slabije apsorpcije i drugih minerala i nutritivnih elemenata. Nokti mogu biti tanki i lomljivi, kosa pojačano ispada, javlja se pomanjkanje apetita...

Dvije vrste anemije

Najčešća je anemija uzrokovana nedovoljnim unosom željeza ili povećanim gubitkom krvi (kod krvarenja, mioma, hemoroida), a može se javiti i povećana potreba za željezom tijekom trudnoće i dojenja te bavljenja sportom.

Druga je vrsta anemije uzrokovana manjkom vitamina B12 (koji pokreće proces nastajanja eritrocita) i folne kiseline (koja s C vitaminom i željezom završava taj proces sazrijevanja eritrocita).

nedostatak željeza

Prehrana kod anemije

Treba povećati unos krtog crvenog mesa, jetrica, ribe, jaja... Jedite zeleno povrće, grah, grašak, integralne žitarice, tamniji med koji je i bogatiji željezom, namirnice bogate bakrom koji pomaže u resorpciji željeza – sir, morske plodove, marelice, trešnje, smokve, jaja... Uz obrok nemojte piti čaj, kavu i vino jer njihovi tanini sprječavaju apsorpciju željeza. Uz obrok od mesa i povrća najbolje je popiti limunadu ili pojesti kiselije voće jer C vitamin pomaže u izvlačenju željeza iz hrane i olakšava njegovu apsorpciju u crijevima.

Možete jesti i špinat, ali s više mlijeka tj. vrhnja, tako da na sebe veže višak oksalne kiseline. Namirnice bogate željezom nemojte jesti uz kruh, tijesto, šećer i rižu jer su bogate ugljikohidratima, sadrže fitate te ometaju probavu. Ženama je potrebno oko 15 mg željeza dnevno, a dojiljama i trudnicama i oko 25 mg. Kako se s jačim krvarenjem u danima mjesečnice može izgubiti i 12-14 mg željeza, onda je jasno da nam prehrana mora biti kvalitetna i bogata željezom.

Čaj protiv anemije

Jednake količine koprive lista, maslačka lista, mente, majčine dušice, timijana, kadulje, preslice i šipka pomiješajte u posudi. Možete dodati i željezarku (Verbena officinalis) i kiselicu... Od te mješavine uzmite dvije žlice čaja na litru hladne vode, prokuhajte minutu i ostavite stajati desetak minuta. Procijedite, zasladite medom od kadulje, kestena ili cvijetnim medom. Pijte kroz dan.

Sirup protiv anemije

Ako neke od ovih biljaka pomiješate i skuhate malo jači čaj, procijedite ga i pomiješate s medom i s malo C vitamina u prahu, dobit ćete odličan i ukusan sirup. Dnevno vam je dovoljno uzeti 2 žličice sirupa i polako ga otopiti u ustima.

Naravno, ovo su prirodne metode liječenja. Ako vam vaš liječnik propiše neki drugi sirup ili tablete na bazi željeza, naravno da ćete ga poslušati i potrošiti propisanu terapiju. No, isto tako uz te lijekove možete uzimati i čaj i sirup te se savjetovati s liječnikom ili fitoterapeutom.

Dr. Ksenija Krajina Pokupec
Botana fitocentar d.o.o.
Fitoterapija - Aromaterapija - Masaža - Savjeti - Edukacija - Nutricionizam
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728
e-mail: botana.zg@gmail.com

Primanje pacijenata: ponedjeljak i srijeda 9-13h; utorak i četvrtak 14-18h

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.