Dr. sc. Nadežda Bilić, jedna od najpoznatijih oftalmologinja i refraktivnih kirurginja u Hrvatskoj, u ekskluzivnom intervjuu objašnjava sve o laserskoj korekciji vida, svojoj uspješnoj karijeri te nedavnom proširenju slavne poliklinike Bilić Vision koju vodi sa svojim suprugom

nadežda bilić, bilić vision

Jedna ste od rijetkih refraktivnih kirurginja u Hrvatskoj. Možete li nam točno objasniti što je posao refraktivnog kirurga i zašto vas ima tako malo među oftalmolozima?
- Kada sam počela s refraktivnom kirurgijom prije sedam godina, zaista sam uz nekoliko muških kolega bila prva žena refraktivni kirurg u Hrvatskoj. I danas nas ima svega osam ili devet od 400 oftalmologa koji rade u Hrvatskoj. Razlog tome je izuzetno skupa tehnologija za dijagnostiku i laseri za operacije, pa je teško pojedincu, pa čak i ustanovi, izdvojiti ogromnu sumu novca za nabavu tako sofisticirane i skupe opreme. Ne treba zaboraviti i kontinuirano školovanje u inozemstvu, jer u Hrvatskoj takvo školovanje ne postoji i predstavlja usku specijalizaciju unutar oftalmologije. Sam naziv refraktivna kirurgija novijeg je datuma i označava sve operacijske zahvate u oftalmologiji koji imaju za cilj rješavanje grešaka vida: kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam i staračku dalekovidnost. Operacije se izvode na rožnici (moguće je odstraniti kratkovidnost do -10 dioptrija, dalekovidnost do +5,0, te astigmatizam do 4,0 dioptrije) ili umetanjem umjetne leće u prednju sobicu oka ( kod visokih kratkovidnosti iznad -10,0 dioptrija). Operacijom na očnoj leći moguće je ukloniti kratkovidnost, dalekovidnost astigmatizam pa i staračku dalekovidnost. Poznato je da se inače ove greške refrakcije korigiraju naočalama ili kontaktnim lećama. 

Nedavno je otvorena proširena i novouređena poliklinika koja nosi vaše i suprugovo ime - „Bilić Vision" - na Ksaverskoj cesti 45 u Zagrebu. Kakve će sve preglede, zahvate i tretmane pacijenti kod vas moći obavljati? Što sve nudite i po čemu se vaša poliklinika razlikuje od ostalih?
- Poliklinika Bilić Vision djeluje na gore navedenoj adresi već 15 godina i tijekom tog razdoblja razvila se u jednu od vodećih oftalmoloških ustanova ne samo u Hrvatskoj, već i šire. Do sada je u ustanovi liječeno preko 17.000 pacijenata iz zemlje i inozemstva. Poliklinika je u stanju pružiti mogućnost kompletne dijagnostike za bolesti povišenog očnog tlaka, laserskog liječenja bolesnika s glaukomom ili komplikacija šećerne bolesti na oku, dijagnostiku očnim CT-om, snimanja krvnih žila i cirkulacije mrežnice, fotografije i praćenje stanja bolesti prednjeg i stražnjeg segmenta oka, snimanje vidnog polja, ali i lasersko skidanje dioptrije, ultrazvučne operacije sive mrene, vitrektomije, operacije ablacije mrežnice i brojne druge zahvate. Također smo u mogućnosti izvršiti dijagnostiku i liječenje ortopedskih bolesnika s bolestima lokomotornog aparata. Osim po brojnim subspecijalizacijama koje posjedujemo, veliki dio budžeta poliklinike odvaja se upravo za stručno i znanstveno usavršavanje liječnika u najeminentnijim europskim i svjetskim oftalmološkim ustanovama. Takvo ekspertno znanje je ono što nas razlikuje od drugih ustanova. Razlikuje nas i naš odnos prema pacijentu. Pacijent aktivno sudjeluje u svom liječenju na način da je u stalnoj interakciji s liječnikom od trenutka kad mu je do u detalje objašnjeno njegovo stanje do daljnjeg praćenja, konzultacija, liječenja itd.

Bilić Vision" je jako poznato ime - kako ste izgradili brand?
- Smatram da još puno moramo raditi na stvaranju našega branda. Brand je nastajao s godinama kvalitetnog rada i stalnog usavršavanja. No nije bio popraćen adekvatnim marketingom. To nažalost u našoj profesiji nije niti dopušteno. No 17.000 izliječenih i zadovoljnih pacijenata prenosi naše ime. Oni su naši pravi ambasadori. No još nas čekaju brojni izazovi. Ipak, za budućnost se ne bojimo, jer iza svakoga branda da bi opstao mora stajati kvaliteta, a to je upravo ono što mi imamo.

bilić vision

Vratimo se na lasersku korekciju vida - kakav tip postupka najčešće provodite i kako on točno teče? Kakvim aparatima, tj. tipovima lasera se obavlja?
- U svijetu, pa tako i u našoj ustanovi, najčešća je tzv. LASIK operacija koja je osobito popularna. U svijetu je do sada ovom metodom operirano preko 35 milijuna ljudi. Razlog tome je brz oporavak pacijenta kao i činjenica da je prilikom laserskog skidanja dioptrije moguće operirati oba oka odjednom. Nije potrebno čekati da se napravi najprije operacija jednog oka, pa tek nakon oporavka operiranog oka pristupiti operaciji drugog oka, kao kod zahvata koji se zove PRK. Operacija laserskog skidanja dioptrije je bezbolna i sigurna i uspješnost operacije iznosi preko 99%. Mogućnost komplikacija je minimalna i u pravilu je prolaznog karaktera. U SAD-u je metoda priznata kao rutinska za uklanjanje dioptrije čak i kod astronauta i pilota.

Koje su predispozicije pacijenta za uspješan zahvat (posebno vezano za očni tlak, debljinu rožnice i sl.)?
- Svi oni koji imaju dioptriju do -10,0, dalekovidnost do +5,0, astigmatizam do 4,0 dioptrije, urednu debljinu rožnice od oko 550 mikrona, te dob od 20-45 godina života dobri su kandidati za lasersko skidanje dioptrije. Pacijentima koji imaju od 45-55 godina života, moguće je laserski skinuti dioptriju, no potrebno im je objasniti da će ipak kod rada trebati naočale za čitanje. Oni koji se svakako žele riješiti i naočala za čitanje predlažem tzv. monovision, gdje na nedominantnom oku ostavljam mali minus, koji dijelom poništi staračku dalekovidnost i omogući tom oku čitanje bez naočala. Nisu dobri kandidati oni koji imaju očnu bolest keratokonus, glaukom, komplikacije šećerne bolest na očima, trudnice, žene koje doje, kao i mlađi od 20 godina života ukoliko dioptrija nije stabilna barem godinu dana.

Koliko traje oporavak?
- Kod LASIKA oporavak je brz. Oko već sutradan izgleda kao da ništa nije rađeno, no poklopčić koji se radi na rožnici prilikom operacije treba nekoliko mjeseci da bi čvrsto zarastao... Ipak, operirani se vraćaju normalnom životu već nakon 2 tjedna. Kod operacije PRK oporavak traje oko mjesec dana jer se operira jedno, a nakon 8 dana drugo oko.

Može li se postupak ponavljati ako se pacijentu vrati dioptrija? Što je s lećama, može li ih se normalno nositi ako se opet pokaže potreba za time?
- Ukoliko ima dovoljno preostale debljine rožnice postupak je moguće ponoviti ukoliko dođe do djelomičnog povrata dioptrije, a što je u pravilu slučaj kod visokih dioptrija bez obzira radi li se o kratkovidnosti ili dalekovidnosti. Nakon operacije, ukoliko kasnije postoji potreba za nošenjem kontaktnih leća, one se mogu normalno nositi.

nadežda bilić, bilić visionŠto može krenuti po zlu pri operaciji?
- Komplikacije mogu nastati tijekom operacije ili postoperativno. Tijekom operacije može doći do poremećaja s izvođenjem poklopčića, debljinom poklopca, erozijama ili komplikacija kompletnog odizanja poklopca. Važno je naglasiti da se svaka od tih situacija može riješiti, no pritom je važno iskustvo operatera. Postoperativno, može doći do pomaka poklopca, pojave strija ili uraštanja epitela pod poklopac. To su promjene koje je potrebno rješavati, pa mogu djelomice produljiti oporavak vidne oštrine. Ipak, najčešća je komplikacija pojava suhog oka koja zahtjeva korištenje umjetnih suza i nekoliko mjeseci nakon operacije. No nema komplikacije koja može dovesti do trajnog gubitka vida, a postotak pojave komplikacija ovisi o tehnologiji te vještini kirurga.

Kako se kreću cijene laserskog skidanja dioptrije?
- Cijena zahvata ovisi o operaciji i tehnologiji koja se koristi, a kreće se u našoj Poliklinici od 6500 za PRK po oku, do 8000 kn za LASIK po oku, što su zaista promotivne cijene ne samo u usporedbi s ostalim ustanovama u Hrvatskoj već i u regiji.

Kako se laserskom tehnologijom (osim skidanja dioptrije), još može pomoći ljudskom oku i vidu?
- Laseri su odavno ušli u medicinu za različita liječenja, pa tako i u oftalmologiju. Osim excimer lasera najnovije tehnologije za skidanje dioptrije, u našoj ustanovi koristimo i Argon i Yag laser za liječenje bolesnika oboljelih od glaukoma, degenerativnih bolesti mrežnice, dijabetičkih komplikacija na očima, koriste se kod operacija na stražnjem segmentu oka, ili uklanjanju sekundarne katarakte. Primjena je raznolika, a ovakvo liječenje provode oftalmolozi specijalizirani za takvu vrstu bolesti.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.