Rak jajnika sedmi je najčešći rak kod žena i osmi uzrok smrti od raka kod žena. Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) iz 2018., od raka jajnika i/ili jajovoda godišnje u Hrvatskoj obole 462, a umre 308 žena. Smrtnost je moguće smanjiti što ranijim otkrivanjem bolesti i optimalnim liječenjem koje je dostupno u Hrvatskoj. Nažalost, još ne postoji probirni test, žene ne idu uvijek redovno na preglede, ne reagiraju na eventualne simptome i rak jajnika se u oko 70% slučajeva otkriva u poodmakloj fazi

maja kolumna rak jajnika

Zdravstvena pismenost u ženskoj populaciji svakako treba obuhvatiti informacije o raku jajnika kao i poznavanje simptoma koji mogu ukazivati na rak jajnika kako bi žene mogle ovu bolest prepoznati na vrijeme i doista iskoristiti mogućnosti liječenja koje današnja medicina nudi.

Što je rak jajnika?

Rak jajnika je maligna bolest koja nastaje u jajniku, a u ovu kategoriju spadaju i rak jajovoda te rak peritoneuma (pokrova trbušnih organa). Simptoma u ranoj fazi bolesti gotovo nema i dijagnoza se najčešće postavlja kasno. Najveći dio zloćudnih tumora jajnika potječe iz epitelnih stanica koje oblažu jajnik. Slijede stromalne stanice koje proizvode hormone i spolne stanice, koje se inače pretvaraju u jajne stanice. Rak jajnika je, usprkos poboljšanju u dijagnostici, kirurgiji i kemoterapiji, ostao vodeći uzrok smrtnosti od ginekoloških tumora u zadnjih desetak godina s petogodišnjim preživljenjem ispod 30 %. Glavni razlog za to jest kasna dijagnoza.

Više od dvije trećine bolesnica ima uznapredovalu bolest u trenutku postavljanja dijagnoze.

Što uzrokuje rak jajnika?

Rizik nastanka sporadičnog oblika raka jajnika povezuje se s ukupnim brojem ovulacija tijekom reproduktivnog života žene. Pritom podrazumijevamo životno razdoblje žene između 15. i 49. godine života, odnosno razdoblje između prve menstruacije (menarhe) i pojave menopauze, odnosno posljednje menstruacije. Prema ovoj teoriji o nastanku raka jajnika pretpostavlja se da tijekom ovog razdoblja žena višestruko ovulira i tijekom mnogobrojnih ovulacija dolazi do oštećenja tkiva jajnika čime se povećava rizik za nastanak oštećenja genetskog materijala u stanicama što posljedično može dovesti do pojave raka jajnika.

Točan uzrok nastanka raka jajnika nije poznat.

Postoje brojne teorije o važnosti ovulacije (izbacivanje jajne stanice iz jajnika) kao i novije teorije koje govore da se rak jajnika razvija iz jajovoda i prelazi na jajnik. S obzirom na da postojanje niz oblika malignoma jajnika, pretpostavlja se da u samom nastanku raka jajnika sudjeluje više čimbenika koji mogu dovesti do razvoja različitih tipova raka jajnika. U mnogim slučajevima u kojima se rak jajnika razvio ne mogu se identificirati poznati čimbenici koji se povezuju s nastankom bolesti.

Čimbenici rizika kod raka jajnika
Čimbenici ili faktori rizika u medicini predstavljaju stanja, pojave ili događaje koji povećavaju mogućnost nastanka bolesti. Mogu se dovesti u vezu s pojavom zloćudne bolesti jajnika. Ipak, ovo ne znači da će osoba koja ima navedene čimbenike sigurno i oboljeti. Točan uzrok raka jajnika nije poznat, ali znamo više čimbenika rizika za razvoj te bolesti. Važno je znati da prisutnost čimbenika rizika povećava opasnost od nastanka raka, ali to ne znači da ćete zaista dobiti rak. Jednako tako, nedostatak čimbenika rizika ne znači da ga nećete dobiti. Obiteljska anamneza ima vrlo važnu ulogu u nastanku raka jajnika. Žene koje imaju srodnice u prvoj liniji koje su bolovale od raka imaju dvostruko veći rizik od nastanka raka jajnika u odnosu na žene koje nemaju takvu anamnezu. U žena s nasljednim rakom jajnika bolest se obično razvije 10 godina ranije nego u žena čiji rak jajnika nije nasljedan.

Kako se postavlja dijagnoza raka jajnika?
Premda bolesnice s rakom jajnika nemaju specifične simptome u ranom stadiju, na bolest se može posumnjati na osnovi nekih uobičajenih simptoma. Kako većina tumora raste i svojom dimenzijom počinju izazivati određene simptome, kod raka jajnika prvi simptomi mogu uključivati osjećaj nelagode u zdjelici ili abdomenu, pritiska ili čak bol. Kada su simptomi izraženi obično se radi o uznapredovaloj bolesti gdje se na dijagnozu može posumnjati već samim ginekološkim pregledom. Najčešći simptomi koji se pojavljuju kod bolesnica s rakom jajnika ovise o veličini tumora i pritisku okolnih organa, ometanju prohodnosti crijeva s posljedičnim zatvorom stolice (konstipacija) ili potpunim zastojem prolaska stolice (ileus), stvaranju ascitesa (slobodna tekućina u abdominalnoj šupljini) kao i stvaranju pleuralnog izljeva (tekućina u grudnom košu). 

Najšire poznat i najčešće određivan je tumorski biljeg CA 125 (karcinomski antigen). Više vrsta malignih tumora jajnika proizvodi ovaj tumorski biljeg koji zatim dospijeva u krvni optok iz kojega se putem analize uzorka krvi može laboratorijskim pretragama odrediti. Kombinacija nalaza tumorskog markera CA 125 i transvaginalnog ultrazvuka uvelike pomaže liječnicima prilikom postavljanja sumnje na postojanje malignog oboljenja jajnika. Određene benigne bolesti mogu također biti praćene povišenim vrijednostima CA 125 kao što su menstruacija, dobroćudne ciste jajnika, miomi maternice, upalna bolest jajnika i zdjeličnih organa, endometrioza i većina upalnih stanja u abdomenu. Ipak, mora se naglasiti da ove dvije pretrage zajedno, kao i druge koje se mogu pridodati, ne mogu postaviti definitivnu dijagnozu, već služe samo u postavljanju sumnje na postojanje maligne bolesti jajnika.

Definitivna dijagnoza raka jajnika postavlja se isključivo patohistološkim pregledom jajnika. Dakle, za postavljanje definitivne dijagnoze potrebno se podvrgnuti operacijskom zahvatu, odstraniti dio ili čitav jajnik i tek nakon pregleda patologa moguće je dobiti konačnu dijagnozu malignog oboljenja jajnika. Nakon utvrđivanja patohistološke dijagnoze malignog oboljenja jajnika, patohistološkim se pregledom moraju analizirati i svi materijali koji su odstranjeni iz trbuha, prvenstveno s ciljem određivanja proširenosti bolesti.

maja kolumna rak jajnika

Simptomi raka jajnika:

• nema simptoma u ranoj fazi bolesti
• nelagoda i pritisak u zdjelici i abdomenu
• osjećaj napuhnutosti i oticanja trbuha uslijed stvaranja i zadržavanja vode unutar abdominalne šupljine
• poteškoće s probavom - osjećaj sitosti neposredno nakon započinjanja obroka, nemogućnost probavljanja hrane.
• konstipacija - zatvor stolice, blag i povremen do jako izraženog, radi mogućih tumora koji su onemogućili prohodnost debelog crijeva, najčešće završnog dijela
• promjene u načinu mokrenja (npr. učestalije mokrenje)
• dispareunija (bol prilikom spolnog odnosa)
• mučnina
• gubitak apetita
• kratkoća daha – obično radi nakupljanja tekućine u grudnom košu i trbušnoj šupljini

Liječenje raka jajnika

Liječenje ovisi o tome koliko je bolest uznapredovala i je li kirurški zahvat još uvijek moguć, o kirurški definiranom stadiju bolesti i o procjeni rizika. Kirurški zahvat je osnova zbrinjavanja epitelnog raka jajnika u njegovim ranim stadijima. U svim je stadijima najbolje učiniti kirurški zahvat u specijaliziranom centru, s visokokvalificiranim i iskusnim operaterom u kojega se možete pouzdati da će se odstraniti sve vidljive tumorske promjene i tako omogućiti najbolji rezultat liječenja.

U liječenju raka jajnika koriste se kirurška terapija, kemoterapija i radijacijska terapija. Ovisno o stupnju bolesti koriste se zasebno ili se pojedini oblici liječenja kombiniraju. Osnovni je oblik liječenja kirurško odstranjenje maternice, jajovoda i jajnika kao i najveće moguće odstranjenje tumorskih masa. Primjenjuje se u svih bolesnica osim u početnim stadijima tumora koji sporo rastu kod žena koje još žele roditi. Tada se odstranjuje samo zahvaćeni jajnik. Kemoterapija je primjena lijekova koji uništavaju tumorske stanice, a naziva se još i sistemska terapija jer lijekovi krvotokom djeluju na čitav organizam. Upotrebljava se kad se rak proširio po tijelu ili kad ga nije moguće odstraniti u cijelosti. Radijacijska terapija može se koristiti kao dodatak kirurškom liječenju radi uništavanja stanica koje su ostale. Kao i kirurško liječenje, ovo je lokalna terapija jer djeluje na stanice područja koje se liječi, a postoji mogućnosti i unošenja kemoterapije i radioterapije u trbušnu šupljinu.

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika – 8. svibnja

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika obilježava se 8. svibnja. Pokrenut je 2013. godine kao svjetska inicijativa s ciljem podizanja svijesti žena o važnosti redovnih pregleda. Udruga SVE za NJU članica je Svjetske koalicije za borbu protiv raka jajnika (engl. World Ovarian Cancer Coalition) od njezinoga osnivanja, a od 2015. uz druge udruge i institucije redovito obilježava ovaj dan. Zadnjih godina to čini javnim tribinama i javnozdravstvenim akcijama pod motom: "Ženska bolest, ali nije samo ženski problem".

Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika želi se ukazati na najvažnije činjenice o raku jajnika:

• rak jajnika može se razviti u svake žene
• ne postoji test probira za rak jajnika
• PAPA test nije metoda detekcije raka jajnika i jajovoda
• rak jajnika se najčešće dijagnosticira u uznapredovalom, kasnom stadiju
• povećanje opsega trbuha, nadutost, brza zasićenost hranom, bolovi u zdjelici i trbuhu, smetnje mokrenja mogući prvi znakovi pojave raznih bolesti, ali i raka jajnika
• postavljanje dijagnoze u ranom stadiju znatno poboljšava mogućnost preživljenja
• kod žena sa simptomima koji mogu ukazivati na malignu bolest jajnika i jajovoda potrebno je hitno obaviti ginekološki pregled, transvaginalni ultrazvuk i odrediti tumorski biljeg CA 125
• kad je postavljena sumnja na postojanje maligne bolesti jajnika i/ili jajovoda potrebno je provesti kirurško liječenje i onkološko liječenje u bolnicama I kategorije, odnosno u velikim centrima s dostupnim multidisciplinarnim timom

maja kolumna rak jajnika

U povodu Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika i ove godine udruga SVE za NJU organizira utrku pod nazivom To nisu samo ženske stvari kako bi skrenula pozornost na važnost brige o ženskom reproduktivnom zdravlju, prevenciji i ranom otkrivanju bolesti. Namjera je potaknuti žene na redovite kontrolne preglede, zdraviji način života i tjelovježbu te naglasiti važnost podrške oboljelima. Utrka se održava virtualno u subotu 22. svibnja 2021. Preporučeno vrijeme za trčanje je od 10 do 20 sati, a svaki sudionik izabrat će stazu na kojoj će trčati i duljinu staze. Onima kojima trčanje nije "jaka strana" mogu se odlučiti na šetnju na 800 m. Prikupljena sredstva SVE za NJU će koristiti za nastavak rada Centra za psihološku pomoć za žene oboljele od raka i članove obitelji.

Udruga SVE za NJU s partnerima Hrvatskim društvom za ginekološku onkologiju te udrugama Nismo same, "JA KA" i Hrvatskim društvom medicinskih sestara, tehničara i primalja nastavlja s kampanjom pod nazivom Ne zaboravi me. Kampanja je pokrenuta u veljači 2020. godine s ciljem osvještavanja žena o važnosti genetičkog testiranja te poticanja žena na razgovor s liječnikom o genetičkom testiranju. Svaka žena oboljela od raka jajnika treba znati je li kandidat za genetičko testiranje na mutacije BRCA gena. Mutacije BRCA gena povećavaju rizik za razvoj raka jajnika i raka dojke, a kod oboljelih žena rezultat testa može biti od odlučujuće važnosti pri izboru terapije. Udruga je u suradnji s liječnicima u travnju u okviru kampanje Ne zaboravi me pokrenula online savjetovalište za individualno informiranje žena s rakom jajnika o testiranju BRCA gena bez obzira jesu li završile liječenje ili ono još traje.

Informiranje i savjetovanje o genetičkom testiranju BRCA gena žene s rakom jajnika mogu obaviti besplatno u online savjetovalištu na sljedeći način:

• nazovite info telefon udruge SVE za NJU 01 6418 765 za informacije i predbilježbu

Svaka bolesnica zaslužuje detaljne informacije o testiranju i značaju rezultata testa u izboru terapije. Ne smije se propustiti niti jedna mogućnost poboljšanja ishoda liječenja i preživljenja kroz pravovremeno optimalno liječenje. Baš za to optimalno liječenje važno je odmah kod operativnog zahvata ili biopsije provjeriti o kakvom se karcinomu radi i provesti genetičko testiranje na mutaciju BRCA gena.

Budućnost je upravo u personaliziranom liječenju. Informacija o postojanju mutacije BRCA gena svake bolesnice pri dijagnozi raka jajnika osigurava mogućnost pravovremenog odabira personaliziranog liječenja, koje može poboljšati ishod terapije. Procjenjuje se da oko 20% do 30% bolesnica s rakom jajnika ima BRCA mutaciju. Testiranje mutacije BRCA gena za oboljele od seroznog raka jajnika visokog stupnja nediferenciranosti provodi se na teret HZZO-a od 2016. Poznavanje BRCA statusa važno je i radi procjene rizika pojavnosti bolesti kod zdravih žena jer rizik raste s kronološkom dobi i penje se i do 60% do 70-te godine života. Testiranje zdravih žena koje u obitelji imaju slučajeve raka jajnika i raka dojke kod bližih srodnica moguće je u Hrvatskoj u savjetovalištima za genetsko savjetovanje i testiranje, u skladu sa stručnim Smjernicama za genetsko testiranje.

Kampanja Ne zaboravi me kroz medije, plakate, letke i edukacije pridonijeti informiranju bolesnica, obitelji, ali i dijela stručnjaka koji na bilo koji način sudjeluju u procesu postavljanja dijagnoze i liječenja raka jajnika. Svi trebaju znati da o BRCA statusu može ovisiti optimalan izbor terapije i da bi se BRCA status trebao utvrditi kod postavljanja dijagnoze za sve bolesnice kojima to može utjecati na izbor terapije.

Rak jajnika najsmrtonosniji je ginekološki rak.

Primijetite li neuobičajeno povećanje trbuha, nadutost koja traje, bolove u zdjelici, učestalu potrebu za mokrenjem stalno tijekom nekoliko tjedana, nemojte umanjivati vlastitu brigu i odgađati preglede, unatoč epidemiji i postojećim ograničenjima, potražite pomoć i posavjetujte se s liječnikom. Iznimno je važno da redovito odlazite na preventivne ginekološke preglede, ne samo zbog rizika od raka jajnika nego kako biste čuvali svoje spolno zdravlje i spriječili moguće komplikacije kasno otkrivenih infekcija i bolesti za koje je što ranije otkrivanje ključno. Širite ovo znanje i drugima i pomozite i drugima čuvati zdravlje.

7. svibnja 2021. u 11 sati održava virtualna javna tribina To nisu samo ženske stvari s liječnicima i bolesnicama na temu prevencije, dijagnostike i liječenja raka jajnika. Pridružite se i podržite žene oboljele od raka jajnika. Saznajte sve o simptomima koji mogu ukazivati na pojavu bolesti. Cjelokupnu snimku stručne tribine možete i naknadno pogledati na Facebook stranici Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU.

Sve žene mogu biti u opasnosti od raka jajnika, bilo koja žena može oboljeti.

Znanje i osviještenost o ranim znakovima bolesti mogu spasiti brojne živote.

Rana dijagnoza znatno poboljšava izglede za preživljenje.

Izvori i korisni linkovi:
www.svezanju.hr
www.hzjz.hr
www.esmo.org
www.onkologija.hr
www.worldovariancancercoalition.org
Što je rak jajnika? (2017). ESMO vodič za bolesnice preveden na hrvatski
Haller, H. i Matković, M. (2015). Što morate znati o raku jajnika? Hrvatska liga protiv raka

maja kolumna rak jajnika

Piše: Maja Erceg Tušek, mag. psih., SVE za NJU
Webstranica: www.lelo.com
Instagram: https://www.instagram.com/lelo_official/
Facebook: https://www.facebook.com/LELO.Official/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.