Pođite na kulinarsko putovanje sa slavnom američkom autoricom Alice Waters i pustite da vas, korak po korak, vodi carstvom zdrave domaće kuhinje. Već više od trideset godina Alice Waters zagovara upotrebu sezonskih namirnica i hranu uzgojenu u vlastitu podneblju

umjetnost jednostavne hrane, alice waters

Knjige i nastupi Alice Waters privlače publiku diljem svijeta jer u njima otkriva jednostavnu, a zaboravljenu istinu da tajna dobrog jela leži u dobrim sastojcima.  U svojoj novoj knjizi "Umjetnost jednostavne hrane" pokazuje nam što to znači u svakodnevnoj prehrani kroz više od 250 recepata za cijelu obitelj. Svi koji se drže njezinih uputa slažu se da je za zdravu i ukusnu prehranu dovoljno imati dobre namirnice i – puno ljubavi.

Naučite se opustiti u kuhinji, ne držati se lijepo svakog recepta, od riječi do riječi, već kombinirati tehnike i namirnice u skladu sa svojim željama i ukusom. Pisanje Alice Waters toliko je puno strasti, znanja, iskustva i poštovanja prema namirnicama da će i potpuni početnici, kao i profesionalci u kuhinji, s užitkom pročitati ovu knjigu od korica do korica, a stečene vještine i ideje upotrebljavati cijeloga života.

Načela kulinarske revolucije Alice Waters:

- kupujte lokalno uzgojene, što kvalitetnije namirnice

- kupujte u sezoni, što svježije

- kupujte na tržnici, od malih proizvođača, organsko

- ne držite se slijepo recepata ako to nije potrebno

- saznajte kada i kako improvizirati prilikom kuhanja

Predgovor novoj knjizi Alice Waters napisala je Ana Ugarković koja ističe kako je upravo način kuhanja koji Alice zagovara odredio i njen pristup prehrani i namirnicama. Evo što Ana Ugarković kaže o jednostavnoj i sezonskoj prehrani te knjizi "Umjetnost jednostavne hrane".

ana ugarkovic

Kako je Alice Waters, autorica knjige Umjetnost jednostavne hrane, utjecala na vaš odnos prema kuhanju?
- Knjige Alice Waters su me na neki način odredile kao kuharicu. Njezin se pristup kuhanju poklopio s mojom filozofijom, koja se temelji na odabiru namirnica u skladu sa sezonom i njihovu poštivanju. To je svojevrsna mediteranska kuhinja, u njoj ima španjolskih, talijanskih i francuskih utjecaja, a upravo tako i ja nastojim kuhati.

Po čemu je važan njezin pristup hrani i kuhanju?
- Alice Waters nas potiče da kupujemo kvalitetne, lokalno uzgojene namirnice. Ne samo da tako podupiremo male uzgajivače, već kupnjom svježeg, sezonskog voća i povrća dobivamo namirnice najboljeg okusa i kvalitete. To je nešto sasvim drugo u usporedbi s onima koje u supermarketu stoje dva tjedna. A kad je namirnica dobra, kuhanje ne mora biti složeno.

Kome biste preporučili Umjetnost jednostavne hrane?
- Svima koji se trude živjeti u skladu s načelima koje ona zastupa i radije kupuju namirnice na tržnici ili ih, ako imaju sreće, uberu u vlastitom vrtu. Preporučila bih je čak i neiskusnima u kuhinji jer u njoj ima dovoljno informacija za početnike. Kada čitate dobru kuharicu, kakva je ova, ona vas zagolica i poželite biti dio toga, poželite tako kuhati.

Što ove recepte čini drugačijima od onih u prosječnoj modernoj kuharici?
- Njezini recepti zapravo nisu klasični recepti, oni su više smjernice u kuhanju određenog tipa jela. Autorica smatra da u kuhinji, osim kad je riječ o slasticama, ne treba biti rigidan i slijepo se držati recepta. Uz njezine savjete i upute svatko će moći odabrati u kojem smjeru želi ići. Naučit će vas da slijedite vlastiti ukus.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.