Bakterijske upale mokraćnih putova (posebno one izazvane Escherichiom coli), ne ovise o godišnjem dobu, no ipak su češće tijekom jeseni i zime. Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec objašnjava sve o tegobama koje bakterija izaziva, savjetuje vas u preventivi, liječenju i olakšanju bolnih simptoma

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Moć ljekovitog bilja

zene, upala mokracnih putevaBakterijske infekcije bubrega i mokraćnih putova vrlo su česte i brojne, a na našu žalost imaju i izraženu sklonost ponavljanju. Gotovo da nema osobe koja tijekom života nije imala upalu mokraćnog mjehura - cistitis, upalu bubrega - pijelonefritis, ili upalu mokraćne cijevi - uretritis.

Sve ove upale češće su u žena zbog kraće mokraćne cijevi pa mikroorganizmi lakše i brže ulaze i dolaze do mokraćnog mjehura. Cistitis mogu uzrokovati vaginalne infekcije poput kandidijaze, virusi, alergijske reakcije na lijekove ili zračenje, stres, spolni odnosi pa čak i žestoke dijete. No, najčešći uzročnici su gram-negativne bakterije( E.coli, Proteus mirabilis, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa) i gram-pozitivne bakterije (Enterobacter, Streptococcus, Staphylococcus).

Kada postaje patogena?

Escherichia coli je bakterija iz skupine koliformnih bakterija i odgovorna je za čak 80% bakterijskih infekcija urotrakta. U normalnom probavnom traktu naseljavaju se koliformne bakterije već nekoliko dana nakon poroda i od tada su sastavni dio našeg crijeva - naše crijevne flore.

Tu pridonosi normalnom odvijanju funkcije crijeva, sinteze vitamina K i metabolizma. Ali kada se nađe na bilo kojem drugom mjestu - „krivom mjestu" - postaje patogena tj. uzrokuje bolest. Kad je obrana organizma oslabljena, a to je najčešće u djece, starijih osoba i trudnica ili nakon uvođenja katetera, bakterija E.coli izazvat će upalu.

Klinička slika:

- učestalo mokrenje uz peckanje, žarenje i bol
- bolovi u donjem dijelu trbuha
- ponekad krv u urinu
- eventualno povišena tjelesna temperatura
- bolovi u području bubrega (ako se upala proširila uzlazno do bubrežne čašice )

Dijagnostika:

- kompletna krvna slika
- pregled urina
- urinokultura s antibiogramom
- ultrazvuk
- urografija (zbog mogućeg VUR-a kod djece)

escherichia coliKad antibiotici (više) ne pomažu

Prema dobivenim nalazima i antibiogramu liječnik će propisati antibiotik. Nažalost, sve je više pacijenata koji mi dolaze s kroničnim infekcijama koje traju od tri do nevjerojatnih 40 godina. Probali su i promijenili u terapiji sve moguće antibiotike, no zbog razvoja bakterijske rezistencije - otpornosti na antibiotike - bakterije su i dalje prisutne u urotraktu i prave im veće ili manje probleme. 

Čest je podatak da E.coli na neko vrijeme nestane ali je zamijene neke druge bakterije, a onda se opet vrati E.coli i bude pozitivna u urinu. Dugotrajna uporaba antibiotika na kraju počinje više štetiti nego koristiti jer nam antibiotici narušavaju ravnotežu mikroflore sluznice urotrakta a negativno utječu i na imunitet.

Zato preporučam fitoterapiju - neagresivnu metodu liječenja ljekovitim biljem, s kojom sam postigla odlične rezultate u terapiji i preventivi i kod djece i kod odraslih osoba. Logično je da će se pacijent lakše riješiti svih bakterija ako uzima puno tekućine jer će više mokriti i izmokrit će i dio bakterija. 

Uz uporabu odabranog čaja i biljnih kapi, te kupki i obloga, aktivne ljekovite tvari iz biljke, svojim će vas diuretskim, antibakterijskim, dezinficirajućim i imunološkim djelovanjem u potpunosti riješiti i E.coli i svih ostalih bakterija prisutnih u urinu, smirit će upaljenu sluznicu i ojačati vam imunitet. 

brusnicaFitoterapija protiv E. Coli

Čaj protiv E.Coli

Preslica 30g

Kopriva list 20g

Brusnica 15g

Kamilica 10g

Breza list 10g

Šipak 10g

Žutika 5g

Ovo je jedna od mogućih receptura za urološki čaj protiv E.coli. Naravno, odabir ljekovitog bilja i njihova doza ovise o jačini bolesti, prisutnim simptomima i dobi, a neke biljke ne smiju se naći u čaju za trudnice ili jako malu djecu. Važno je biti uporan i redovit u terapiji, jer sve upale bubrega i mokraćnih putova treba liječiti što prije i što kvalitetnije da preveniramo kronične upale i slabljenje funkcije bubrega. Dnevno treba popiti litru čaja (poželjno je i više) i 80-120 kapi tinkture. Za potpuni učinak u čaj iscijediti limun i zasladiti ga medom od vrijeska, lipe ili miješanim medom od mediteranskog bilja (vrijesak, drača, planika...).

Čaj piju i male bebe bez ikakvih negativnih nuspojava uz redovite kontrole urina kod nefrologa. Uz to, roditelji moraju održavati higijenu spolovila djeteta jer su kontaminacije bakterijom E.coli najčešće „uzlazne". Bakterija se kreće svojim repićem i penje se do mokraćnog mjehura, ponekad i dalje, do bubrega. 

Kupka od preslice

Kod akutnih i bolnih upala mokraćnih putova učinak čaja možemo pojačati sjedećom kupelji od preslice: 3 šalice preslice namočiti preko noći u 2 litre vode, ujutro prokuhati 5 minuta, procijediti i izliti u kadu za kupanje. Pustiti toplu vodu da teče do visine pupka i 15-20 minuta sjediti u ljekovitoj i blagotvornoj kupelji. Kupku možete napraviti 2-3 puta tjedno.

salica caja od kamiliceParna kupelj od preslice

Čaj od kamilice izliti u neku posudu na koju možete sjesti. Ova ugodna parna kupelj oslobađa grčeve u području bubrega i mjehura već za nekoliko minuta i olakšava mokrenje-naročito djeci koja zbog jakih bolova ne mogu mokriti. Djeluje i protuupalno. Ponovite je po potrebi.

Važnost preventive

U prehrani izbacite alkohol i gazirana pića te preveliku količinu kave, jedite više povrća i voća, naročito kiselijeg voća, crveni luk, jagode, ječmenu kašu, peršin,ciklu,kiselo povrće iz zimnice, grickajte koštice bundeve. Kiselo voće će prirodnim putem spuštati pH urina ispod pH 7 a takav urin je bistar i u njemu vlada zdrava sredina u kojoj bakterije teže preživljavaju. 

Obavezno prepeglajte donje rublje (naročito djeci) i održavajte higijenu spolovila, ali ne s gelovima za intimnu njegu ,nego toplom čistom vodom ili čajem od kadulje ili majčine dušice. Bakterijske upale mokraćnih putova ne ovise o godišnjem dobu, no ipak su češće tijekom jeseni i zime. Pazite na to da nosite toplu odjeću i obuću, ne sjedite na hladnom i izbjegavajte propuh te jako hladne klimatizirane prostorije.

Bol i nelagodu u donjem dijelu trbuha ublažit će i blaga masaža eteričnim uljima od sandalovine, borovice i lavande u baznom ulju. Imate li bakterijsku infekciju mokraćnog mjehura ili bubrega, započnite fitoterapiju što prije jer vaše je zdravlje u pitanju, a ja sam vam kao liječnik i fitoterapeut na raspolaganju.

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec
Botana, specijalizirana trgovina čajeva i biljnih proizvoda
Fitoterapija - savjetovalište - dijetalna prehrana
Konjička 3, Zagreb
Tel: 01/3839-096
Mob: 098/9288-728

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.