Osim slobode izbora i apsolutne mogućnosti donošenja odluke o tome kada će i s kime će zatrudnjeti, uvođenje kontracepcije u drugoj polovici prošloga stoljeća (1958.) omogućilo je ženama socijalnu, ali i terapeutsku kontrolu dinamike krvarenja 

ulla marton kolumna kontracepcija

Od pojave prve oralne kontracepcijske pilule 1962. godine, žene već pola stoljeća uživaju u pravu izbora vremena, ali i partneru s kojim će zanijeti. Ovaj korak u hormonskoj kontracepciji nije samo revolucionarizirao područje ginekologije, već je pridonio liberalnosti u partnerskim, ekonomskim i socijalnim odnosima. Današnja medicina pruža raznovrsne kontracepcijske opcije, prilagođavajući se dobi, učestalosti spolnih aktivnosti, kao i željama i potrebama žena i njihovih partnera.

Odabir kontraceptivne metode ovisi o brojnim čimbenicima, dobi žene, općem zdravstvenom i ginekološkom stanju, obiteljskoj anamnezi, ostvarenom materinstvu, željama za materinstvo i, naravno, željama i stavovima same korisnice.

S obzirom na metode korištenja, kontracepciju možemo podijeliti:

  • na temelju hormonske aktivnosti (oralni kontraceptivi, vaginalni prsten, maternični uložak, flasteri, injekcije)
  • maternična kontracepcija (uložak/spirala koji luči bakrene ione ili hormon)
  • mehanička barijera (kondom, femidom, dijafragma, cervikalne kape, kontraceptivne spužvice)
  • metode povremene apstinencije (Knauss i Ogino metoda, Billingsova metoda, simptotermalna metoda, mjerenje bazalne temperature BBT)
  • metoda trajne kontracepcije (sterilizacija žene ili muškarca)
  • metode hitne kontracepcije (pilule za dan poslije i postavljanje materničnog uloška/spirale)
  • metode s obzirom na vrijeme korištenja - kratkoročne (barijerne metode: kondom, femidom, dijafragma...), dugoročne (maternični uložak, hormonske injekcije, implantati) i trajne (sterilizacija žene ili muškarca)

ulla marton kolumna kontracepcija

Posljednja dva desetljeća donijela su brojne novitete u kontraceptivnim metodama, doze oralnih kontraceptiva bitno su se smanjile, kontinuitet uzimanja pilula se promijenio, uvele su se nove metode kao što je silikonski vaginalni prsten koji otpušta hormone, spirala sa spremnikom koji otpušta hormone, flaster koji otpušta hormone, injekcije i implantati koji imaju hormonsku aktivnost.

Mlađe dobne skupine žena često su u startu sklonije odabiru oralnih kontraceptiva, koji posredno reguliraju obim krvarenja, dinamiku i trajanje menstrualnog ciklusa, kozmetske kožne promjene... Današnji režim uzimanja protegnuo se na 28 dana te se time dobio kontinuitet u uzimanju preparata. Uveden je placebo u trajanju od 4. odnosno 2 dana (bijele tabletice).

Moderne pilule sve su mahom nisko dozažni preparati, čija se dobrobit iskazuje ne samo u kontraceptivnom učinku, već i u regulaciji dinamike ciklusa, regulaciji anemije, regulaciji kožnih promjena (akne, pojačana dlakavost, seboreja). Bilježi se i pad u negativnim nuspojavama kao što su mučnine, napetost u prsima, zadržavanje tekućine, sukrvica. Stjecanjem životnog iskustva, žene sve više vjeruju u svoje tijelo. 

ulla marton kolumna kontracepcija

Mogućnost regulacije menstruacijskog ciklusa odvija se kroz dva modalitet – uvođenje kontraceptiva od prvog dana i planirani prekid s unaprijed utvrđenim razdobljem željene menstruacije, ili moguće odlaganje menstrualnog krvarenja nastavkom korištenja kontraceptiva, odnosno uvođenje nove pločice neposredno po završetku tableta s hormonskim sastavom (npr. korištenjem monofazičnog kontraceptiva Yasmina 21. dan-22. dan /brojeći od prve tablete prve pločice, odnosno prvog dana menstrualnog ciklusa/ u trajanju koliko je potrebno vrijeme bez menstrualnog krvarenja). Ako se radi o pilulama koje imaju i placebo komponentu (npr. yaz), umjesto placeba (obično svijetlih tableta – bijelih) nastavlja se novom pločicom sve to razdoblje kada se planira očekivano menstrualno krvarenje.

Kako je naše tijelo u biološkom smislu usklađeno s mjesečevim mijenama, ako se učestalo koristi metoda arteficijalne regulacije menstrualnog ciklusa, može doći do neregularnosti u trajanju i duljini menstrualnog ciklusa nakon prekida korištenja metode povremene  arteficijalne regulacije duljine menstrualnog ciklusa. Mogućnost spottinga (oskudnog krvarenja tijekom uzimanja kontraceptiva) kao najčešće nuspojave javljaju se relativno često tijekom produljivanja ciklusa. Nuspojave prilikom arteficijalne regulacije dinamike ciklusa u cijelosti su iste kao i kod "normalnih" korisnica kontraceptiva (nadutost, spotting, osjetljivost dojki, mučnina, zadržavanje tekućine…).

ulla marton kolumna kontracepcija

Potencijalne korisnice kontraceptiva, s ciljem isključivanja razvijanja nepovoljnih nuspojava, moraju biti obrađene od liječnika određivanjem laboratorijskih vrijednosti (vrijeme zgrušavanja, jetreni testovi). Kao potencijalne korisnice moraju biti isključene žene koje u osobnoj i obiteljskoj anamnezi navode oboljele članove s arterijskom i venskom trombozom, srčanim i moždanim udarom, poremećajem u zgrušavanju krvi. Odgađanje menstrualnog krvarenja iznimno je prihvatljivo u korisnica kojima je postavljena dijagnoza endometrioze ili koje su operirale endometriozu.

S ciljem reduciranja broja krvarenja i obima krvarenja, poželjno je odgađanje menstrualnog krvarenja i do godinu dana. Upravo s ciljem reduciranja broja godišnjih menstrualnih krvarenja dizajniran je kontraceptiv s kvartalnim krvarenjem (seasonique) za žene koje načinom života (sportašice, balerine, astronautkinje) odabiru kratka, oskudna i povremena godišnja krvarenja ili žene kod kojih postoji medicinska indikacija (endometrioza). Pojedini medicinski centri uvode i jednogodišnja krvarenja s osnovanim ciljem očuvanja zdravlja te redukcije boli, otežane defekacije, mokrenja, nadutosti, nelagode u žena koja boluju od duboke zdjelične endometrioze.

ulla marton kolumna kontracepcija

Također, žene u dugogodišnjoj partnerskoj vezi i one koje ostvare majčinstvo često sagledavaju svoje tijelo drugačije i prema kontracepciji postavljaju drugačije zahtjeve kao što su jednostavnost, sigurnost i apsolutna učinkovitost. Upravo su to bitni čimbenici koji donose odluku o primjeni dugotrajnije ili čak trajne kontracepcije. Brojni noviteti koji su ušli u ovo područje donose suvremenoj ženi brojna olakšanja, lakoća apliciranja i sloboda izbora čine pojedine kontraceptivne "proizvode" izazovnima.

Postavljanje vaginalnog prstena koji luči hormone u stražnji svod rodnice istodobno omogućuje reguliranje dinamike ciklusa po želji korisnice (može ostati u rodnici 3-4 tjedna, te 2-8 dana po vađenju nastupa krvarenje), a istodobno donosi kontraceptivni učinak i smanjuje obim krvarenja. Postavljanje materničnog uloška zahtijeva agresivniju ulogu liječnika kao bitnog čimbenika koji postavlja, odnosno vadi, uložak iz maternice, ali s druge strane dobivate pet godina apsolutne slobode i mira. Ocjena o primjeni uloška koji luči bakrene ione ili progesteron ovisi o brojnim dodatnim čimbenicima, kako zdravstvenim (prisustvo upala, česta promjena partnera, prijašnje operacije, upalna zdjelična bolest, miomi, endometrioza, koegzistirajuće bolesti…) kao i o željama žena, koje žele dinamičnije ili manje dinamične menstruacije ili čak postupni izostanak krvarenja. 

ulla marton kolumna kontracepcija

Upravo promišljanja o dinamici menstruacije, o jednostavnosti kontraceptivnog sredstva čini dobnu skupinu žena u drugoj polovici 30-ih. Pojačana briga o zdravlju naglašenija je ulaskom u 40-e i odnos prema svemu što se unosi u naše tijelo postaje apsolutni prioritet. Promišljeni odabir prvenstveno se temelji na dinamici i načinu spolnog života. Stavovi moderne znanosti su se promijenili, stoga su se na tržištu pojavila kontraceptivna sredstva koja se primjenjuju u životu žena do sredine 40-ih (npr. Qlaira kontraceptivna pilula, hormonski implanti, intrauterini uložak - spirala s dodatkom progesterona). 

Hitna postkoitalna kontracepcija, nažalost, danas česti oblik kontracepcije, primjenjuje se unutar 72 sata od nezaštićenog odnosa, bilo u vidu hormonskih preparata ili postavljanjem materničnog uloška. Prilikom primjene bilo kojeg sredstva važno je izravno izraziti svoje želje i stavove, dinamiku odnosa, te na temelju ocjene medicinskih nalaza, laboratorijskih vrijednosti, ginekološkog nalaza, ostvarenog roditeljstva, načina života, kao i ocjenom dobrobiti pojedinog sredstva, ali i njegovih negativnih nuspojava, u dogovoru s ginekologom odabrati adekvatno sredstvo za sebe.

ulla marton kolumna kontracepcija

Piše: Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med.
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo "dr. Marton"
A. Hebranga 20, Zagreb

Powered by:

ulla marton kolumna kontracepcija

www.intimina.com
https://www.instagram.com/intimina
https://hr-hr.facebook.com/IntiminaHrvatska/

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.