Uzimanje vitaminskih pripravaka i dodataka prehrani za mnoge je uobičajena rutina pružanja pomoći imunitetu koji je tijekom zimskih mjeseci izložen dodatnim izazovima. U slučaju povećanih potreba organizma, to je svakako opravdano, ali ako vam je imunitet inače dobar, održavajte ga prirodno - sušenim voćem

suseno voceIako je svježe voće puno vitamina i nabubreno od vode, ništa nije manje zanimljivo u svom sušenom obliku. Npr. suha smokva, puna je vlakana, kalcija i magnezija; suhe marelice imaju veliku dozu kalija i kalcija; suhe banane i datulje sadrže kalij, magnezij i željezo... Ukratko, nema uopće potrebe posezati za dodacima prehrani ako se svakodnevno konzumira nekoliko komada suhog voća.

Valja napomenuti da je suho voće također bogato šećerom, ali 100% prirodnim šećerom, pa se smatra važnom namirnicom za užinu ili namirnicom koju je dobro konzumirati prije nekog fizičkog ili intelektualnog napora.

Oprez - treba konzumirati prirodno (bio) suho voće, a ne ono koje je tretirano. Tretirana sušena voća obojena su kako bi se izbjeglo tamnjenje. No tamnjenje voća je potpuno prirodan fenomen i ne znači da je ono pokvareno ili da je izgubilo svoj dobar okus. Tamnjenje sušenog voća apsolutno ništa u njemu ne mijenja, osim estetskog izgleda, a obojeno suho voće je samo ljepše prezentirano potrošaču. Bojano voće može biti vrlo nezgodno, jer supstance kojima se ono tretira mogu biti uzrokom alergija, i zato - tretirano suho voće izbjegavajte!

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.