Citrusi nas podsjećaju na ljeto, lepršavi su i prozračni, djeluju na psihu jer bude radost, veselje, opuštaju, motiviraju...

eterična ulja citrusa

Slijedeća tri eterična ulja imaju više namjena u aromaterapiji, no dotaknut ćemo se onih karakteristika koje će vam pomoći u ovim proljetnim mjesecima. Njihovo kratko i snažno djelovanje ponekad vas mogu iznenaditi i upravo zato neka budu dostupna u vašoj kućnoj ljekarni.

MANDARINA (Citrus reticulata) dobiva se tiještenjem usplođa i žućkasto narančaste je boje. Miris je nježno sladak i koristi se puno u kozmetčikoj i parfemskoj industriji. Vole je svi: djeca i odrasli.

Štiti rane od infekcija – boravak u prirodi izaziva razne neugodnosti od ugriza kukaca do posjekotina. U 20 ml biljnog ulja nevena i badema dodajte ukupno 15 kapi mandarine, limuna i lavande prave. Nakon što očistite ranu, nanesite pažljivo. Ova mješavina ojačat će prirodnu obranu kože, dezinficirati, ali i potaknuti rast novih stanica, ubrzati zacjeljivanje.

Pravilno disanje - daje nam pregled nad svakom situacijom. Kod beba izdah traje otprilike dvostuko više od udaha, a udišu trbuhom, onda plućima. Na papirnatu maramicu kapnite 1 kap ulja mandarine, polagano udahnite kroz nos, zatim izdahnite polako i čim duže. Utjecat ćete tako na anksioznost, lupanje srca, paniku, gubitak koncentracije... Ako imate problema s alergijama i teškim disanjem mandarinu kombinirajte s kamilicom rimskom u inhalacijama.

Osjetite svoje tijelo – kod problema nesanice ili prevelikog umora kasno popodne uzmite 15 minuta za sebe! Upalite aroma lampicu s 10 kapi ulja mandarine i 8 kapi ulja lavande, uključite ugodnu glazbu, poželjno meditativnu ili neki instrumental, ugasite telefon i sve što vas može ometati. Obucite ugodnu odjeću, legnite na pod i istežite se. Osjetite gdje je tijelo napeto, udahnite u to područje snažno, ponovo se pokrećite i osjetite tijelo... Udahnite i izdahom otpustite. Prošetajte u mislima cijelim tijelom, svakim organom i istražujte što ćete doznati. Baš kao s prijateljem i svoje tijelo možemo pitati što želi da ponovo bude u ravnoteži i zdravo.

GREJP također pripada porodici citrusa. Djeluje antivirusno i antibakterijsko, no prvenstveno se korisiti zbog antidepresivnog svojstva. Možete ga korisiti u borbi s kilogramima radi njegovih diuretičkih svojstva, potiče i limfni sustav. Odlično je sredstvo za dezinfekciju prostora.

Mišićni umor – nakon treninga ili dužeg rada u nekom neobičnom položaju tijelo mišići su bolni, umorni i ukočeni. U 20 ml biljnog ulja (kalofila) dodajte 10 kapi grejpa, 10 kapi lišće gorke naranče i 5 kapi ulja sjemena korjandera. Nanesite na bolna mjesta i dobro utljajte. Ugodno će zagrijati tkivo, otpusiti bol.

LIMUN (Citrus limon) - možda ćete se iznenaditi činjenicom da je ovo nisko stablo porijeklom iz Indije, a u Italiju je došlo tek križarskim ratovima! Potrebno je otprilike 3000 limuna da se dobije 1kg ulja koje se dobiva tiještenjem usplođa. Blijedo žute boje, intenzivnog mirisa, diže iz mrtvih!

Razbuđuje – ima snažan, ugodan miris koji revitalizira i podiže. Imate li školarca koji se ne može probuditi iz sna, napunite umivaonik toplom vodom, dodajte 5 kapi eteričnog ulja, namočite ručnik i njime nekoliko puta prijeđite preko gornjeg dijela tijela, šije i ruku. Razbuđuje tijelo i um, jača koncentraciju, idealno za prije nastave!

Napad na celulit – od tinejđerskih dana do kasnije životne dobi, muči sve žene! Posebno se korisiti u mješavinama ukoliko imate lomljive kapilare (+ eterična ulja čempresa, cedra himalajskog, ružmarina 1,8 cineol koji potiču cirkulaciju i borovica bobice).

Osvježivač prostora – ovakav miris nikad nije na odmet u kuhinji! Uvijek se nađe nešto što zasmrdi, pa barem perilica suđa kad se otvori ujutro, a zaboravili ste upaliti je navečer! U 100ml bočicu dodajte 80ml vode, 10 ml alkohola i 60 kapi eterčinog ulja lavande, mandarine, limuna... Može se korisiti i za radne plohe, kao mirišljavac prije spremanja rublja u ormare... Čuvati na tamnom mjestu, dobro zatvoreno.

Eterična ulja duše su biljaka. Osjetit ćete ih drugačije ovisno o tome kako se i sami osjećate. Eksperimentirajte s mirisima. Neke kombinacije ćete voljeti, a od nekih odustati zauvijek. Unatoč tome, ulja potvrđuju svoje bogatstvo kroz djelovanje na čitav niz tegoba, pomažući nam da brinemo za zdravlje i tijelo na prirodan način. Uživajte u radu na sebi i s uljima.

Napomena: Eterična ulja se ne koriste kod trudnica i dojilja. Eterično ulje limuna i grejpa fototoksična su, stoga se ne smiju korisiti 24h prije izlaganja suncu.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.