Život se sastoji od promjena i stalo se nalazimo u situacijama da moramo donositi odluke. One manje ni ne primjećujemo, ali važnijih odluka smo itekako svijesne. Odluka koju donesemo treba biti u korist nama, ali i ljudima oko nas koje volimo

žena - sretna, aktivna i jaka

Sama odluka nije dovoljna, već za rezultat moramo - djelovati! Djelovanje može biti bolno i teško, stoga često odugovlačimo. Osim unutrašnjeg propitivanja i nesigurnosti, kao dodatni saboteri, javljaju se dragi ljudi koji nas odgovaraju od nečega/akcije radi zabrinutosti.

Napredovati možemo jedino kroz promjenu, tako neka glavna nit vodilja bude - kako se osjećamo s donesnom odlukom? Mirno, opušteno ili nelagodno i u strahu. Vrlo često kad donesemo neku odluku i uskočimo u nešto novo, stvari se počnu kretati, nova riješenja dolaze ni od kuda jer smo se otvorili i pokrenuli proces rasta! Tako postajemo sretniji i svoji.

AKTIVNA

Mnoge su žene aktivne: jure na posao, čiste stan, voze djecu na treninge, uče s njima... ALI aktivna znači biti i tjelesno aktivna za sebe, ne samo svoju obitelj i druge! Bez brige o sebi i svome tijelu nema zdravlja!

Odaberite pažljivo aktivnost koja će zadovoljiti vaš cilj (npr smršaviti 5-10kg). Ili odaberite kombinaciju više aktivnosti (npr. spinning, bodyattack, ili trčanje pokrenut će organizam i sagorijevanje kalorija, a yoga i smiriti um, podržati tijelo kroz fleksiblinost i snagu). Obavezno nađite aktivnost koja vas veseli: hodajte u prirodi, plešite, trčite ili sudjelujte u grupnom vježbanju koje vas nasmijava, daje povezanost s vlastitim tijelom. Redovita tjelovježba donijet će rezultat radi kojeg ćemo se osjećati dobro u svojoj koži, biti ponosne na svoj trud. Kad je tijelo (leđa, noge, ruke) snažno usudimo se reagirati na mnoge izazove.

Aktivna znači i brinuti o svojoj zdravoj prehrani. S puno povća, voća, bijelog mesa i ribe, čajeva i vode, orašastih plodova ne možete pogriješiti. Hrana ne smije biti bauk, ako ne postižete ciljeve razmislite o odnosu hrane i vježbanja. U slučaju sumjnje posjetite liječnika ili nutricinistu.

SNAGA

Prateći pažljivo svoje osjećaje, uvažavamo ih, poštujemo se, tada rastemo i napredujemo zadovoljni. Lakše se oslanjamo na svoje odluke, postajemo samouvjereni jer činimo dobro za sebe. Dodatno, snagu ćemo obnaviti opuštanjem i meditacijom. Izazovi svakodnevice veliki su, a samo pozitivan i konstruktivan način razmišljanja podržat će naše zdravlje. Nelagodne emocije pokazivači su što trebamo mijenjati, transformirati, u protivnom spremamo nesvjesno, stvarajući tako bolesti (bolna leđa, glavobolje, probavne tegobe...)

Eterična ulja podržat će fine vibracije vašeg usklađivanja na bolje zdravlje i radost! Evo nekoliko ideja:

naranča, citrusi

CITRUSI potiču radost i optimizam. Limun donosi vedrinu i moć opažanja, naranča će omogućiti da prihvatite sve svoje osobine, te pozitivna stav u životu. Citruse možete kombinirati s cvjetnim uljima za lepšavost ili drvenastima za smirenje.

Aktivnost i pokret u tijelu i umu izazvat će ulja: đumbira, papra crnog, ružmarina 1,2 cineol, cedra himalajskog. Korištenjem pokrenut ćete cirkulaciju, otplavljivanje toksina, ali i vrckavost, akciju na svim razinama.

Snagu (i ukorjenjenost koja nam daje snagu Zemlje) nalazimo u uljima čempresa, lovora, tamjana, sandala, pačulija, vetivera. Lovor kad trebate pobjedu, tamjan za duhovnu snagu kad trebamo moralne kvalitete ili znanja, sandal ili pačuli za smiranje uma, vetiver da se izdignemo iz problema i tegoba i riješenje tražimo na drugi nači...

Ulja možete koristiti:

U sprej bočicu, od stakla, dodajte 40 ml vode i 10 ml alkohola i u to ukapajte 50 kapi ulja prema izboru.

Sjednite uspravne kralježnice, umirite se, zatvorite oči. Prinesite bočicu odabranog ulja k nosu i udišite. Udahom osjetite kako ispunjavate cijelo tijelo mirisom, a izdahom otpustite sve što vas sputava u napredku. Dišite 15 minuta, odložiti ulje, ostanite u tom položaju i pratiti poruke tijela. Ponavljajte nekoliko dana za redom.

Dozvolite si živjeti na svim poljima, kao majka, poslovna žena, supruga, prijateljica, sestra... i, najvažnije, zdrava žena! Više nema zavaravanja - za zdravlje trebamo izdvojiti vrijeme! Uzmite si ga.

Klara Benko, obiteljski aromateraput 
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.