Razum predstavlja Muški princip, a Srce ženski. Zbog toga Muškarac i Žena rijetko mogu kvalitetno raspravljati: on govori argumentima, ona počinje plakati, on analizira, ona vrišti... Jer kreću iz različitih centara

Dea Devidas
Dea Devidas

Buđenje Boginje

Naše Unutarnje Biće - Vodstvo, Mudrost, Božanska Iskra... ili kako god ga nazvali - komunicira s nama putem naših osjećaja. Zato je vrlo jednostavno otkriti što je dobro za nas, a što nije: pratite kako se osjećate s određenim ljudima i u određenim situacijama (bez imalo racionaliziranja) i znat ćete točno koja je prava odluka.

Ljude često optužuju da su „osjećajni" ili „preosjetljivi". Ipak, nije problem u optuživanju - generacije su trenirane, programirane da ne vjeruju svojim osjećajima. Namjerno ili ne, odluka je na svakome od nas. No, činjenica je da čovjek - naučen da ne vjeruje osjećajima, ili da ih objašnjava umom - putuje kroz život kao putnik bez kompasa. Naravno, takvom se osobom lakše manipulira, pa je zbog toga povijesno bilo najjednostavnije ljude uvjeriti da ne vjeruju vlastitim osjećajima. Srećom, to se mijenja: dolaze nove generacije, budnije i svjesnije Istine koja se krije u njima i s njima komunicira upravo kroz osjećaj. 

Osjećaji pokazuju Istinu

Ugodni osjećaji otkrivaju ono što je dobro za čovjeka (misli koje misli, ljude koji ga okružuju, situacije koje proživljava) i ono što nije. Naravno, osjećaje je opasno brkati s emocionalnošću. Među njima postoji tanka nijansa, i o njoj govori Tarot kroz simbol vode: jer, osjećaji i emocionalnost su kao voda. Kada je poput usklađene rijeke mirnog toka, voda predstavlja osjećaj. A kada rijeka nabuja i podivlja toliko da raznosi brane pred sobom, onda je emocionalnost preuzela vlast. Tanašna nijansa... No, kako je razlikovati, i zbog čega?

sretna zena

U srcu je, kažu pjesnici i mistici diljem svijeta, pohranjena sva mudrost Svemira. Poetski je, i ima smisla, no zanimljivo je kako srce zna. Jer, ono ne poznaje logiku razuma. Srce ne pita zbog čega je, primjerice, neki cvijet lijep - ono jednostavno uživa u njemu. Ne može to definirati, niti ima potrebe to objašnjavati jer je iskustvo toliko duboko, da je neizrecivo. Kao i Ljubav: koliko god knjiga se o njoj napisalo, ljubavnih pjesama, psiholoških istraživanja..., toliko ona uvijek ostaje nedorečena. Jer je Bog/Boginja sam(a): ne može se reći svim riječima svijeta. 

U srcu je odgovor


Upravo zbog toga filozofija nema odgovora - samo pitanja, pitanja, pitanja.... S druge strane, srce nema pitanja - a u njemu su svi odgovori Svemira. No, Razum ne sluša Srce - među njima nema komunikacije jer Srce razumije samo Jezik tišine. A u Razumu tišine nema: tamo je, zapravo, vječna buka misli, koncepata, priča... Razum razgovara argumentima, logično, misli i prenosi to riječima. Pun sumnji, srce povjerenja - jer nikada ne postavlja pitanja. Zato Razum misli da je Srce slijepo, i zbog toga su oni suprotni, ne komuniciraju. 

Slijediti isključivo jedan put - bilo Razuma, bilo Srca - ne vodi u Zadovoljstvo življenja jer je svaki put za sebe isključiv, djelomičan. No, objediniti Srce i Razum te nadići njihovu „svađu" znači Živjeti potpuno, odnosno Osjećati i Znati Istinu (ono što je najbolje za čovjeka), momentalno. Znači, jedini je zadatak pomiriti rastavljeni Razum-Srce par u kojem Razum predstavlja Muški princip, a Srce ženski. Zbog toga Muškarac i Žena rijetko mogu kvalitetno raspravljati: on govori argumentima, ona počinje plakati, on analizira, ona vrišti... Jer kreću iz različitih centara.

zena, element vode

Suvremena se civilizacija pobrinula da Razum bude gospodar, a Srce sluga. Stoga je danas toliko frustriranih i zbrčkanih života: nitko ne sluša sebe (svoje Srce), pa tako ne može čuti ni drugoga, pa nastaje kaos očaja. Svjesna osoba živi obrnuto: Srce je gospodar, a Razum sluga, no ipak zna da su istinska čuda moguća kada se Biće odvoji od oba - kada živi sa sviješću da Čovjek nisu njegovi misli, niti njegovi osjećaji, niti njegova čula, pa ih koristi kao alate svog zadovoljstva. Tada mu je srce čisto kao u tek rođenog djeteta, a um genijalan, poput Einsteinova... Kako uskladiti taj ples, u Tarotu priča voda u obliku Kaleža. 

www.elementi.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.