"Što uopće želim od života?", zapitala sam se. "Pa... želim biti sretna. Ali nikada nisam razmišljala o tome što me čini sretnom ili kako bih mogla biti sretnija..." - ovim rečenicama Gretchen Rubin započinje svoju zabavnu i britku knjigu "Projekt Sreća", bestseler New York Timesa, o tome kako je godinu dana posvetila potrazi za srećom i zadovoljstvom

projekt sreca„Oduvijek sam neodređeno očekivala da ću nadrasti svoja ograničenja. Jednoga dana prestat ću uvijati kosu oko prsta, neprestano nositi tenisice i svakodnevno jesti posve istu hranu. Upamtit ću rođendane svojih prijateljica, svladat ću Photoshop, neću dopustiti kćeri da tijekom doručka gleda televizor. Čitat ću Shakespearea. Više ću se smijati i zabavljati, bit ću pristojnija, češće ću posjećivati muzeje, neću se plašiti voziti. Jednoga travanjskog dana, jednog jutra nalik svakom drugom jutru, odjednom sam shvatila: u opasnosti sam da protratim vlastiti život. Zureći kroz prozor gradskog autobusa niz koji su se slijevale kišne kapi, vidjela sam da godine klize pokraj mene.

"Što uopće želim od života?" zapitala sam se. "Pa... želim biti sretna." Ali nikada nisam razmišljala o tome što me čini sretnom ili kako bih mogla biti sretnija..." Ovim rečenicama Gretchen Rubin započinje svoju zabavnu i britku knjigu Projekt Sreća, bestseler New York Timesa, o tome kako je godinu dana posvetila potrazi za srećom i zadovoljstvom. Nije željela posve promijeniti život.

Naprotiv, usredotočila se na život kakvim je u tom trenutku živjela. Za svaki je mjesec donosila niz odluka: izrazi ljubav, zatraži pomoć, zabavi se, zahvaljuj se drugima, zaboravi na rezultate, uživaj sada, smij se naglas, neka ti srce uvijek bude zadovoljno. Istodobno je zaronila u načela koja su odredili velikani kao što su Epikur i Dalaj lama ili suvremenici poput Oprah i Martina Seligmana, a sve to kako bi otkrila što je kod nje djelotvorno.

Njezini su zaključci ponekad bili iznenađujući - otkrila je da novac može kupiti sreću, ali kad se mudro troši; da nam pokloni mogu pokvariti raspoloženje; da izražavanje negativnih osjećaja ne znači i da ih otpuštamo; da već i najmanja promjena može značiti puno. 

S ovom živopisnom i neodoljivom pričom o toj godini Rubin je zaslužila svoje mjesto rame uz rame s autoricama bestselera kao što su "Julie i Julia" i "Jedi, moli, voli". Puna humora i dubokih uvida, napisala je kroniku svojih pustolovina tijekom tih dvanaest mjeseci koje je provela provjeravajući valjanosti mudrosti drevnih vremena, najnovijih znanstvenih istraživanja, te lekcija popularne kulture o tome kako biti sretan.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.