Veliki broj ljudi u današnjem 21. stoljeću sjedi u čekaonicama liječničkih ambulanti sa simptomima stresa. Ne znajući za izlaz iz tog začaranog kruga, jedino što mogu jest uzeti tabletu umjesto da pronađu jednostavno rješenje za tu bolest današnjice

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Movement Balance System

Simptomi kao što su kronični umor od posla, manjak energije za trčanje sa sastanka na sastanak, loše balansiranje između obitelji i posla, depresija, kriza u vezi ili neuspješan seks sve to mogu biti posljedice stresa. Ne tražim da mi odgovorite u kojem dijelu ove priče ste se pronašli, ali ako ste se vidjeli u samo jednom, vrijeme je za refleks izdisaja.

Možda nećete bježati pred leopardom kao naši drevni preci, međutim, u većini situacija odreagirat ćete isto kao i oni s refleksom udaha, a ne izdaha, jer nam je to zapisano u genima. Za razliku od njih, koji su u toj situaciji duboko udahnuli kako bi mogli dovoljno brzo trčati, mi tijekom cijelog ostatka dana malo više udišemo nego što izdišemo. Podižete razinu rh vrijednosti u krvi, razina kalcija opada što uzrokuje sužavanja žila. Tada najvjerojatnije posegnete za tabletom za glavu, živce, nesanicu ili energetskim napitkom zbog naglog pada energije. Sve su to posljedice nedovoljnog izdisaja.

Kao što to i biva, opet smo sami krivi za naše stanje, na što bi moja prijateljica Marija, psihologinja dodala, moraš mijenjati sebe, ne druge. Dokazano je da polaganim izdisajem tijelo proizvodi lijepu porciju kalcija koja nam jača živce, umiruje i opušta. Upravo zbog toga prvo što morate učiniti jest da otkrijete što vam je u danu najstresnije. Većina stresni trenutak doživljava na poslu ili u prometu, što pogađa naš živčani sustav.

pravilno disanje - stres

Rješenje za stresne situacije

Pokušajte kod sljedećeg stresnog trenutka nakon početnog udaha, polagano i što dulje izdisati. Podizat ćete razinu kalcija koja će vas opustiti. Međutim, da biste postigli taj famozni refleks, izdisaj koji nas može odvući od svih neželjenih posljedica u tijelu, potrebno ga je ponavljati tijekom jednog mjeseca. Tada ćete osvijestiti da posjedujete novi refleks, refleks za izdisaj i shvatiti da smo ipak tijekom evolucije u nekim stvarima pozitivno napredovali.

pravilno disanje - stres

pravilno disanje - stres

www.bodybalance.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.