Iz bestselera "Kako pripitomiti divljeg slona?" donosimo vam zanimljive zen-vježbe koje pomažu održati smirenost, pozornost i ležernost u svakodnevnom životu. Saznajte sve o ovoj nesvakidašnjoj knjizi i vježbajte...

kako pripitomiti divljeg slona

Buddha je hiroviti ljudski um usporedio s divljim slonom. Svojim ljutitim ispadima, stalnim analiziranjem ili kritičnošću, um može povrijediti nas i one oko nas. Zato ga trebamo primiriti, a moćno sredstvo za to je održavanje pozornosti. U posljednjih je nekoliko godina među istraživačima, psiholozima, liječnicima, nastavnicima, te u javnosti porastao interes za pozornost kao dio kvalitetnog življenja. Rastući broj istraživanja pokazuje da vježbe pozornosti smanjuju stres, poboljšavaju fizičko zdravlje i ukupnu kvalitetu života, a održavanje pozornosti pomaže umu da ostane staložen.

Dr. Jan Chozen Bays, autorica bestselera "Kako pripitomiti divljeg slona?", je pedijatrica, učiteljica meditacije te dugogodišnja voditeljica zen–samostana Great Vow u Oregonu. U knjizi je predstavila 53 jednostavne zen-vježbe koje je osmislila i koje se uspješno provode u njenom samostanu te pomažu održati pozornost u svakodnevnom životu.

Vježbe su popraćene podsjetnicima za njihovo provođenje te životnim poukama koje je autorica prikupila tijekom svoje dugogodišnje prakse.

„Kad steknemo neku novu vještinu, shvatimo da u nama leže mnoge pritajene sposobnosti. Ovaj uvid može u nama pobuditi vjeru u to da možemo transformirati sebe na mnogo načina, povećati svoju fleksibilnost i slobodnije živjeti. Ako smo voljni uložiti trud, s vremenom možemo probuditi vještine koje proizlaze iz prirodne mudrosti u nama i osloniti se na njih u svakodnevnom životu...Održavanje pozornosti omogućuje nam stalno vraćanje na neograničene mogućnosti koje sadašnji trenutak uvijek izrodi."

Prijevod: Karla Vlahović

Cijena: 95 kn

Iz knjige KAKO PRIMITOMITI DIVLJEG SLONA donosimo 3 vježbe održavanja pozornosti. Svaku vježbu bilo dobro provoditi tijekom tjedan dana, svaki dan.

NASMIJEŠITE SE

VJEŽBA: Tijekom tjedan dana, molim vas, osmjiehnite se. Obratite pažnju na svoj izraz lica. Obraćajte pažnju iznutra – jesu li krajevi usana okrenuti prema gore ili prema dolje? Zubi stisnuti? Napetost i bore od mrgođenja istaknute između obrva? Kada prolazite pokraj ogledala ili reflektirajućeg prozora, iznenada bacite pogled na svoj izraz lica. Primijetite li neutralan ili negativan izraz, osmjehnite se, To ne mora biti širok osmijeh, bit će dovoljno da se lagano nasmiješite, kao Mona Lisa.

SLUŠAJTE KAO SPUŽVA

VJEŽBA: Slušajte druge ljude kao da ste spužva, upijajući sve, bez obzira na to što vam druga osoba govori. Neka vam um ostane smiren, i samo primajte. Nemojte formulirati nikakav odgovor u umu sve dok odgovor nije zatražen ili očigledno potreban.

POTAJNA DOBRA DJELA

VJEŽBA: Tjedan dana svakodnevno se potajice posvetite dobrim ili ljubaznim djelima. Učinite nešto lijepo ili potrebno za druge, ali to učinite anonimno. Dovolje su sitne usluge, na primjer oprati posuđe koje je netko drugi ostavio u sudoperu, pokupiti smeće s pločnika, očistiti umivaonik u kupaonici ( kada to nije vaša dužnost), staviti čokoladicu na suradnikov radni stol ili dati anonimnu donaciju.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.