Nakon bučnog odrastanja, kao jedno od šestoro djece, Sara Maitland, rječita feministkinja i majka, u svojim se kasnim četrdesetima zatekla sama u životu na selu i na vlastito iznenađenje, zaljubila se u tišinu

knjiga tisine, sara maitlandU svojoj izuzetnoj, inteligentnoj knjizi, pouzdanim, izravnim i mudrim riječima, Sara Maitland opisuje kako se upustila u istraživanje te nove ljubavi, provodeći razdoblja tišine u Sinajskoj pustinji, po škotskim brdima i u zabačenoj seoskoj kući na otoku Skye. Odraz vlastitih iskustava, i euforičnih i mračnih, pronalazi u pričama drugih koji su iskusili tišinu - od istraživača i mistika do pomoraca.

Maitland zaranja duboko u bogatu kulturnu povijest tišine, istražujući koje značenje ima u mitu i bajci, koliko je važna u zapadnim i istočnim religijskim tradicijama, njenu upotrebu u psihoanalizi i umjetničkom izražavanju i sve veći strah koji suvremeno društvo osjeća prema tišini.  Njeno putovanje u tišinu donijelo je svoja iznenađenja i neželjene strane, no najviše - osjećaj dubinske sreće. 

O autorici:

Sara Maitland rođena je 1950. u Londonu, a odrasla u Škotskoj. Upisala je studij engleskog jezika 1968. na Oxfordu gdje je počela proučavati feminizam i socijalizam. Godine 1972. objavljena joj je prva zbirka priča pod nazivom Introduction nakon čega se pridružila grupi feminističkih spisateljica predvođene Zoe Fairbairns koje su objavile zbirku Tales I Tell My Mother (Priče koje sam pričala majci).  Uspjeh te zbirke ohrabrio ju je na pisanje vlastite novele Daughter of Jerusalem (Kći Jeruzalema) 1978. Bila je udana za vikara preko dvadeset godina s kojim je dobila dvije kćeri, a zadnjih deset godina živi u samoći svoje kuće u sjevernom Gallowayu, posvećena molitvi i proučavanju ljepote tišine.

Sara Maitland ujedno je dobitnica nagrade Somerset Maugham. Trenutno predaje na Dopisnom magistarskom studiju iz kreativnog pisanja za Sveučilište u Lancasteru.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.