Svijest o krajnostima, ali i izbjegavanje da se upadne u bilo koju od njih, predstavlja pravu mjeru svih stvari i to je ono što duhovne tradicije zovu slijeđenjem „srednjeg puta" - puta umjerenosti

Dea Devidas
Dea Devidas

Buđenje Boginje

1. Umijeće slušanja: samo meditativan i smiren um čuje udaljena zbivanja i tihi šapat tišine iz koje dolazi inspiracija. Tišina vrijedi više od riječi, kad je pustite da govori. Umijeće čujenja i slušanja nadilazi samo fizičku percepciju različitih zvukova. Riječ je o slušanju tišine i njenih suptilnih glasova, a postiže se smirivanjem uma (meditacija).

2. Fleksibilnost stava: spremnost da se zadani postulati promijene, izvrnu i iskrenu da nešto novo od njih nastane.

3. Prava mjera: glavni zakon kojeg koristi moć stvaranja jest da se suprotnosti pretaču iz jedne u drugu i miješaju, ali u pravim omjerima. Za uspjeh, važno je znati stati kad treba: s određenim načinom razmišljanja, ponašanja... Jer, u protivnom, prelazi u svoju suprotnost i mijenja mu se kvaliteta. Zato je „ničeg previše" (ne quid nimis) zakon uspješnog stvaranja.

4. Odgovornost inspiraciji: objava božanske ideje poziva na odgovornost u izvršenju iste, a negativna strana koja se javlja u ovom procesu jest odbijanje da se prihvati taj novi smjer.

5. Sloboda istraživanja: putovanje duha, ili tijela uvijek nose preobrazbu, zbog čega se bitno usuditi ući u daleko i nepoznato... Jedino iz toga izranja novo.

žena, ravnoteža

6. Red i razigranost: su čarobna kombinacija za stvaranje svojih velikih životnih djela. No, imajući na umu da stvarati treba temeljito, korak po korak, ali ne ući u ukočenost, nego uvijek biti spreman promijeniti smjer, zaigrano, s potpunim razumijevanjem uzroka i posljedica, odnosno kako svaki novi element dodan u priču/ili oduzet iz nje mijenja cjelokupnu sliku, stvarajući novi rezultat.

7. Suptilnost svijesti: u uočavanju tanahnih impulsa svoje duše te snage sebstva da se ono dosljedno upotrijebi čine umjetninu, zvanu naš život i ono što nastaje našim življenjem. Bilo da tako stvarate svoju sliku, ručak, tvrtku ili život sam, svejedno je: nastaje nešto originalno i izvorno vaše – vaše veliko djelo. Kvaliteta koja se traži ovdje jest samoovladanost jer jedino ona omogućava da se s lakoćom nose preplavljujuća unutarnja stanja i vanjske okolnosti te spontanost kombinira sa znanjem. Jasno, sve ima biti prožeto strpljenjem kao kvalitetom: obuzdati nestrpljivost, znajući da je cilj – put.

8. Umjerenost kao vještina: svijest o krajnostima, ali izbjegavanje da se upadne u bilo koju od njih, predstavlja pravu mjeru svih stvari i to je ono što duhovne tradicije zovu slijeđenjem „srednjeg puta" - puta umjerenosti.

www.elementi.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.