Ljetne večeri bit će ugodne i egzotične uz svjež, citrusni miris verbene! Ovo intenzivno eterično ulje odmah će vas razbuditi i razveseliti, ali i zaštiti od insekata

verbena exotica

Licea, Litsea cubeba, Verbena Exotica, May Chang sve su to razna imena za liceu ili verbenu. Zimzeleno stablo iz obitelji Lauracea, prirodno stanište ima na području Jugoistočne Azije (Kina, Indonezija, Vijetnam). Domoroci s Tajvana koriste liceu kao začin, a odatle i proizlazi naziv - planinski papar. Eterično ulje koje koristimo u aromaterapiji dobiva se iz ploda biljke. Smatra se da je slabije kvalitete ukoliko se dobije iz listova. Boja ulja je blijedo žuta do tamnije žuta.

Verbena je izvrsno ulje kada trebate brzu injekciju radosti, poleta, lakoće duha. Biti mlad u srcu znači da sve možemo postići, a licea pomaže upravo razbuđivanjem te energije.

Ovo ulje dobro je za prezaposlene osobe jer raspršuje kaotične misli, donosi mir i mentalnu jasnoću. Da biste izašli iz poslovnog filma na kraju radnog dana par 10tak kapi licee dodajte u aromalampicu. Pratite kako se vraća vaš mentalni mir.

Kroz povijest mješavina licee i bademovog ulja nanosila se je na tijelo kako bi osoba lakše ušla u meditaciju ili molitvu. Liceu možete koristiti kao suhu inhalaciju (papirnata maramica i jedna kap licee) za brži ulazak u san.

Kod masne i nečiste kože u biljno ulje lješnjaka (30ml) dodajte 4 kapi licee, 6 kapi rimske kamilice i 5 kapi palmarose. U tankom sloju nanesite na kožu, nakon što ste lice dobro očistili.

Za ugodne i mirne ljetne večeri, bez hvatanja komaraca i raznih insekata, u 60ml destilitane vode dodate 20ml alokohola, te ukupno 30 kapi licee. Posprejajte po sebi, stolnjaku, jastucima, potaknut će atmosferu, a zaštiti  društvo.

Licea djeluje protuupalno stoga se korisiti kod artitisa i reumatizma zglobova. Lijepo se miješa s bergamotom, geranijem, ružmarinom, ruža drvom, sandalom, cedrom, lavadom, nerolijem, petit grainom. Budite kreativni, istražujte.

Napomena: vrlo pažljivo dozirajte ovo ulje jer veća količina može nadražiti kožu. Trudnice, dojilje i mala djeca (do 6 godina) ga ne smiju koristiti. Također, sjetite se - ljeti je bolje manje, stoga prije izlaganja na UV zrake, najbolje koristite samo biljna ulja.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.