Disanje je jedina funkcija tijela koju činimo svjesno i nesvjesno. Svjesno možemo koristiti dah da utječemo na nesvjesno tj. na simpatički živčani sustav koji utječe na krvni tlak, broj otkucaja srca, cirkulaciju, probavu i druge funkcije. Prirodno je za svakog od nas znati opustiti se

sretna žena

Sve ono loše što spremimo pod tepih, jednom mora izaći van! Logično, postavlja se pitanje kako tijelo i um vratiti u ravnotežu? Osobno, krećem od najjedostvanijeg načina - pratim osjećaj „što trebam/želim iznutra"? Pokušala sam, koliko god je moguće, uvijek pratiti potrebe tijela vezano za hranu, odmor, čitanje, druženje,... Ako mi se spavalo, spavala sam. Ako mi se jelo, jela sam (čak i ono što inače ne jedem, npr. pržene krumpiriće)... Ako mi se nije družilo, bila sam sama.

Dozvolila sam si i otpuštanje. Izbjegavala sam ostale, dajući si tako prostor za samoću. U teškim trenucima, kad nas opali (životna) „šamarčina", uvidjela sam da je disanje jedan od glavnih načina kako si možemo sami pomoći: jednostavno, prirodno i svima znano. Potrebno je samo sjetiti se i promijeniti tempo disanja. Na taj način, postepeno ćemo uspostaviti ravnotežu između tijela i duha.

Kako djeluju simpatikus i parasimpatikus

Naime, kad smo pod stresom aktivira se simpatička strana autonomnog živčanog sustava, koja izaziva lučenje hormona stresa, adrenalina i kortizola. Simpatički živčani sustav skreće krvotok u velike mišiće, dok krv manje teče u probavni sustav i druge organe. Ako stresori potraju kroz dulje vrijeme, bit ćemo iscrpljeni, počet će se javljati upale, viski krvni tlak, bol u mišićima... Moderni stil života izaziva stalnu aktivaciju simpatičkog živčanog sustava, a daje malo mogućnosti za aktivaciju parasimpatičkog, koji izaziva upravo suprotan učinak, te omogućava tijelu odmor i opuštanje.

sretna žena

Dopustite si - prodisati

Disanje je jedina funkcija tijela koju činimo svjesno i nesvjesno. Svjesno možemo koristiti dah da utječemo na nesvjesno tj. na simpatički živčani sustav koji utječe na krvni tlak, broj otkucaja srca, cirkulaciju, probavu i druge funkcije. Prirodno je za svakog od nas znati opustiti se. Međutim, kad smo predugo u stresnom stanju, zaboravimo utjecati na tijelo i ne brinemo o disanju i/ili opuštanju. Odrasli, nažalost, često posežu za stimulansima od alkohola, hrane ili droge, umjesto da jednostavno prodišu.

Promjenom disanja najbrže i najefikasnije možemo promijeniti način kako se osjećamo, bilo kad i bilo gdje. U toj pauzi, dok dišemo, odmaramo se od obaveza, umirujemo um, punimo baterije. Rezultat je bolji fokus, brže i lakše sagledavanje rješenja, opuštanje.

Osim ritmičnog procesa širenje i kontrakcije, disanje je i primjer polarnosti koji srećemo u prirodi, dan i noć, budnost i sanjanje, rast u prirodi i mirovanje te konačno život i smrt. I sami smo izvrsni, ali povremeno manje dobri ili nikakvi. Zašto uvijek očekivati od sebe da budemo najbolji, najzadovljniji, najproduktivniji..., nije dobro jer prirodno je ponekad biti i s one druge strane.

Postoje razne tehnike opuštanja i vizualizacije koje se mogu naučiti. Opustiti se možemo naučiti i od djece.  Dah je prekrasan, jedinstven način meditacije koji uvijek imamo pri ruci. Nije skupo, nije zahtjevno, jednostavno treba odabrati tempo koji nam najviše odgovara i disati.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.