Bolest je neravnoteža svega: prehrane, odmora, želja... Kako bismo je izbjegli, svakodnevno bismo nekoliko vrijednih trenutaka trebali posvetiti sebi.  Evo nekoliko načina koje, uz malo vježbe i prilagodbe, možemo uvesti u život

sretna žena

Čini se kao da je brzi tempo i život "u letu" svima nama postao normalan. „U letu" jedemo, spavamo, pijemo kavu, družimo se... Kako bi sve bilo još „dramatičnije" i stresnije, količina obaveza većini se od nas neprestano povećava iz dana u dan. Jedno je sigurno, u toj trci svoju energiju i vrijeme, bez ustezanja, dajemo drugima, a da najčešće nismo ni svjesni koliko se ovim načinom života iscrpljujemo.

Oslobodite se dijela tereta

Zaboravite na savršenstvo, duge liste zadataka, jurnjavu na pet mjesta u gradu... Naša obitelj voli nas i s našim manama, čak i onda kada sve nije obavljeno. Na poslu i kod kuće olakšajte si i preuzmite određene poslove. Dobro razmislite što je vaš posao, što je bitno i bez čega se može.  Poslovi koji nisu "zapisani u stijeni" nisu vaši i toga se držite. Ponekad, jer nitko drugi neće, napravimo previše drugih stvari. Podsvjesno upravo to i zamjeramo, trpajući ljutnju i nezadovoljstvo u sebe. Bolna leđa znaju biti jedan od pokazatelja preuzimanja odgovornosti, kao i neizraženih emocija.

Oprostite sebi i drugima

Baš kao što more nagrize stijenu, tako i negativne emocije nagrizaju nas. Opraštati sebi i drugima jedan je od glavnih preduvjeta zdravlja. Za to potrebno je pogledati u sebe, što i nije uvijek ugodno. Ipak, opraštanje je dio iscjeljivanja svake situacije s kojom niste zadovoljni. Otkrijte kako se najlakše izdižete iz jada: možda glazbom, šetnjom ili mirisnom kupkom?  Eterično ulje ruže ovdje je pravi odabir jer jača samopoštivanje i ljubav prema samome sebi.

Odmorite se

Uhvatite vrijeme za sebe jer ono jedino nepovratno prolazi. Samo pet minuta obnovit će vas i više nego očekujete. Tada s boljim fokusom i razumijevanjem možete puno više. Tijelo nam daje signale (udarac u štok, padanje predmeta, nervoza iznutra), sve su to signali da nam treba kratki odmor.

Iskušajte tri masaže u bojama

Ako su vam sve ove točke nedostižne i čine se nemogućima, pogurajte se finim uljima. Na mirišljav, nježan i ugodan način, stvorite ravnotežu u svom tijelu i umu. Tri masaže - Zovem se crvena, zelena i lila, kreirane su da obnove energiju, ljubav i mir. Svaka od njih svojom bojom, ali i vibracijom potiče i ostvaruje neke naše potrebe. Crvena, uz ulje kantariona, đumbira i cedra potaknut će osjećaj sigurnosti, pripadnosti i mira. Zelana će vratiti radost i bezbrižnost, uz ulje avokada, metvice, grejpa i geranija. Lila, sjemenke grožđa uz lavandu pravu, limun i eukaliptus globulis vratit će jasnoću, ukazati na pravi smjer. Sva ulja njegovati će kožu, opustiti i obnoviti.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.