Tijekom stresne situacije disanje se blokira, što osjećate kao pritisak, napetost ili nemogućnost hvatanja daha. Zato, naučite pravilno disati kako biste bolje upravljali svojim tjeskobama i ostali potpuno zen

zena, pravilno disanjePonekad se čudimo što nam razna literatura protiv stresa ili yoga-majstori savjetuju kako moramo naučiti pravilno disati - zar da učimo nešto tako prirodno što se automatski događa svakog trenutka?! Pa ipak, pokazuje se da je naš način disanja apsolutno neučinkovit, zbog čega je vrlo važno otkriti kako udahnuti zrak u tijelo koje se prečesto guši pod utjecajem tjeskobe: a u biti koristimo samo trećinu kapaciteta naših pluća!

Zato, ako probate vježbe koje vam predlažemo uvjerit ćete se koliko vam one mogu svakodnevno pomoći u poboljšanju disanja, a da toga nećete biti ni svjesni.

Zašto je važno pravilno disati?

Kisik omogućava obnavljanje krvi i stanica u mozgu. Ali isto tako omogućava rastezanje vratnih kralježaka čime se ublažava glavobolja. I napokon, udahnut kisik sagorijeva hranjive supstance koje pretvara u energiju. 

Disanje je prirodno umirujuće sredstvo koje smanjuje mišićne tenzije i osjećaje anksioznosti povezane sa stresom. Pa nije li upravo yoga sustav vježbi koje se prvenstveno baziraju na disanju?

Dobro snabdijevanje mozga kisikom razvija mentalne mogućnosti, jača pamćenje i pomaže u koncentraciji.

Anti-stres vježbe disanja

1. Dignite ruke i ispružite ih prema naprijed, u visini vaših grudi. Udahnuvši zrak (polagano ali duboko kroz nos), širite ruke sa strane. Mislite na vaša pluća koja se nadimaju i uzimaju mnogo kisika.

Ispuštajući zrak (polagano ali duboko kroz nos), vračate ruke prema naprijed. I mislite na zrak koji odlazi zajedno s vašim crnim mislima.

Ponovite vježbu 3 puta

2. Sjednite na stolicu - leđa moraju biti potpuno ravna i ne smiju dodirivati naslon stolice, noge moraju biti položene na pod, ruke i ramena obješeni, ruke na bedrima, laktovi uz poprsje. Usta držite zatvorena, a zubi se ne smiju doticati. Fokusirajte pogled na zamišljenu točku ispred vas.

Udahnite i izdahnite zrak više puta, kroz nos. Završite dubokim, mirnim, dugim izdisajem.

Za vrijeme izdisaja, opustite svaki dio vašeg tijela imajući to vizualno u vašim mislima. I ne mislite ni na što drugo.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.