Naranča obiluje vitaminima i mineralima, nisko je kalorična, a zimi je najčešće konzumiramo kako bismo ojačali imunitet i otpornost na razne bolesti. Osim što naranče možemo koristiti u prehrani, uvođenjem eteričnih ulja u svakodnevicu dodatno ćemo ojačati fizičko i psihičko zdravlje. Gorka naranča vrlo je specifična biljka jer se iz nje mogu dobiti čak 3 eterična ulja: usplođa (iz ploda), petitgrain (iz listova) i neroli (iz cvjetova)

neroli

PETITGRAIN gorke naranče dobiva se destilacijom listova i često se koristi u aromaterapiji jer djeluje smirujeće, ublažava bol i grčeve. Ima vrlo snažan, rashlađujući miris, a porijeklom je iz Paragvaja, Italije, Egipta, Tunisa. Petitgrain koristimo kod napetih i bolnih mišića (leđa, nogu...), nervoze, PMS-a, nesanice, probavnih tegoba (napuhanosti, loša probava), masne kože i kose...

ZA UBLAVAŽAVANJE BOLI i napetosti mišića leđa koristite biljno ulje badema (30ml) i dodajte ružmarin 1,8 cineol (5 kapi), cedar himalajski (3 kapi), lavandu pravu (7 kapi) i petit grain (6 kapi). Ova mješavina potaknut će cirkulaciju, opustiti mišiće, ublažiti bol, a istovremeno ugodno djelovati na psihu.

KOD MENSTRUALNIH GRČEVA u 20 ml biljnog ulja makadamije dodajte petitgrain (5 kapi), geranij (6 kapi), te kadulju muškatnu (4kapi). Mješavinu nanesite na donji dio trbuha i leđa, umorajte se u topao ručnik ili dekicu. Vježbama disanja izdahnite napetost koju ste akumulirali, nakon toga uz čaj se odmorite. Cijeli proces može trajati 15-20min. Iskoriste ovo vrijeme i razmislite o emocijama koje se pojavljuju, zašto baš u tom periodu, da li nešto blokira vašu ženstvenost, neku potrebu ili želju?

NEROLI je ulje dobiveno iz cvjetova gorke naranče. Intenzivni, mirisni, bijeli cvjetovi rastu na crnogoričnom drvu koje može doseći i 10 metara. Cvjetovi se beru rukom, a destiliraju dok su još svježi, što ovo ulje čini teže dostupnim, a time i skupljim. Porijeklom je iz Azije, no raste diljem Sredozemlja.

Koristi se kod povišenog krvnog tlaka, tahikardije, bronhitisa, stresa, umora, depresije, tegoba probavnih organa (proljev, grčevi), loše cirkulacije, a dobro djeluje i kod nekih bakterija.

Zbog svog slatkog i cvjetnog mirisa češće se koristi u parfemskoj industriji nego u aromaterapiji. Dodatni razlog nezastupljenosti ulja u tretmanima je i visoka cijena (cijena 2 g je oko 250 kn, dok je 50 gr ulja naranče slatke oko 80 kn). Ipak, ako se želite počastiti ovo je uistinu prekrasno i djelotvorno ulje naročito kod svih vrsta napetosti, anksioznosti, depresije, iscrpljenosti i šoka. Neroli vraća radost.

Za ublažavanje grčeva (u želucu) u 10ml biljnog ulja badema dodajte 4 kapi nerolija i 2 kapi sjemena korijandera ili lavande. Dobro se miješa i sa geranijem, limunom... Neroli opušta, ali je istodobno i afrodizijak, stoga ga koristite u posebnim, senzualnim prilikama s ylang-ylangom, pačulijem,..Količina, kako? Držite se 10ml biljnog ulja i ukupno 2-6kapi eteričnih ulja. Ostalo je jedino bitno da vama odgovara, miriši, motivira...

Napomena: eterična ulja se ne smiju koristiti u trudnoći ili za vrijeme dojenja. Za dodatna pitanja savjetujte se s fitoterapeutom ili aromateraputom.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.