Rad s dušom (u prijevodu soulwork) uključuje razne metode i oruđa koja pomažu osobi da istraži svoje želje i potrebe, da nađe resurse u sebi kako bi ostvarila skladne i inspirativne odnose, postigla svoje ciljeve, te bila zadovoljna i sretna

žena i leptir

Ne kaže se uzalud da samo žena zna razgovarati sa ženom. Naši (dragi) partneri nas razumiju, ali drugačiji smo - što jest jest. Žensko društvo, razgovor, podrška i razumijevanje neprocjenivi su...

Vrlo često čujem komentar "ti si preosjetljiva", "previše to osobno shvaćaš", "ne mora sve biti tako dramatično niti emotivno" i uvijek se zapitam što to ne valja sa mnom?! Istina, ponekad od hrpe emocija ne vidim glavni problem, ali to sam ja! Dugo sam smatrala da su moje emocije prepreka, koje se jave u nezgodno vrijeme, ne daj Bože neke suze koja sklizne onda kad ne treba...Tako sam vjerovala sve dok se nisam srela sa soulworkom.

Rad s dušom (u prijevodu soulwork) uključuje razne metode i oruđa koja pomažu osobi da istraži svoje želje i potrebe, da nađe resurse u sebi kako bi ostvarila skladne i inspirativne odnose, postigla svoje ciljeve, te bila zadovoljna i sretna.

Na tom putu emocije su jedan od pokazatelja, koji bez greške, ukazuje idemo li pravim smjerom. Zdrava osoba istražuje svoje emocije, ponašanje i vjerovanja, zna što želi, kako se osjeća i zašto se tako osjeća. Ignoriranje, nepriznavanje ili odugovlačenje umanjuje naše zdravlje i zadovoljstvo, stoga zdrava osoba rješava svoju emocionalnu prtljagu brzo, efikasno i ne ostavlja predugo neriješene situacije sabotirajući se na taj način, niti povređujući ostale članove svoje obitelji.

Često sami sebe zaštitimo od emocija s kojima ne znamo što i kako, te ih možemo pospremiti na vrlo fini, mudar i neprimjetan način. Biti emocionalno zreo znači da se možemo nositi s teškim (nelagodnim) emocijama, unutrašnjim konfliktima, te nepodržavajućim navikama.

Svakodnevno srećem ljude koje imaju razne tegobe s leđima (a mnoga istraživanja ukazuju da na područje leđa, između ostalog, "skupljamo" neriješene, nelagodne emocije straha, krivnje, brige, zamjeranja), stoga je pitanje što radimo krivo ili  možda ne radimo? Posebno zabrinjava da se javljaju sve mlađe osobe s istim tegobama: zakočenost mišića, bolan vratni dio, migrene... Masaža je svakako jedan od načina da se ovakvi simptomi olakšaju, no za potpuno ozdravljenje potreban je obračun sam sa sobom.

Eterična ulja koja će pomoći su geranij (otvara emocije, jača kreativno rješavanje emocionalnih problema), jela (oslobađa emocije, potiče njihovo izražavanje no daje i osjećaj sigurnosti), kadulja ljekovita (potiče izražavanje u svim oblicima, daje jasnoću), komorač (pomaže u otpuštanju starih veza, stvari i uvjerenja). Koristite u aroma lampici, meditirajte s njima, udišite...

"Ne gledaj tuđi prag, već najprije počisti ispred svoga", uzrečica je koja ovdje dolazi do izražaja jer kad krenemo istraživati i slagati sami sebe, obično nemamo vremena promatrati što i kako rade drugi. Rad na sebi zahtjevan je, no to je pravi način da osvjesitimo svoje istinske želje i potrebe, stvorimo plan razvoja i postignemo ciljeve.

Zdrava odrasla osoba voli sebe, osjeća se korisno, razvija svoje kvalitete i sposobnosti i to je ujedno najveće naslijeđe koje može dati svojoj djeci. Naša promjena i rješavanje stvari može izazvati reakciju ostalih ukućana što može biti još jedan od razloga da izbjegavamo zagrebati po sebi. Ipak, rezultat i nagrada neprocjenivi su stoga naoružajte se dragim ženskim društvom, uzmite nešto vremena za sebe i krenite...

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.