Ulaskom u Novu godinu mudro je svjesno proći izmjenu ciklusa - staro svjesno otpustiti, a novo pozdraviti - simboličkim djelima, kao malim osobnim ritualima rasta. Stoga donosimo prijedloge za svjesno „uštekavanje" u Novu godinu

Dea Devidas
Dea Devidas

Buđenje Boginje

RITUALNI POZDRAV: STARO ZA NOVO

1. Fizičko čišćenje: napravite brzinski sken ormara i uzmite odjeću, ili makar komad koji je „odradio" svoje. Nešto što vam je nekad značilo, ali više ne. Odjeća, kao što znamo, upija energiju osobe koja je nosi, kao i trenutaka u kojima je nošena. Stoga služi kao magijsko oruđe, ali može postati i teret. Zato odaberite bilo što što je ostarjelo - možete uzeti majicu u kojoj ste proplakali najviše, maramu koju vam je poklonila osoba koje više nema u vašem životu... bilo što. I proživite na tren fazu koju taj komad simbolizira, a potom zahvalite na svim iskustvima i učenju proživljenim uz taj komad i... pustite ga. Puštanje starog je ključna stvar za otvaranje novom. Kada to ne napravimo milom, život nas dovede do toga da napravimo silom. Ne zato što nas kažnjava, nego jer nas podržava u razvoju.

2. Ljudi i situacije: podijelite život u protekloj godini na okvirna područja ljubavi, posla, zdravlja i odnosa. Za svako izdvojite glavnu lekciju koju ste osvijestili, a skupa s njom se sjetite želja, ostvarenih i neostvarenih, planova, uspjelih i propalih - jednostavno pustite da vam u misli dođe ono što je bitno za svako. A potom to osvijetlite - dahom i pustite. Pozdravite ljude koji su odigrali svoje uloge, sa zahvalnošću, pozdravite stare ideje - ne ljutite se na sebe ako ih niste realizirali (znači da niste trebali jer su bile samo stepenica za bolje) i tako redom... Sve to napišite (ne morate pisati roman, možete u crticama) i predajte vatri (zapalite na lučici) ili vodi (prošećite do rijeke ili mora i predajte u vodu). Znači, zadatak je hrabro pogledati u svoje smeće: nešto što je nekad bilo blistavo, vremenom je izgubilo sjaj (kao varivo koje danas skuhate: i ono je zdravo; ali za nekoliko dana postaje nezdravo). Tako je sa svime: zaronite i pustite.

3. Stvaranje: kada se staro pusti, prirodno nastaje prostor za novo. U tom smislu, mogli bismo reći „e, sada ste sigurni AFIRMIRATI što želite stvoriti u svom životu". I to je istina. Mudro je odrediti željene smjerove, ali pritom, zapamtite novoprobuđene drevne zakone svemira. Oni, jasno, oduvijek djeluju i postoje, ali u ovom vremenu jače, momentalnije i brže nego ikada.

sretna žena

ZAKONI STVARANJA NOVOG DOBA

1. Stvaranje je afirmiranje, ali i negiranje: kada osmišljavate željeni tok i iskustva koja želite doživjeti u novom ciklusu, kreativno je razmišljati pozitivno. Pa ipak, nemojte upasti u zamku potiskivanja negativnog: negiranje ima jednaku snagu kao i afirmiranje. Primjerice, želite zdravlje, ali istovremeno potiskujete strah od bolesti - što je jače? U najboljem slučaju su podjednako, ali često nije tako. Zato, pošteno sa sobom, pogledajte što negirate, prodišite to, i iz mira stvarajte.

2. Život kao misterij: ostavite svjesno prostor nepoznatom. Ljudski se razum užasava toga. Odatle potreba za kontroliranjem, zakamuflirana na tisuću načina. No u pozadini svakog pokušaja spoznavanja do kraja je strah. Pa ipak, naša duša ga nema. Zapravo, svaka duša je u svom „ugovoru o inkarniranju" svojevoljno potpisala stavku o nepoznatom: to znači da je svjesno, za najviši razvoj sebe i svega što jest pristala na faktor neočekivanosti (tzv. udbine). Onaj nepredvidivi, neplaniran i neočekivan okret kola života, koji mu daje ritam. Tome jest zbog božanskog tango plesa - u kojem, s jedne strane u ljudskom obliku mi stvaramo svjesno, ali pristajemo da nam „izvana" dođe neočekivan impuls pokretanja života u nepredviđenim pravcima. Jasno da u suštini nema izvana i iznutra jer je sve jedno: no, na gušćim ravnima postojanja se život odvija kroz dinamiku dva polariteta (plus i minus), pa u tom smislu postoji distinkcija između onoga izvana i iznutra.

3. Spas srca: Bez obzira na ljudske mane, karakterne osobine i sve što si možda zamjeramo, spašeni smo kad djelujemo iz čiste ljubavi, čak i kad smo u tome blesavi i nepromišljeni. Pomoć dolazi iz neočekivanih uglova: zapamtite, ulazimo u ciklus uravnoteženja, a to je faza poravnavanja. To znači da se sve - vraća. Sve što ste učinili dobro nekome, a taj vam nije vratio - vraća vam se kroz druge ljude, moguće i nepoznate, od kojih najmanje to očekujete. Sigurni smo letjeti, kad letimo čistog srca: glavna je informacija. Jasno, kao što drvo ne može visoko rasti bez dubokog korijenja, tako je i let nesiguran bez uzemljenja. Stoga napravite fizičku gestu pozdrava starog i buđenja novog, ali neku stvarnu - nazovite ljude koje treba pustiti i/ili pozdraviti, ili im zahvaliti što su tu; bacite stare stvari iz stana, stare papire s posla, foldere s laptopa... Nešto što vam znači: i recite svjesno „Da" nepoznatom, ljepoti života i transformaciji koja se znatno ugodnije događa kada je prihvaćena kao dobrodošla.

www.elementi.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.