Zagrebite u sebe bez suzdržavanja, to može značiti beskrajnu tugu za propuštenim vremenom, bijes radi izgubljenih stvari, zamjeranje, krivnju... Svakoj toj emociji dajte dovoljno vremena da se pojavi u cijelosti i kaže zašto je tu? Nitko iz vana ne može reći ono što osjećate sami! Nitko ne može reći ono što vas vrijeđa ili smeta! I svaku tu stvar treba osvijestiti, prihvatiti, otpusiti i tek tada uvesti nove vrijednsoti u život

žena, mrtva točka

U životu prolazimo razne situacije, lijepe trenutke uživamo i oni obično prođu za tren. One nelagodne itekako osjetimo, zapečate nam se u umu, bole još dugo. Uzroci problema koje susrećemo mogu biti razni: narušeni odnosi s roditeljima, partnerom, šefom, kolegama ili prijateljima. Ovisno o području koje je problematično oslanjamo se na ostale pozitivne aspekte života: najčešće drage ljude - razgovaramo s njima, tražimo podršku i savjet. Ništa od toga nije lako, ali... Što kada se sve u životu posloži u jednoj kritičnoj točki?!

U toj točki raspada se vaš postojeći, poznati život: svi odnosi su narušeni, moguće da se uključe i bivše ljubavi, stari davno napušteni prijatelji koji izrone niotkuda, posao se posloži na najlošiji način... Ovdje govorimo o najgorem scenariju, o trenutku kad osjećate da je najbolje uzeti par svojih krpica i otputovati s kartom u jednom smjeru na neki daleki otok. Da, ponekad bi bilo lakše krenuti i graditi sve ponovo umjesto vratiti povjerenje, ravnotežu i ljubav u naše odnose i život.

Ovakvi trenuci pojave se u određeno vrijeme uvjetovani položajem naših zvijezda za vrijeme rođenja ili su pak nastali osobnim rastom osobe koja radom na sebi mijenja svoj unutrašnji svijet, pa time i vanjski ili su, najčešće, nastali dugoročnim ignoriranja problema na svim područijma.

U zadnje vrijeme čini mi se da je to jedno opće stanje. Nezadovoljni smo poslom, načinom na koji nas tretitra obitelj, odnosom koji smo (zajedno) izgradili s parnetrom, očekivanjima obitelji, šefova... cijelog svijeta, uključujući nas same. Pa tko se ne bi raspao u takvom stanju?

Kada se sruši cijeli život najprije dobro udahnite i nađite barem jednog dobrog prijatelja! Treba imati kraj sebe nekoga zdravog razuma jer inače se možete naći s ključevima iznajmljenog stana i mahati partneru pred nosom prijeteći odlaskom!? Ili vas loša komunikacija na poslu može dovesti do krajnje točke demotiviranosti da odlučite dati otkaz i pokazati svoje pravo ja negdje drugdje!? Roditelje često stavimo na marginu druženja, izbjegavajući tako razne pritiske i ubadanja prstima na mjesta koje nas i ovako bole "jesam ti rekla da si to trebala ranije..." Dobar prijatelj, bit će potrebna kočnica poludjelom razumu i uzavrelim emocijama.

U trenutku kad je vaš dom bojno polje, treba negdje drugdje pronaći opciju za skupljanje snage. Čak i ako ne možete otputovati na neki daleki put, odlazak na vikendicu ili k prijateljici ili rodbini otvorit će novi vidik svima uključenima u problem. Razdvajanjem sebi i bližnjima dajete mogućnost da svatko istraži svoje želje, potrebe, shvati postojeće stanje. Također dajete si priliku da se odmorite od sredine koja crpi vašu energiju čak i kad ništa ne pitanju ili čine, jer i nedjelovanje potiče frustraciju i bijes. Ovo je miran način da se svatko uputi u svoju unutrašnjost.

žena, sreća

Utabana staza kojom hodamo godinama možda je bila dobra na početku, no u trenutku kad više nije najbolja (ili barem dobra) treba tražiti kompromis ili neko drugo riješenje. Zagrebite u sebe bez suzdržavanja, to može značiti beskrajnu tugu za propuštenim vremenom, bijes radi izgubljenih stvari, zamjeranje, krivnju... Svakoj toj emociji dajte dovoljno vremena da se pojavi u cijelosti i kaže zašto je tu? Nitko iz vana ne može reći ono što osjećate sami! Nitko ne može reći ono što vas vrijeđa ili smeta! I svaku tu stvar treba osvijestiti, prihvatiti, otpusiti i tek tada uvesti nove vrijednsoti u život.

U ovakvim prilikama ništa ne činite na brzinu. Ostavite vrijeme da se sve iskristalizira... Ipak opet ne treba čekati godinama dok se ne pojavi trenutak kad ćete shvatiti "da ovo nije moj život!" jer tada je kasno.

Svaka osoba koja se nalazi u našem životu naš je učitelj i zaslužuje poštivanje, pravičnu komunikaciju, uvažavanje njezinih želja i potreba. Isto, naravno, očekujemo i za sebe. Ne riješimo li odnos na pravilan način, već pobjegnemo (jer je tako lakše), ili partnera izbacimo (jer tako manje boli), nađemo zamjenu (jer je u početku sve divno s novom ljubavi) neriješene aveti prošlosti i naše unutrašnjosti samo će izlaziti van, i van... Sve dok se s njima ne suočimo.

Suočiti se s problemima, sa samim sobom, moguće je na mnoge načine. Jedan od načina osobnog rasta predstavit ćemo u slijedećem nastavku - kako bioterapija karmičkom dijagnostikom može olakšati vaš život, potaknuti zdravlje, radosti i sreću.

Ako se nalazite u kritičnoj točki shvatite je kao priliku za poboljšanje. Na tom putu koji je dug i težak dozvoljene su sve emocije: tuga, bijes, krivnja, ljubav, pažnja, zahvalnost – jer sve smo to mi, naša dobra i ona mračna strana. Mi, prekrasna bića koja imaju priliku živjeti i rasti i biti sretni baš ovakvi kakvi jesmo.

Klara Benko, obiteljski aromateraput
Centar za masažu i promociju zdravlja Penso Positivo
MoFit fitness club
www.mofit.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.