Savjetuje životna trenerica Tatjana Divjak. Zhvalnost je nešto na što često zaboravljamo, posebno kada se radi o malim stvarima. A reći "hvala" - tako je lako i ljekovito, bilo naglas, bilo u sebi

zahvalna zenaŽivite svaki dan u zahvalnostiImala sam često sreće u životu. Nekada sam mislila da je to posljedica moje hrabrosti, no s vremenom sam pozitivne ishode počela doživljavati kao nagradu i naučila reći hvala. Zahvalnost je postala moja prirodna reakcija na uslišane molitve, na pozitivne rezultate, na spasonosno izbjegnut udes, na dobro zdravlje i mir u srcu. Počela sam čak i bez nekog posebnog razloga osjećati zahvalnost za svakodnevne, male stvari. 

Ideja za rješenje toga problema: Kada riješite neku tešku muku i padne vam kamen sa srca lako je biti zahvalan, to može svatko, a velik broj ljudi to i čini. Pokušajte biti zahvalni za male, naoko nevažne stvari. Legnete navečer u krevet i prije sna kroz razmišljanje o proteklom danu ili molitvu, prođite situacije u kojima ste bili: sjetite se da volite svoj posao, da su vam djeca zdrava, da imate iskrenih prijatelja već dugo godina. Da niste u dugovima ili da dug možete vratiti. Budite zahvalni za sve „male stvari" od kojih je satkan život.

Čudo koje se događa kada živimo u zahvalnosti jest u tome da se dobro, na koje usmjerimo svoju pažnju, povećava u našem životu. Ukoliko uvijek mislite o negativnostima koje vam se događaju, privlačite u svoj život slične situacije. Ukoliko znate cijeniti ono što imate i vjerujete da i dalje zaslužujete takvu milost, to ćete i primiti. Živite na taj način i vjerujte da su čuda moguća, ali uvijek započnite i završite dan zahvaljujući na svim blagoslovima koje imate. I onda slobodno očekujete više dobra. Znajući da to zaslužujete.

***
Tatjana Divjak je life coach, kolumnistica magazina Sensa, kolumnistica tjednika Lider, autorica dviju knjiga s područja osobnoga razvoja i osoba zaljubljena u život. Diplomu i pravo na titulu Life Coach L. C. H. Stekla je 2005., po završetku škole za Life Coaching u Engleskoj kod Curly Martin, nakon dugogodišnje poduzetničke karijere, koja je uključivala i vođenje vlastite marketinške i PR agencije. Njezini klijenti su osobe koje žele bolje i kvalitetnije živjeti, a u individualnom radu s njima Tatjana nalazi zadovoljstvo, uspjeh, sreću i mir. Radi ono što voli i voli ono što radi. Članica je European Coaching Institutea, Europskog udruženja za trenere.

Pogledajte i ostale Tatjanine lekcije za sreću:

1. Dobro je čuti pravu riječ u pravo vrijeme
2. Društvena odgovornost je temelj sreće
3. Zašto sreća prati hrabre?!
4. Samodisciplina je temelj poslovnog uspjeha

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.