U državi s milijun i više gorućih problema, Premijerka se uhvatila onoga najbenignijega - ženske guze. Gospođi Kosor smeta lijepa stražnjica u bikiniju u sklopu turističke kampanje za nadolazeću ljetnu sezonu. Kaže da je to seksistički. Ne znam u što se Premijerka odijeva na plaži, ali znam da kadar guze pristojno pokrivene kupaćim kostimom baš i nije nešto oko čega bi se trebala dizati frka i panika

Zora Bjelousov
Zora Bjelousov

Od sumraka do zore i natrag

Premijerka Kosor smatra kako jednoj osunčanoj ženskoj guzi nije mjesto na reklami za turističku kampanju naše zemlje i dijeli packe Bajsu i Buliću. Naglašava da je to seksistički, ustajući tako u obranu svih nas žena i dostojanstva našega tijela. Očito uvredljivim smatra da se turiste poziva na Jadran pomoću ženske stražnjice. Boji se možda da ne bismo, poput Tajlanda, postali turistička meka perverznjaka i seksualnih egzibicionista...

Možda joj je mrsko što se na taj način žensko tijelo pretvara u objekt, sredstvo kojim se, na jeftin način, pohotnici pozivaju na ljetovanje prepuno seksa i orgija.

Ne znam. Kao žena, ne osjećam se pretjerano povrijeđeno ili uvrijeđeno kadrom lijepe ženske stražnjice u šarenom badiću na reklami za ljetni odmor u Hrvatskoj (ili bilo kojoj drugoj zemlji). Osjećala sam se puno ugroženije kada je ministar Milinović prošle godine gurao u Saboru svoj sramotni Zakon o umjetnoj oplodnji. Tada je Premijerka bila prilično tiha. Nije ovako revno i strastveno ustajala u obranu mojih ženskih prava i nije u ime svih nas žena vikala kako je Zakon seksistički, primitivan i nazadan. Ustala je u obranu ženskih prava sada - zbog nekoliko sekundi jedre guze koja se sjaji na suncu. Guze o kakvoj svi ionako sanjaju - žene da je imaju, a muškarci da je gledaju (i još ponešto). 

Sex sells ili kadar iz snova?

guza u spotu recept za dobar odmor

Jesam li ja to pobrkala lončiće, pa mi je u posvemašnjoj poplavi golih tijela, marketinških načela „sex sells", golotinje i reklama nabijenih vulgarnostima, svaka, pa i najveća gadarija postala normalna?! Sumnjam, jer ovo doista nije gadarija. Kadar guze se savršeno uklapa u cijelu kampanju „Recept za dobar odmor". Kamera prelazi osunčanim nogama, penje se na stražnjicu, pristojno prekrivenu kupaćim kostimom i završava na leđima lijepe mlade žene, okupane suncem.

Na plaži se guze u bikiniju očekuju. Ima ih na stotine. Meni se baš ide tamo, na te lijepe plaže, s lijepim ženama u lijepim badićima... Već godinama mnoge turističke destinacije grade svoj turistički imidž na krasnim, preplanulim ženama, koje se široko smiješe, odjevene u oskudne šarene krpice ili ponekad tek egzotično cvijeće, voće ili listove... Ponose se njihovom ljepotom. Te su mi slike uvijek nekako rajske i blažene, kao utjelovljenje savršenog odmora, na kojemu ću i ja biti jedna od takvih ljepotica koja lješkari uz more, pijući koktel od kokosa. Nije li to poanta uspješne turističke kampanje - stvoriti svijest o bajnom odmoru o kojem ljudi maštaju tijekom cijele godine?!

Baš želim ići u zemlju gdje se guza sunča pored mora. Želim je pokazivati u šarenom kupaćem kostimu jer je cijele godine bila u okovima traperica i sukanja. Ne želim da sjedi u uredu, već da ovako uživa na suncu poput ove na reklami. Nek' je se gleda. I ja gledam tuđe pa ih komentiram, mjerkam, ocjenjujem... Želim je okupati, osunčati i upiti vitamina D. Ne znam što gospođa Kosor nosi na plaži, ali trebalo bi joj reći da su ovakvi kadrovi za plažu normalna stvar (u zemljama u kojima žene ne nose burke) i da tu ništa nije van konteksta. Van konteksta je jedino njena izjava: „Ženska stražnjica (u bikiniju) djeluje seksistički. Neka autori razmisle o izmjeni tog dijela spota. Neće nam zbog toga dijela veći broj turista pohrliti u Hrvatsku, odnosno odbiti doći ako izbacimo taj mali kadar za kojeg mislim da ne spada ovdje. To je moja primjedba, ne naredba."

Tko u ovoj reklami pronalazi seksizam, provokaciju, nemoral ili perverziju, stvarno ima ozbiljnih problema. A ja odoh u potragu za dobrim badićem.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.