Sigurni smo da će 20. kolovoza 2009. mnogi dugo pamtiti kao jedan od uzbudljivijih sportskih dana ove godine. Ne samo da smo u nogometnoj utakmici elegantno napunili škotsku mrežu s 4 pogotka, nego smo slavili jedno od najljepših zlata - ono Blanke Vlašić, naše najbolje visašice i omiljene sportske ikone

blanka vlasic, berlin 2009Blanka Vlašić za mnoge je od nas velika inspiracija. Prekrasna i uspješna sportašica, zelenog pogleda, vretenastog tijela, sjajnog feelinga za stil i modu te najslađeg pobjedničkog plesa u povijesti sporta. Žena koju niti operacije, niti ozljede, niti udarci u glavu pred same kvalifikacije, ne mogu izbaciti iz takta. Žena čelične volje, velikog talenta i iznimno šarmantnog i diskretnog nastupa u medijima i javnosti.

Jučer smo na ekranima pratili svaki njen pokret, svaki uzdah, svaki trk i svaki titraj letvice. Prilično smo strepili, ali, pokazalo se, posve uzaludno. Jer Blanka Vlašić, još je jednom, nakon zlata u Osaki, pokazala da je najbolja na svijetu. S preskočena 204 centimetra Blanka je osvojila zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Berlinu i izazvala svjetski rekord na 210 centimetara. Ok, svjetski rekord ćemo još pričekati, ali zlato je tu. Do samog kraja natjecanja bilo je napeto, jer su tri velike atletičarke preskočile 202 centimetra. Čičerova je u tom trenutku bila u vodstvu, ali ni ona ni njemačka favoritkinja Ariane Friedrich nisu mogle parirati Blanki! 

Smijeh i suze

Bio je to za Blanku Vlašić sigurno veliki pritisak, ali je sve odradila besprijekorno, koncentrirano i samosvojno, kako ona to uvijek radi. Na kraju natjecanja, počastivši gledatelje svojim legendarnim pobjedničkim plesom, Blanka je vidno uzbuđena i sretna izjavila: Nisam još potpuno svjesna svega što se dogodilo. Prvenstvo je prošlo samo tako, u trenutku. Ovo je neponovljivo, ne može se usporediti s Osakom, osjećaj je puno jači. Osim toga, mediji su tako napuhali taj moj rivalitet s Ariane Friedrich, da nisam mogla prestati razmišljati o tome. Toliko se pisalo o tom našem dvoboju i kako će veliki obračun završiti, ali na kraju sam ipak izbjegla tu zamku., rekla je Blanka kroz suze i smijeh. 

Pred publikom koja je, dakako, stala iza svoje favoritkinje, Ariane Friedrich, Vlašić se pokazala najboljom u trenucima kada se vodila borba za naslovom svjetske prvakinje. Bila je to visina od 204 centimetra. Ruskinja Ana Čičerova niti jednom nije bila blizu skoka preko te visine, a Blanka ju je uspješno preskočila iz drugog pokušaja, dok je Ariane Friedrich lako rušila 204 centimetra i to dva puta.

Napetost

Njemačka je visašica potom podigla letvicu na 206, te je na toj visini imala samo jedan pokušaj. I odlično je odradila Njemica taj skok, ali su milimetri odlučili da letvica padne, što je automatski značilo da Vlašić može započeti slavlje i proslavu novog svjetskog naslova.

Na kraju natjecanja, kao i mnogo puta dosad, ostala je na zaletištu Blanka pred visinom od 210 centimetra (rezultat novog svjetskog rekorda). Tri puta je Vlašić bila vrlo dobra, svaki put joj nije mnogo nedostajalo, ali svjetski rekord Štefke Kostadinove ipak ostao nepokoren. Još.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.