Čvrsto postavljene vrijednosti omogućuju nam da dosljedno upravljamo svojim emocijama i svojim ponašanjem, onime što mislimo i govorimo - kaže životna trenerica Tatjana Divjak

majka i kcer

Sve je više ljudi u našoj zemlji koji ne znaju što im je važno u životu. Kažu da im je najvažnije zdravlje, a onda se iscrpljuju jurnjavom za novcem, dok ne obole. Kažu: obitelj mi je svetinja, a onda ih nikada nema kod kuće, jer previše rade. Ne razumiju jedni druge i ne trude se shvatiti blisku osobu. I kao društvo često se ponašamo neshvatljivo - poštujemo one koji su se itekako ogriješili o standarde koje propisuje civilizacijski krug kojem pripadamo. Vrijednosti se formiraju na nesvjesnom nivou pod utjecajem odgoja, obitelji, okoline, društvenog sustava, religije, medija, učitelja ... Razvijaju se i učvršćuju kako rastemo i sazrijevamo. Svatko od nas ima svoj osobni vrijednosni sustav po kojem procjenjuje je li mu nešto ili netko važan u životu. Vrijednosti nam omogućuju da upravljamo svojim emocijama i svojim ponašanjem, onime što mislimo i govorimo.

Ideja za rješenje toga problema: Razmislite o tome što je vama važno u životu. Živite u skladu s time i svakodnevno se propitkujte, jesu li vam prioriteti u skladu sa onime što poštujete i čemu težite. Ne pokušavajte živjeti kako drugi misle da treba, njegujte vrijednosti u koje sami vjerujete. Jedino tada ste stvarno ispunjeni. Tada ste uspješna i sretna osoba.

***
Tatjana Divjak je life coach, kolumnistica magazina Sensa, kolumnistica tjednika Lider, autorica dviju knjiga s područja osobnoga razvoja i osoba zaljubljena u život. Diplomu i pravo na titulu Life Coach L. C. H. Stekla je 2005., po završetku škole za Life Coaching u Engleskoj kod Curly Martin, nakon dugogodišnje poduzetničke karijere, koja je uključivala i vođenje vlastite marketinške i PR agencije. Njezini klijenti su osobe koje žele bolje i kvalitetnije živjeti, a u individualnom radu s njima Tatjana nalazi zadovoljstvo, uspjeh, sreću i mir. Radi ono što voli i voli ono što radi. Članica je European Coaching Institutea, Europskog udruženja za trenere.

Pogledajte i ostale Tatjanine lekcije za sreću:

1. Dobro je čuti pravu riječ u pravo vrijeme
2. Društvena odgovornost je temelj sreće
3. Zašto sreća prati hrabre?!
4. Samodisciplina je temelj poslovnog uspjeha
5. Svaki dan živite u zahvalnosti!
6. Malim koracima do velikog cilja
7. Pozitivno razmišljanje je vještina broj 1

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.