Ekologija je jako trendi. Ali pomodarstvo je jedna stvar, a iskrena svjesnost i briga za okoliš sasvim druga. Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, preskočit ćemo teme poput Kyoto protokola, ozonskog omotača i ugroženih vrsta i upitati se što mi, kao pojedinci, možemo učiniti, mijenjajući svoje dnevne navike. Tek za nijansu. To doista nije tako teško

zelena zaba

Ide vam na živce biorazgradivost, bioenergija, biološka raznolikost... Ide vam na živce ekologija i neki-tamo-što-ja-znam polarni medvjedi. Kažete, lako je biti ekološki osviješten kad imaš hrpu love na računu, pa voziš Toyotu Prius, kupuješ najbolju organsku hranu, griješ kuću na solarnu energiju... Ali kako da ja, običan ja, koji ionako imam pregršt problema, još mislim na planet Zemlju. Tko će platiti račune, tko će odvesti klince pedijatru, tko će odnijeti cvijeće staroj tetki u dom...? A onda još razvrstati otpad na papirnati, metalni, plastični, stakleni...

Lako je zvijezdama. Leonardo Di Caprio osniva zaklade za zaštitu okoliša i snima dokumentarce s vodećim zelenim aktivistima, Cameron Diaz pruža potporu zelenoj inicijativi Ala Gorea, Cate Blanchett grije vilu na solarne ćelije, a George Clooney je pokrenuo kampanju OIL CHANGE protiv američke ovisnosti o nafti... I što mi imamo s time?! Pa evo, barem smo prestali pušiti u kafićima i to valjda ima neke veze s ekologijom... 

No, ne budimo cinični i stanimo na tren. Da, možda nam standard nije toliko visok da svi vozimo automobile koji ne zagađuju okoliš, možda si svi ne možemo priuštiti grijanje na solarnu energiju i vrhunsku kozmetiku koja se NIKADA ne testira na životinjama, ali postoji niz načina da doprinesemo zelenijem i boljem sutra. Jer stanje je prilično alarmantno, samo što mi već desetljećima zabijamo glavu u pijesak i prebacujemo TV-program kad počnu priče o ugroženim kišnim šumama.

Femina.hr dio je tzv. green going sustava

Ekipu tvrtke Femina Media d.o.o. koja je izdavač portala Femina.hr. čine većinom mladi ljudi, koji su, ako ništa drugo rasli sa stalnim upozorenjima o nužnosti ekološke svijesti. Kada je tvrtka osnovana, odlučili smo „hostati" naše servere u američkoj kompaniji ServInt čiji proizvodi štede energiju, manje zagrijavaju atmosferu te odašilju manju količinu CO2. ServInt reciklira sve hardverske komponente i zadovoljava sve standarde vezane za očuvanje okoliša i smanjenje rizika od nerazgradivih opasnih otpada.

Osim toga, Femina.hr je web-portal koji kao medij štedi papir. Čitate nas, a da za to ne moraju umrijeti drveća, jer ne tiskamo svoj sadržaj na papiru.

kisna suma

I za vas imamo slatke male savjete za ljepši i zdraviji svijet:

1. U dućan otiđite s lijepom platnenom vrećicom ili nekim zgodnim cekerom... Ne morate se svaki puta vraćati s novom plastičnom vrećicom koja je teško razgradiva. Svoju trendi eko-torbu, uz poklon iznenađenja, potražite ovdje!
2. Nemojte svuda ići automobilom, hodanje je dobro za Planet i za vaš kardiovaskularni sustav
3. Nađite vremena razvrstati otpad, to je lagana aerobna tjelesna aktivnost
4. Kupujte racionalno, kako biste generirali što manje otpada bilo koje vrste
5. Ne bacajte otpad po cesti! To je tako, uf, ne-šarmantno!
6. Glomazni otpad skupite na vrijeme i ostavite na mjestu koje je za to namijenjeno
7. Razmislite o vožnji na plin
8. Ne trošite vodu uludo. Zatvorite je dok četkate zube, sapunate se, nanosite piling i sl...
9. Perilicu za posuđe i pranje rublja uključujte navečer kad su na snazi jeftinije tarife potrošnje električne energije
10. Gasite svjetlo u prostorijama u kojima ne boravite
11. Pozdravite i podržite akcije velikih tvrtki za očuvanje okoliša
12. I, da, naravno - THINK BEFORE YOU PRINT - racionalno printajte i trošite papir. Ne morate sve imati u rukama kako biste to mogli pročitati, zar ne?

avon, hello green tomorrow

Podupiremo Avonovu akciju: „Hello Green Tomorrow"

Kozmetička kuća Avon Products, Inc. lansirala je u više od 65 zemalja svijeta globalnu inicijativu za zaštitu okoliša „Hello Green Tomorrow" koja prikupljanjem sredstava osigurava pošumljavanje južnoameričke Atlantske prašume. Kupnjom certifikata iz Avonovog kataloga po cijeni od 5 kuna osigurava se sadnja jednog stabla u prašumi. Početak programa obilježila je Avonova donacija organizaciji The Nature Conservancy u iznosu od 1 milijun dolara, namijenjena pošumljavanju ovog ekosustava s milijun stabala.

Atlantska prašuma, nekada poznata kao „pluća Zemlje", ključna je u reguliranju atmosfere te stabiliziranju globalne klime i predstavlja jedno od najvećih staništa biološke raznolikosti pa je jedan od najhitnijih projekata pošumljavanja na svijetu - sačuvano je samo 7 posto njene prvotne površine. Mreža od 6.2 milijuna Avonovih predstavnica diljem svijeta će, djelujući kao „zelena vojska", prikupljati sredstva i informirati o ekološkim pitanjima te tako povećati Avonovu snagu dopiranja do ljudi i ohrabrivanja na sudjelovanje u inicijativi „Hello Green Tomorrow".

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.