Zato što se ciljevi mijenjaju po putu? Ne svakih pet minuta, naravno, ali... Pošteno prema sebi jest, tu i tamo, preispitati svoje posvećenosti. Posvećenost cilju – bio on uspostava ili popravak odnosa, ostvarenje posla ili bilo što drugo – ono je što nam daje snagu potrebnu za prelaženje vlastitih granica. I zato su ciljevi važni: ne toliko da ih ostvarimo nego da, idući prema njima, naučimo novosti, razvijemo se i pomaknemo svoje granice

Dea Devidas
Dea Devidas

Buđenje Boginje

S druge strane, neke posvećenosti blijede... I to je normalno. Odradilo se što se trebalo i više „ne zvoni" u vama. I to si je mudro priznati. Ima jedna priča koja kaže da je najbitnije, za bilo kakvo ostvarenje, ići onako samurajski – do kraja, tko živ, tko mrtav. I istina je. Ali istovremeno je istina da se, kada vidite da nešto ne ide i nije vaše, mudro povući.

Kao kad uđete u kino i film se već na početku pokaže lošim – ostajete li sjediti „jer ste platili kartu" (pa osim novca kojeg ste bacili na kartu, bacate i svoje vrijeme i energiju) ili se dižete i odlazite? E to je priča o mudrom povlačenju. Jer, nekad je puštanje prava strategija: ima stvari u kojima trebaš pustiti, da bi primio. Zato odvagnite, i točno ćete prema impulsima u srcu i solarnom pleksusu znati koja je strategija optimalna u kojem trenutku: samuraj ili onaj koji pušta. A sve u miru uma, bez samobičevanja nad efikasnošću, ali i bez ulijenjivanja i samozavaravanja.

Dakle, ravnoteža: naravno da je lijepo što smo postavili svoje nove ciljeve i novociklusne (novogodišnje) odluke. A sada – easy. Prioriteti su oni koji vam izazivaju najjače reakcije: ili privlačnosti ili odbojnosti. I zapamtite, nije se bitno, dapače ni poželjno, bičevati. Naravno da znate da je disciplina važna: cvijet cvate kada se redovito zalijeva, a tako i svaki naš projekt. Stoga zalijevajte redovito: mentalnom pažnjom, pozitivnom slikom i energijom svjetla. I uživajte u svakom koraku, igrajući se s etapama puta kao s kockicama od kojih gradite svoj dvorac.

ambiciozna žena

Igra je glavni zakon života. Zaboravimo li je - riskiramo pretjeranu ozbiljnost, a ona ubija našu kreativnost. Primijetili ste da kada stvari radite smrznuto ozbiljno, nestaju iz njih užitak i ljepota. A s druge strane, kada se neopterećeno rezultatom igrate - sve teče. Stoga, igra. Jer je to jedini način da uživate i u mirnim i u valovitim morima života.

www.elementi.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.