Vrijeme uživanja na suncu, kratkih rukava i dugih sunčanih sati je iza nas. Dolazi zima... koja sa sobom ne donosi samo hladnoću, kiše i manje sunčanih dana, nego i šmrcanje, kihanje i gripu. Naravno, zima donosi i lijepe stvari... snježne pahuljice, miris pečenih kestena i kuhanog vina i odlazak u planine prekrivene snijegom. Kako biste mogli uživati u nadolazećim hladnim mjesecima, potrebno je održati zdravlje, snagu i energiju

žena u zimi

Moć strukture

U jednom dosta okrutnom eksperimentu na temu „naučene bespomoćnosti" , znanstvenici su podijelili miševe na dvije grupe. Prvoj grupi su davali električne šokove u jednakim intervalima (svakih 30 minuta) i pratili njihovo ponašanje. Druga grupa miševa je bila šokirana u nepravilnim intervalima (nakon 30 minuta, zatim nakon 20 sekundi, jednu minutu itd.), tako da miševi nisu znali kada će uslijediti idući električni šok. Pokazalo se da se prva grupa miševa uspjela prilagoditi situaciji jer su brzo naučili kada mogu očekivati i kako se pripremiti za električne šokove. Miševi u drugoj (ne toliko sretnoj) grupi su nakon nekog vremena jednostavno legli na dno kaveza i trpili šokove.

Tako je i u našim životima. Nismo doslovce u kavezu i ne šokira nas neki okrutan znanstvenik, ali ako nismo spremni na promjene koje donosi život (u ovom slučaju novo godišnje doba), mogli bismo se razboliti, osjećati se loše i otići u hibernaciju. No, postoji i bolja opcija. Ukoliko želite imati dovoljno energije, poletnosti i zdravlja da biste mogli uživati tijekom nadolazećih mjeseci, treba vam malo pripreme i plan.

Zdrava prehrana

Ukoliko još niste usvojili naviku pružanja zdrave, balansirane hrane svom tijelu, vrijeme je da započnete. Jesti zdravo nije neophodno samo radi fitness ciljeva i vitkosti, već i zbog zdravlja -  naročito zimi. Zdrava prehrana jača imunološki sustav i omogućuje tijelu efikasan rad. Uz to, određena hrana pomaže tijelu proizvesti dopamin, hormon sreće, što doprinosi cjelokupnom psihofizičkom zdravlju. Ne zaboravite jesti dovoljno povrća i voća! Ukoliko imate blender ili juicer, započnite raditi shakeove od povrća i voća. Jedite kompleksne ugljikohidrate kao što se quinoa, amaranth, smeđa i crna riža, leća, ječam, proso, heljda.

žena jede jabuku

Ne zaboravite kvalitetne proteine. Uz nemasno meso, nenadmašiv izvor proteina su tempeh, jaja, tofu, posni  i zrnati sir. Ne zaboravite masnoću - maslinovo ulje, bućino ulje, bademi, orasi, lanene sjemenke daju tijelu potrebnu masnoću za normalno funkcioniranje. Šećer negativno utječe na imunološki sustav. Koristite ga što manje ili ga zamijenite medom ili stevijom. Budete li tijekom zime jeli finu, zdravu i balansiranu hranu, imat ćete znatno više energije i puno bolje zdravlje. Što se tiče zdrave prehrane, pročitajte članak o brzom, efikasnom metabolizmu (Kako najlakše ubrzati metabolizam?!)

Vježbanje

Već znate da vježbanje ubrzava metabolizam, jača tijelo i dobro je za cijeli organizam. No, jeste li znali da sretnici koji redovito vježbaju kroz sve sezone manje šmrcaju, kišu, kašlju i ne dobivaju prehlade i gripe zimi često kao oni koji ne vježbaju? Vježbanje poboljšava imunitet. Kombinacija redovite fizičke aktivnosti i zdrave prehrane uvijek pobjeđuje. Nije potrebno vježbati samo u zatvorenom prostoru zimi. Ne bojte se vježbati ili potrčati u prirodi... Ako ste obučeni za zimske uvjete, nema brige da ćete se razboljeti trčeći ili vježbajući na čistom zraku. Samo krenite polako. Ako već niste, pročitajte kako se pokrenuti (Kako iz vježbanja izvući maksimum?!), bez obzira na godišnje doba. Ne budite jedni od onih nesretnika koji zapuste svoje tijelo nakon ljeta, pa razviju bolove u tijelu, nemaju energije i udebljaju se preko zime. Taj način gledanja na vježbanje više nije „in."

Utjecaj stresa

Stres negativno utječe na cjelokupni organizam, a naročito na imunološki sustav. Nije moguće eliminirati svakodnevne nepredvidive izazove na poslu, u obitelji i okolici, ali moguće je pripremiti se na njih. Kao oni miševa s početka članka, možemo se pripremiti za šokove i izazove . tako da ih očekujemo. Predlažem da napravite male, česte pauze tijekom dana za duboko, svjesno disanje. Jednostavno ukucajte podsjetnik u mobitel svakih tri sata s porukom: „Diši!" Umjesto pauze za cigaretu, napravite kratku pauzu za sebe. Izdvojite pet minuta za izlazak na sunce ili kratku šetnju na čistom zraku. Vidite kako se osjećate nakon toga. Pročitajte moj članak o tome kako umanjiti stres (Eliminacija stresa skida kilograme!)

Njega tijela

njega tijela

Jeste li dovoljno nježni prema sebi i svom tijelu? Osluškujte poruke koje vam ono šalje i pružite mu dovoljno odmora, relaksacije i njege. Pružite mu balans - dovoljno kretanja, dovoljno odmora, fine kvalitetne hrane, masaže, kupki s eteričnim uljem, uživanja u kuhanju, šetnji po suncu i nježnosti prema sebi.

Neka vam zimski dani budu divni ove godine.

Dragan Šurlan
Psiholog i trener
Fitness Bootcamp
www.ZagrebBootcamp.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.