Ljudi često maštaju o svom idealnom, savršenom tijelu. Ulaganje emocija u takvu mentalnu sliku stvara privremeni ushit, ali dugoročno gledano, vodi u razočaranje - piše psiholog i trener Dragan Šurlan

dita von teese

Mentalne slike

Zatvorite oči i na trenutak zamislite da se nalazite na plaži svojih snova - nježno sunce, lagani povjetarac, miris mora... Daleko ste od posla, obveza i prometne gužve. Kako se osjećate? Vjerujem da ste se barem na trenutak osjetili mirnima, opuštenima i sretnima. Nakon što otvorite oči, shvaćate da ste daleko od tog mirnog, idiličnog mjesta. Usto, vjerojatno ste na poslu, okruženi obvezama ili se spremate uskočiti u poslijepodnevni prometni krkljanac. Jasno vam je - mentalna slika je jedno, a stvarnost je drugo. Um, kreator mentalnih slika, lako može stvoriti sliku idealnog odmora, idealnog partnera ili idealnog života. Isto tako, lako može stvoriti i sliku idealnog tijela... no, sve te slike imaju svoj emotivni naboj koji nas za njih vezuje.

Realnost vs. očekivanja

Gotovo svi imamo sliku sebe kako bismo željeli izgledati. Netko želi vitkiji struk, netko manji nos, a netko je sasvim zadovoljan sa svojim tijelom. Ta mentalna slika ovisi o našem vlastitom iskustvu i očekivanjima, kulturi u kojoj živimo, kao i obitelji i prijateljima koji nas okružuju. Tijekom života, pokušavamo se približiti toj mentalnoj slici idealnog tijela: krećemo se više, vježbamo, jedemo manje, jedemo više, njegujemo tijelo. Međutim, koliko god ona imala pozitivnu funkciju, ta slika također može znatno ograničavati i sprječavati naš napredak. Mentalna slika idealnog tijela je slična slici plaže koju ste zamislili na početku članka. Dok ste u njoj, osjećate se mirno, opušteno i sretno. No, čim otvorite oči i vratite se u sadašnji trenutak, odlazi i taj lijep, čaroban osjećaj. Što više emocija ulažemo u takvu mentalnu sliku, to ona postaje jača, dok trenutačan doživljaj vlastitog tijela biva zanemaren i... često obezvrijeđen.

Emotivna praznina

Evo primjera. Nina je oduvijek znala kako želi izgledati. Željela je smršaviti i osjećati se dobro u vlastitom tijelu, ali nije uspjela pružiti svom tijelu uvjete za promjene koje je htjela. Niz godina je pokušavala smršaviti izgladnjivanjem, anticelulitnim tretmanima i raznim programima vježbanja. S obzirom da nije dobivala vidljive rezultate, Ninina percepcija vlastitog tijela bila je daleko od njenog idealnog izgleda. Njena slika «idealne ja» je bila toliko jaka da je često bila ljuta na sebe. Nije uspijevala ostvariti očekivane rezultate pa je često odustajala i u toj fazi se emotivno prejedala. Na taj način se tješila, pružajući si trenutačnu ugodu... s čokoladom, keksima na poslu i noćnim grickanjem. Osjećaj sreće koji joj je pružala hrana nadomjestio je osjećaj sreće o kojem je Nina maštala. Tek nakon što je uspjela izgraditi pozitivan body image, počela cijeniti i njegovati svoje tijelo i pružati mu ono što je nedostajalo, Nina je mogla prestati ulagati emotivnu energiju u nedostižnu mentalnu sliku idealne sebe. U isto vrijeme, uspjela je smršaviti i počela se u svom tijelu osjećati kao kod kuće.

žena jede kolače

Iskustvo ugode

Kada imamo idealiziranu sliku sebe koju stalno uspoređujemo s onim kako trenutno izgledamo, uvijek će biti razloga za razočaranje. Naročito ako stalno pokušavamo i stalno odustajemo. To ne znači da bismo trebali biti zadovoljni s lošom kondicijom, bolovima u tijelu i viškom kilograma. Odviknemo li se od ulaganja emocija u mentalnu sliku „idealnog ja", bit će nam puno lakše. Umjesto toga, naučimo li cijeniti i svjesno nadograđivati ono što trenutno imamo, put prema boljem zdravlju, ljepoti i zadovoljstvu sobom bit će puno ugodniji.

Dragan Šurlan
Psiholog i trener
Fitness Bootcamp
www.ZagrebBootcamp.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.