Planetarno popularnu knjigu „Vitka i opaka", br. 1 bestseller New York Timesa, napokon ćemo moći čitati i u hrvatskoj verziji, koja uskoro izlazi u izdanju Algoritma. Autorice Rory Freedman i Kim Barnouin nasmijat će vas do suza i povesti na put kojim trebate poći kako biste napokon otkrile kako donositi inteligentne i osviještene odluke o hrani

vitka i opakaTajne vitkih i opakih više nisu strogo čuvane! Žudite li za linijom Angeline Jolie, Kate Moss, Katie Holmes ili bilo koje od poznatih mršavica koje krase stranice ekskluzivnih časopisa, želite li početi savjesnije brinuti o svome tijelu i izgledu, te naučiti hrpu korisnih stvari o namirnicama koje svakodnevno koristite, ovo je prava knjiga za vas. Ako vam je dosta vašeg odraza u ogledalu koji kao da vrišti „Želim smršavjeti!", spremni ste saznati jednostavnu (i opaku) istinu: ako se nastavite neodgovorno hraniti i unositi u sebe namirnice sumnjiva porijekla, ne možete očekivati da će težina sama od sebe nestati.

Provokativna i jetka, bistra i opaka (!) knjižica autorica Rory Freedman i Kim Barnouin vaš je najnoviji vodič do priželjkivanog izgleda. Rory i Kim vitke su i opake prijateljice koje se neće libiti servirati vam činjenice kakve i jesu: nezačinjene praznim lupetanjem na kakvo obično nailazimo u svakojakim dijetama na stranicama različitih časopisa, knjiga ili ih načujemo od susjede, frizerke, prijateljičine prijateljice... Rory i Kim postat će i vaše najbolje prijateljice od kojih ne trebate očekivati da će vam lagati i uljepšavati stvari. Umjesto toga, povest će vas na put kojim treba poći da bi se otkrilo kako donositi inteligentne i osviještene odluke o hrani.

Donosimo vam dio zanimljivih postavki o hrani na koje se pozivaju Rory i Kim:

Prvo pravilo - da biste bile mršave, morate postati zdrave

Autorice inzistiraju na neupitnoj istini da je za ljepotu i vitkost prvi korak zdravlje: „Zdravo tijelo = mršavo tijelo. Nezdravo tijelo = debelo tijelo. Prva stvar koju morate učiniti je odreći se teških poroka. Ne pravite se da to niste znale! Ne možete i dalje jesti ista sranja i očekivati da ćete postati mršave. Ne možete pušiti i biti zdravi. Ako želite biti mršavi, prestanite pušiti."

Drugo pravilo - zaboravite alkohol

„Pivo je za dečke na faksu, a ne za vitke i opake cure. Deblja vas, napuhuje i stvara vjetrove. A što mislite, zašto klinci, nakon što odu na faks, nabiju petnaest kila na prvoj godini? Zbog tog vražjeg piva! Ni ostala pića koja sadrže alkohol nisu ništa bolja. Alkohol povisuje razinu klorovodične kiseline u vašem želucu čime doslovno razara proces probave.", ističu Rory i Kim

Treće pravilo - svako gazirano piće je tekući Sotona

Ako želite biti vitke i opake, tvrde Rory i Kim, izbacite gazirane napitke iz liste svojih navika. „Gazirani sok tekući je Sotona. Sam vrag. Pravo smeće. Ne sadrži ništa što bi se trebalo naći u vašem tijelu. Kao prvo, visoka razina fosfora u gaziranim sokovima može negativno utjecati na sve veći nedostatak rezerva kalcija u tijelu. Sličan učinak imaju i natrij i kofein."

Četvrto pravilo - zbogom kofeinu

Autorice naglašavaju da nam kofein doista nije potreban - „Kofein može izazvati glavobolju, probleme s probavom, iritaciju želuca i mjehura, peptičke ulkuse, proljev, zatvor, umor, anksioznost i depresiju. Kava utječe na svaki sustav organa u tijelu, od živčanog sustava do kože. Ona povećava razinu hormona stresa, inhibira važne sustave enzima odgovorne za čišćenje tijela i receptore živaca čini osjetljivima."

Peto pravilo - vježbajte umjereno

Rory i Kim jedne su od rijetkih američkih autorica koje nisu pobornice fanatičnog vježbanja, dapače, ističu kako je za zdravlje potrebna redovita fizička aktivnost, ali razumna i umjerena - do tri puta tjedno, po sat vremena. „Ne trebate svih sedam dana u tjednu provesti u gimnastičkoj dvorani, ustvari, ne biste ni smjeli jer previše vježbe ima negativan učinak. Može dovesti do dehidracije, artritisa, osteoporoze i povreda kao što su istegnuća, uganuća i frakture. Pretjerana tjelovježba također za posljedicu može imati smanjen udio masnog tkiva u tijelu što će vam poremetiti menstrualni ciklus i uzrokovati teškoće u reprodukciji."

voce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šesto pravilo - svakako jedite dobre ugljikohidrate

Sjedinjene Američke Države opsjednute su štetnošću ugljikohidrata za organizam i još nikada nisu nikada bile suočene s tako fanatičnim prehrambenim trendom kao što je fenomen dijete s "niskim udjelom ugljikohidrata". Na toj postavci temelji se i jedna od najpoznatijih dijeta na svijetu, ona Atkinsova. Autorice „Vitke i opake", postavljaju postulate potpuno suprotno: „Ugljikohidrati su spojevi koji se sastoje od ugljika, vodika i kisika i od vitalne su važnosti za opskrbljivanje naših tijela i mozgova energijom. Bez njih bismo se pretvorili u komatozne zombije. U loše jednostavne ugljikohidrate, među ostalima, ubrajamo: bijelo brašno (durum semolina), bijelu tjesteninu, bijelu rižu i bijeli šećer. To su loši momci zbog kojih su ostali ugljikohidrati na lošem glasu. 

Sedmo pravilo - voće je najsavršenija hrana

Kao što su nam ponavljale naše bake i mame, tako nam pokušavaju u mozak usaditi i Rory i Kim: „Voće je, najvjerojatnije, najsavršenija hrana koja uopće postoji. Jedinstveno je po tome što jedva da zahtijeva bilo kakav napor da bi ga se probavilo. Bogato je enzimima i tijelom putuje bez ikakvog napora, opskrbljujući ga ugljikohidratima, vlaknima, vitaminima, mineralima, masnim kiselinama i aminokiselinama, taninima koji sprječavaju pojavu raka te flavonoidima."

Osmo pravilo - oprez s umjetnim sladilima

Iz knjige ćemo citirati samo ovo, a vama će sve biti jasno: „Aspartam pokreće industriju "tešku" milijardu dolara. Američka liga pravde zabilježila je niz sudskih procesa protiv prehrambenih tvrtki koje rabe aspartam, pod optužbom da truju javnost."

rory freedman, kim barnouinCijelu složenu teoriju o tome da predstavljamo ono što jedemo i da nas hrana na mnoge načine određuje, potražite u knjizi „Vitka i opaka". Hrana nije samo izvor kalorija, hrana nije samo lijek, utjecaj koji hrana ima na hormone je nevjerojatan, a ona je ujedno jedno od najučinkovitijih oružja u borbi protiv starenja. Iskoristite ga pametno. 

O autoricama: Rory Freedman, bivša agentica u prestižnoj kući Ford Models, samouka je sveznalica, dok je Kim Barnouin, bivša manekenka, magistrirala holistički nutricionizam. Uspješno su savjetovale modele, glumce, sportaše i ine profesionalce i to metodom koju će svima otkriti u "Vitkoj i opakoj". Obje žive u Los Angelesu.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.