Osim što bomboni od ulja sladića učinkovito pomažu kod grlobolje i upala dišnih puteva, najnovija istraživanja pokazuju da je ulje sladića sjajan saveznik u skidanju kilograma i sniženju „loših" masnoća u krvi

bomboni od sladicaJapanski znanstvenici netom su otkrili da dodaci prehrani na bazi ulja sladića smanjuju tjelesne masnoće. Svima su dobro poznati štapići i bomboni od sladića (najčešće crne boje), koji se diljem svijeta žvaču radi uživanja u gorko-slatkom okusu, ali i ublažavanja grlobolje. No da li ta biljka omogućava i mršavljenje?

Nakon mnogobrojnih istraživanja koja su provela japanska sveučilišta, u časopisu Obesity Research and Clinical Practice objavljeni su stručni tekstovi koji su javnosti otkrili da su osobe koje su uzimale dodatke prehrani na bazi ulja sladića smršavile. Pacijenti su izgubili na težini, ali i na unutarnjim masnoćama, to jest masnoćama koje se nalaze oko organa.

Dodatak prehrani kao što je flavonoidno ulje sladića mogu pridonijeti mršavljenju i spriječiti metabolički sindrom kojeg izaziva pretilost, kada su kombinirani s restrikcijom kalorija i s umjerenom fizičkom aktivnošću, navode znanstvenici.

Pozitivna strana: prema mišljenjima znanstvenika, ulje sladića nema ama baš nikakvih nuspojava. 

Jedna druga studija pokazala je da ekstrakt sladića može sniziti razinu kolesterola i lipida kod osoba koje pate od kardiovaskularnih problema.

Sladić je biljka s mnogo kvaliteta. Tako, ona smanjuje grlobolju, sprječava stvaranje afti i štiti od virusnih infekcija, vrlo je efikasna u borbi protiv upala dišnog sustava, a u vanjskoj upotrebi pomaže u borbi protiv ekcema.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.