Kao buduća majka ne smijete zaboraviti na sebe i svoje tijelo. Jednostavne vježbe joge pomoći će vam da i u zadnjim mjesecima lako uklonite male neugodnosti u trudnoći. Istina je da umor, bolovi u križima, krivo držanje, smanjeni tonus mišića i plitko disanje neke pogađa više od drugih, ali uz malo truda i discipline sve je moguće izbjeći

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Body Balance

Iako će vam misli jedino biti usmjerene na pitanje „koliko još", pokušajte ne brojati dane, već uživati u njima, kada još uvijek možete otići na čaj s prijateljicom ili na jogu, a da ne mislite kome ostaviti svoje malo sunce. Iskoristite svaki dan za sebe, uživajte u svome tijelu i ne zapostavljajte ga, naravno ukoliko vam vaš liječnik nije drukčije propisao. Pred kraj trudnoće, predlažem vam jednostavne vježbe joge koje će vam pomoći da i u zadnjim mjesecima lako uklonite male neugodnosti u trudnoći. Istina je da umor, bolovi u križima, krivo držanje, smanjeni tonus mišića i plitko disanje neke pogađa više od drugih, ali uz malo truda i discipline sve je moguće izbjeći.

1. ZADRŽITE TONUS PRSNIH I MIŠIĆA RUKU

Poznato je da uslijed trudnoće i dsloženog djelovanja hormona grudi  povećavaju, a onda zbog gravitacije teže tome da se objese. Usto, mišićni tonus ruku se smanjuje što nam kasnije može zadavati probleme kod nošenja djeteta. Vježbom joge „upor", uza zid ili baletnu prečku, ojačat ćete i oblikovati prsne mišiće i mišiće ruku.

prenatal yoga, vježba upor

2. UKLONITE BOL U KRIŽIMA

prenatal yoga 3, mačka u pokretu

Kao posljedica labavljenja ligamenata u lumbalnom dijelu kralježnice, lošeg tjelesnog držanja te povećanog opterećenja zbog porasta tjelesne mase u trudnoći, može se pojaviti bol u križima. Vježbom joge „mačka u pokretu" ublažit ćete bolove.

prenatal yoga, mačka u pokretu

Vježbu možete raditi uza zid, stolicu ili prečku. Naizmjenična ekstenzija i fleksija kralježnice omogućit će vam rasterećenje cijeloga kralježničkog stupa.

prenatal yoga, vježba za leđa3. SPRIJEČITE LOŠE DRŽANJE TIJELA

Prirodno povećavanje težine vaše bebe vrši pritisak na kralježnicu i zdjelicu te utječe na samo držanje tijela. Kako trbuh raste iz mjeseca u mjesec, utjecaj na prsni koš je neizbježan, uloga međurebrenih mišića i trbušnih mišića u disanju se smanjuje.

Loše držanje tijela može uzrokovati trajnu bol u leđima i vratu. Može biti i uzrok stalne glavobolje te simptoma koji upućuju na artritis i umor. Plitko disanje uzrokuje smanjuje respiratornog kapaciteta.

Kako biste izbjegli ove simptome svakodnevno izvodite vježbu „zaklon" koja će vam omogućiti da izbjegnete plitko disanje, ostajanje bez daha te loše zaobljeno držanje tijela.

www.bodybalance.hr

 

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.