Program prehrane sirovom hranom lagan je za realizaciju; obroci su niskokalorični pa su rezultati mršavljenja relativno brzo vidljivi. Dijeta sirovom hranom jedna je od najraširenijih u Hollywoodu, s time da je nije preporučljivo držati duže od 10-ak dana jer je niskokalorična i nema dovoljnog unosa željeza pa može dovesti do anemije

dijeta sirovom hranom

Program prehrane koji se temelji na sirovim namirnicama predstavlja oblik dijete koji uključuje unošenje u organizam isključivo namirnica koje nisu termički i industrijski prerađene. Dakle, hrana koju jedete ne smije biti obrađena (kuhana ili pečena) na temperaturama višima od 50°C, posebno zbog toga kako toplina ne bi razorila enzime u namirnicama (voću i povrću) koji su odgovorni za optimalnu probavu i apsorpciju hrane.

Odlučite li se za dijetu sirovom hranom, to znači da ćete tijekom provođenja dijete većinom jesti voće i povrće koje se priprema u kašama, salatama, sokovima i sl. - mljevenjem, rezanjem, pasiranjem, miksanjem...

Osim voća i povrća, u ovu su dijetu uključene i namirnice poput klica, sjemenki (buća, sezam, suncokret) te orašastih plodva (lješnjaka, badema, oraha, indijskih oraščića...). Također, možete jesti sirovu ribu (npr. u jelima poput sushija, usoljenu ribu poput inćuna te dimljenu ribu poput dimljenog lososa). Ako jedete sirovo meso, ono mora biti provjerene kvalitete te ga možete konzumirati npr. kao tatarski biftek ili carpaccio.

Prilikom provođenja dijete sirovom hranom jedite minimalno pet obroka dnevno - doručak, ručak, večeru i dva međuobroka, pri čemu doručak započinjete čašom vode s limunovim sokom.

Pitali smo našu stručnjakinju, dr. med. Kseniju Krajinu Pokupec koje su glavne pozitivne, a koje glavne negativne strane ove dijete. "Program prehrane sirovom hranom lagan je za realizaciju; obroci su niskokalorični pa su rezultati mršavljenja relativno brzo vidljivi. Dijeta sirovom hranom jedna je od najraširenijih u Hollywoodu (Jennifer Aniston, Gwyneth Paltrow, Selena Gomez...), ali ovu dijetu nije preporučljivo držati duže od 10-ak dana jer je niskokalorična, ne daje organizmu dovoljno željeza i može dovesti do anemije. Dobra stvar je što velika količina voća i povrća u sklopu ovakvog načina prehrane organizmu osigurava bogatstvo vitamina C, folne kiseline, kalija, selena, karotenoida, vlakana i antioksidansa. ", zaključila je dr. Pokupec.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.