Neće se ništa loše dogoditi ako pojedete nekoliko slasnih kolačića. Nećete nakupiti suvišne kilograme niti naštetiti zdravlju. Ali najvažnije blagdansko pravilo je - umjerenost. Stoga, ove bogate izvore šećera i kalorija svedite na minimum

bozicni kolaciciBožićni kolači i kolačići vrlo su bogat izvor šećera i kalorija. Kada je riječ o kolačima, zaista nema pravila o vrsti koja će se naći na blagdanskom stolu. Bili oni više masni (poput orehnjača i makovnjača) ili manje masni (poput suhih vanili-kiflica), kalorijskoj će vrijednosti temelje postaviti jednostavni ugljikohidrati, osobito rafinirani šećer.

Šećer često prati naziv „prazne kalorije" jer organizmu daje samo energiju, a ne osigurava nikakve vrijedne nutrijente. Prekomjerno uživanje šećera, osim što dovodi do povećanja tjelesne mase, zasigurno će dovesti i do povećane razine masti i šećera u krvi jer šećer (poput alkohola), iscrpljuje zalihe vitamina i minerala, koji su nužni za regulaciju razine masti i šećera u krvi.

Zato u blagdanskim kolačićima uživajte umjereno. Tako ćete počastiti svoje nepce, ali i izbjeći potencijalne opasnosti za svoje zdravlje.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.