Dijetalne juhe, iznimno niskokalorične, odgovaraju kao brza kura mršavljenja onim osobama koje se ne bave mnogo sportom, ali nikako se ne mogu preporučiti osobama koje se fizički intenzivno troše

povrtna juha

Način provođenja dijete

Dijeta na bazi juhâ, slikovito nazvana „spaljivačica masnoća", temelji se na konzumiranju niskokalorične juhe uz glavne obroke. Juhu od svježeg povrća, dodajemo, kroz 7 dana, ostalim namirnicama, po želji. Juha se mora sastojati od sezonskog povrća (mlado zelje, rajčica, poriluk, mrkva, celer...). Ostali dio jela treba se sastojati od voća, povrća i namirnica bogatih proteinima kao što su krto meso ili riba. Iza jednog tjedna uzimanja juhâ, slijedi druga faza, faza stabilizacije od tjedan dana. To je faza održavanja tjelesne mase, tijekom koje se provode navike stečene u prvoj fazi (u ovom slučaju, u prvom tjednu).

Prednosti

Glavni adut dijete juhama je brzo gubljenje kilograma: oko 3 kilograma u jednom tjednu. Nema osjećaja gladi. Osoba je zadovoljna. A dijeta juhama, za koju je karakteristično i odstranjivanje toksina, omogućava i pročišćavanje tijela.

Nedostaci

Vrlo striktna, dijeta juhama se mora strogo provoditi, po točno određenim pravilima kako bi se izbjegli problemi gubitaka hranjivih sastojaka važnih za organizam. Zato se, za vrijeme te dijete, preporuča uzimanje vitamina i minerala kako bi se izbjegli zdravstveni problemi. Ali se ne preporučuje bavljenje sportom. Osjeća se umor. Monotonija. Neizbježno je i ponovno dobivanje na kilama u fazi stabilizacije. A ta dijeta juhama može izazvati i probavne probleme.

Kako je nastala dijeta juhama

Dijeta juhama bila je osmišljena prije nekoliko godina u jednoj američkoj bolnici. Zbog terapeutskih razloga, ta dijeta imala je za cilj brzo mršavljenje debelih pacijenata koji su se morali podvrći nekom kirurškom zahvatu.

juha od rajciceRecept: juha od rajčice

Sastojci:

- 1 glavica luka
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 žlica šećera
- 1 svježa rajčica
- 60 g koncentrata rajčice
- 1,5 l vode
- 1 kriška celera
- 1 lovorov list, malo ružmarina i peršina
- malo mljevene paprike 
- sol
- papar
- 3 žlice oštrog brašna

Priprema: U lonac stavite ulje i na pola prerezani luk i celer. Malo popržite i dodajte narezanu rajčicu, lovorov list, mljevenu papriku, sve zajedno 2 minute pirjajte, dodajte koncentrat rajčice i još malo pirjate. Dodate prstohvat šećera. U to ulijte vodu i ostavite da se lagano kuha 5 minuta. U hladnoj vodi razmutite brašno i zgusnite juhu. Pustite da prokuha i onda je procijedite... Stavite ponovno na vatru miješajte još par inuta. Na kraju stavite u juhu sitno nasjeckan peršin.

Autor recepta: Luka Raspor

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.