Proljeće je na vratima, a nama ženama opet se javlja isti problem, kako dovesti tijelo u red. Međutim ovog proljeća možemo odabrati aktivnosti koje će nam osim definiranog tijela s nekoliko kilograma manje, probuditi i libido

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Movement Balance System

Na spominjanje bicikla i trčanja neki ljudi sliježu ramenima, drugima to izmami osmijeh na lice. Ono što mene fascinira je slika koju vidim kod klijenata nakon treninga u kojemu glavnu riječ ima bicikl ili traka. Uvijek me to fasciniralo, jedan od intenzivnijih načina vježbanja u njima budi neobjašnjiv osjećaj sreće. To je bilo dovoljno da krenem u istraživanje i dobijem odgovor na pitanje što se to događa u našem tijelu prilikom tih aktivnosti. Prvo što sam tražila od svojih klijenata bilo je da mi kažu kako se osjećaju.

Maja: "Sretno, duševno uravnoteženo, jednostavno savršeno."

Ova izjava u korelaciji je s istraživanjima koja govore da bicikliranje i trčanje bude životnu radost i naglašava osjećaj vlastite vrijednosti. Posebno je da se kod žena budi osjećaj opuštenosti i uravnoteženosti.

Nekoliko je svjetskih liječnika izjavilo kako se učinci vježbanja najbolje pokazuju u intimnim trenucima, kroz kvalitetu, ali i kvantitetu. Ako vas je slučajno suprug, partner ili prijatelj s povlasticama nagovarao da krenete na intenzivnije vježbanje, možda je prije vas znao ove činjenice. Međutim i vi ih možete iskoristiti u svoju korist i možda i njih, ako su zaslužili, usmjeriti kako bi bilo dobro da počnu vježbati.

proljeće, bicikl, vježbanje

Zbog čega se povećava libido? Ljudski turbomotor – testosteron povećava se u krvi. Iako se karakterizira kao muški hormon i mi žene ga posjedujemo, a on je zadužen za dinamičnost, libido i probitačnost. Međutim, važno je da tijekom vježbanja znate svoju mjeru. Preintenzivan trening može vas posve iscrpiti prilikom čega vaš testosteron sagori, a kao posljedica nastaje „pusti me, boli me glava". Upravo zbog toga važno je da tijekom bicikliranja i trčanja imate uvid u svoje opterećenje pomoću „Real time" praćenja srčane frekvencije tijekom vježbanja.

I za kraj, treninzi s biciklima ili trčanje mogu se oduprijeti svakoj monotoniji tijekom treninga, jer mogu sadržavati osim vožnje i trčanja, vježbe snage, istezanje, disanje, te sve ono što nikad niste mislili da na jednom biciklu i traci možete raditi.

Moj savjet: bez kontrole intenziteta nema rezultata. Samo vježbanje u aerobnoj zoni s dovoljno kisika ima svoje pozitivne vrijednosti za tijelo i dušu.

www.bodybalance.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.