Prije no što krenete s jutarnjim nizom, zapamtite tri važna detalja, disati lagano i prirodno, istančati osjećaj za svoje tijelo i opustiti misli. Vježbajte svaki dan u isto vrijeme

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Body Balance

Započnite vježbu za otvaranje srca (1). U tom sigurnom položaju pokušajte otvarati prsni koš i poboljšati pokretljivost rameno-prsnoga dijela. Ta korekcija dat će vam veće blagodati u ostalim vježbama, zbog stalne tendencije otvaranja prsnog koša.

Nastavite s vježbom stablo (2) koja je vježba stojeće ravnoteže. Položaji za ravnotežu pospješuju prizemljenje i stabilnost, fizičku i psihičku, te razvijaju strpljenje – ukoliko niste smireni, teško ćete ostati u balansu. Ovaj položaj će vam pomoći naći centriranost - budite poput drveta stabilni, moćni i uzemljeni. Vizualizirajte stabilnost drveta koje je korijenjem čvrsto povezano sa zemljom, a granama s nebom.

Prvo se stoji na lijevoj, zatim na desnoj nozi. Iz položaja koji nas povezuje s korijenjem prijeđite u duboki pretklon (3). Vježbe pretklona umiruju simpatički živčani sustav i opuštaju um. Osim toga, na fizičkoj razini istežu cijela leđa, posebno lumbalni dio koji često zna biti napet. Zakoračite natrag do vježbe koja isteže cijelu bočnu stranu tijela (4). Ova pozicija osnažuje mišiće nogu, leđa i ruku te isteže bočnu stranu tijela i otvara kukove.

jutarnje vježbe

jutarnje vježbe

jutarnje vježbe

Osnažite se kroz upor (5) dobit ćete snagu na svim područjima života, ne samo na vašoj strunjači. Ove vježba izgleda jednostavno, kao što je jednostavan i njezin opis. Međutim, mnogi se prevare i shvate da ne mogu izdržati u toj poziciji manje od minute.

Kad smo se pripremili i zagrijali core plankom krećemo na izazovni balans na rukama u vježbi vrane (6). To je vježba koja smiruje i fokusira um. Za njeno izvođenje nije potrebna naročita snaga ruku već samo strpljenje i koncentracija. Jača zglobove i mišiće ruku i razvija osjećaj ravnoteže.

jutarnje vježbe

Otvorite se kroz kobru (7). Položaj kobre je jedan od klasičnih položaja joge. To je položaj koji pospješuje probavu i olakšava disanje. Osim toga povećava tjelesnu vatru i vjeruje se kako uništava bolesti.

7. Na kraju se opustite u položaju djeteta (8), u kojem se potpuno opustite i stopite sa Zemljom. Osjetite njene otkucaje, mirnoću i snagu i potpuno joj se prepustite.

Ako vam neka od vježbi uzrokuje bol ili vam je teška, preskočite je.

Započnite dan svježi i mirni!

www.bodybalance.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.