Kako bismo se mogli osjećati dobro u svojoj koži, potrebno je pomiriti se s tijelom - kakvo god ono bilo - i zatim pokušati uspostaviti bolji odnos s njim. Nije jednostavno zavoljeti svoje tijelo. Istraživanja pokazuju da 50 do 70 % ljudi svojim tijelom nije zadovoljno. Uvijek se nađe neki razlog za nezadovoljstvo - nešto je preveliko ili... premalo - piše psiholog i trener Dragan Šurlan

volim svoje tijeloUkoliko s tijelom nismo razvili dobar odnos, promatrat ćemo ga kao neprijatelja. A neprijatelja je lako kazniti - zapostaviti ga, trovati lošim navikama i uništavati štetnim dijetama. No, takav način gledanja nas čini nesretnima jer nezadovoljstvo fizičkim izgledom negativno utječe na osjećaj vlastite vrijednosti. Kako bismo se mogli osjećati dobro u svojoj koži, potrebno je pomiriti se s tijelom - kakvo god ono bilo - i zatim pokušati uspostaviti bolji odnos s njim.

Smislio sam tri jednostavne vježbe koje vas mogu potaknuti na uspostavljanje dubljeg, bliskijeg odnosa sa svojim tijelom:

1. Izvadite svoje foto-albume! Za ovu vježbu potrebne su vam slike iz djetinjstva. Pregledajte svoje albume i nađite slike sebe, od ranog djetinjstva do sada. Promatrajte kako se vaše tijelo tijekom godina mijenjalo. Na primjer, ruke... Nije li čudesno kako su narasle i razvile se u tako precizan alat? Vjerojatno ih uzimate zdravo za gotovo, a s njima radite gotovo sve! Uočite promjene koje su se događale na vašem tijelu tijekom svih tih godina. Možete li se sjetiti kako ste se osjećali i kroz što ste prolazili u tim trenucima?

2. Zahvalite svom tijelu na svemu što vam ono omogućuje! Kako? Uzmite jednu lijepu bilježnicu (dnevnik posvećen svom tijelu) i počnite zapisivati sve ono što vam pomaže da uspostavite bolji odnos sa svojim tijekom. Za početak, osvijestite funkcije svog tijela bez kojih bi vam bilo teško. Zatim ih zapišite, zajedno s onim što vam one omogućuju. Npr. čulo okusa - omogućuje mi da uživam u ukusnoj hrani. Ili rad mišića - omogućuje mi da hodam, trčim, stojim, plivam, držim olovku, itd. Dok zapisujete što vam sve vaše tijelo nudi, kako biste osjetili zahvalnost, u ovaj proces se istinski uživite: dok pišete o okusu, pojedite jedan ukusan zalogajčić ili promatrajte pomicanje svoje ruke koja drži olovku. Poigrajte se malo s ovom vježbom.

3. Skinite se! Stanite pred ogledalo u donjem rublju. Promatrajte misli koje vam dolaze dok se gledate u ogledalu. Možete li prihvatiti svoje tijelo onakvo kakvo jeste? Jeste li zadovoljni ili ste možda ljuti na sebe? Koje dijelove svog tijela volite? Zbog čega? Prihvaćate li "nesavršene" dijelove svog tijela? Realno gledano, možete li tijelu pružiti uvjete u kojima bi vam ti "nesavršeni" dijelovi postali prihvatljiviji? Ako ne, pokušajte bolje upoznati taj dio tijela i prihvatiti njegovu unikatnost! Nije potrebno biti preozbiljan za ovu vježbu. Slobodno se našalite na račun svog tijela! Ukoliko niste zadovoljni s opuštenim trbuhom ili širokim bedrima, a želite se osjećati dobro u svom tijelu, razmislite o onom što možete napraviti kako bi se počeli osjećati bolje.

sretna žena

Uz ove tri vježbe, evo još nekoliko savjeta:

1. Pružite svom tijelu kvalitetnu prehranu („Kako najlakše ubrzati metabolizam").

2. Smanjite gledanje TV-a i čitanje modnih magazina! Dokazano je da čitanje modnih magazina i gledanje reklama i showova koji prikazuju nedostupne ideale ljepote ima negativan utjecaj na samopouzdanje žena.

3. Ne uspoređujte se s modelima i glumicama! U svakodnevnom životu one ne izgledaju tako famozno. Glumice koje su mnogim ženama uzor ljepote su pod velikim pritiskom da očuvaju svoje „savršenstvo". Radi toga imaju svoje osobne kuhare, trenere i gurue i rade rigorozne stvari kako bi održale svoj izgled. Uz to, na televiziji i u magazinima ih uljepšavaju uz pomoć make upa, Photoshopa i posebnih uglova kamere.

4. Želite li početi vježbati, napravite to radi boljeg osjećaja u tijelu i želje da vaše tijelo dobije ono što mu treba. Nemojte početi vježbati samo radi viška kilograma. Ukoliko tijelu pružite ono što mu treba, dobit ćete ono što želite! Žene koje vježbaju radi dobrog osjećaja u tijelu i boljeg zdravlja su zadovoljnije i uspješnije u postizanju svojih fitness ciljeva od žena koje vježbaju isključivo radi izgleda.

5. Njegujte i nagrađujte svoje tijelo! Kupka, masaža, zasluženi odmor... Budite kreativni.

6. Slušajte poruke svog tijela! Ako ste umorni, odmorite se. Ako vas bole leđa, istegnite se. Održavajte pozitivan dijalog sa svojim tijelom.

7. Budite ponosni na svoj trud i uspješno uspostavljanje pozitivnijeg odnosa sa svojim tijelom! Slobodno zapišite na što ste sve ponosni u svoj dnevnik.

Od srca vam želim dug i zabavan put upoznavanja i poštivanja svog tijela! Bilo bi mi drago čuti kakva ste iskustva imale s ovim vježbama i savjetima. Ostavite komentare!

Dragan Šurlan
Psiholog i trener
Fitness Bootcamp
www.ZagrebBootcamp.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.