Donosim vam istinitu priču jedne moje klijentice koja je željela podijeliti svoje iskustvo o tome kako je prestala biti žrtva okolnosti i uspjela postići svoje fitness ciljeve

žena vježba

Ivana ima 36 godina. Živi u Zagrebu s mužem i dvoje djece. Radi u banci već desetak godina. Prilično je zadovoljna svojim životom, no u zadnje vrijeme osjeća da je pod snažnim udarom stresa. Uz to što ima dvoje djece, muža i karijeru, Ivana se brine i o svojoj bolesnoj majci. Stoga se često osjeća iscrpljeno i prezauzeto, ali ne vidi načina kako bi se mogla početi bolje osjećati, jer se sve posložilo tako da je sve njena odgovornost - šoping, kuhanje, pospremanje stana, vožnja djece na satove tenisa, briga o majci preko vikenda. Naime, Ivanin muž je često na poslovnim putovanjima, pa ga nema kod kuće po 4-5 dana tjedno. Ivana je navikla na ovakav stresan stil života jer je tu ulogu preuzela već prije 10-ak godina, od rođenja svoje djece i početka karijere.

Bolovi i loš osjećaj u tijelu

Ono što je Ivanu odnedavno počelo brinuti je manjak energije tijekom dana i bolovi u leđima od sjedenja u uredu, što je dovelo do cjelokupno lošeg osjećaja u tijelu. Uz to, u posljednje tri godine, Ivana je počela potiskivati svoju emotivnu glad s većom količinom svakojake hrane... i kao rezultat, udebljala se desetak kila. Prvo je krivila „spori metabolizam," zatim je isprobala Atkinsovu dijetu, pa gladovanje. Bila je više puta na satovima aerobika i u teretani, no nije bilo pomaka unaprijed. Jedan dan, Ivana je slučajno uzela u ruke knjigu koju je zadnji put pročitala prije desetak godina. Dok je listala stranice romana, iz knjige je ispala ceduljica na kojoj je pisalo: „volim te". Ivana se odmah prisjetila male zelene ceduljice i njezinog značenja. Napisao ju je njen muž dok je ona ležala u bolnici, nakon poroda drugog djeteta. U tom trenutku, sjeća se Ivana, osjetila je nezaustavljivu potrebu da više ne zapostavlja sebe i svoje zdravlje. Prisjetila se dana kada je aktivno skijala i s osmjehom rolala po Jarunu. Gotovo da je mogla osjetiti poletnost i energiju koja ju je tada obuzimala. Bilo je vrijeme za promjenu.

Nezaustavljiva motivacija

Pri prvom susretu, osjetio sam da je Ivana došla spremna za pozitivnu promjenu u svom životu. To nije bila odluka tipa „želim izgubiti 5 kila do ljeta". Ivanina motivacija je bila puno dublja od toga. Uz to što je htjela vratiti poletnost i kondiciju koju je nekada davno osjećala, htjela se osjećati istinski dobro u svom tijelu, bez ukočenosti u leđima i bez izbjegavanja samokritičnog pogleda u ogledalu. Uz to, jedan od ciljeva joj je bio biti dobar uzor svojoj djeci. Iako nije imala puno vremena za vježbanje, dva treninga tjedno su se nekako uklopila u njen prenatrpan raspored.  Ovaj put, ta dva sata tjedno su bila „Ivanina dva sata".

samosvjesna žena

Počela je vježbati u grupi gdje se lako povezala s curama koje su dijelile njene ciljeve i izazove. Uskoro se počela osjećati poletnije i razgibanije, s manje bolova u vratu i leđima. Uz to, postepeno je počela usvajati zdrave prehrambene navike, što je zajedno s vježbanjem i ostalim novim navikama rezultiralo s više energije, manje gladi i manje uvlačenja trbuha kako bi se prikrila debljina. Uslijedile su i daljnje pozitivne promjene... Ivana je počela pažljivije odabirati namirnice, proizvode za njegu tijela i čišćenje stana, izbjegavajući štetne dodatke i kemikalije. Započela je tijekom dana raditi kratke pauze kako bi se prisjetila svoje motivacije i posvetila tih 5 minuta sebi i svojim novim navikama koje su joj pomagale da umanji stres i bolove u leđima. Kako bi izgradila kvalitetniji odnos s tijelom, Ivana je pomno slušala i ustrajno usvajala moje savjete. U početku joj je bio izazov pripremiti i ponijeti zdrave obroke na posao, ali nakon tjedan-dva, naučila je kombinirati jednostavnu, zdravu hranu koju je uskoro zavoljela cijela obitelj. Kada nije imala vremena, znala je kako izabrati zdrav, balansiran obrok s kolegicama u restoranu. Sve je bilo pitanje navike i prioriteta. Pošto je jela redovito, na poslu više nije imala potrebu posezati za keksima i bombonima, a morala je i podijeliti tajnu svoje „nove dijete" sa zavidnim kolegicama.

Uloga majke, žene i njegovateljice

Iako su ove promjene urodile plodom i Ivana se konačno počela osjećati puno bolje nego prije, i dalje je bilo premalo vremena za... previše stvari. Ivana je odlučila umanjiti teret koji ju je opterećivao godinama. Iskren razgovor s mužem rezultirao je odlukom da on napravi promjenu na poslu i prorijedi svoja putovanja kako bi oni kao obitelj imali više zajedničkog vremena i kako bi njih dvoje mogli ravnopravnije podijeliti brdo svakodnevnih obaveza. Osim toga, Ivana je razgovarala sa svojim bratom i sestrom, koji su se složili da će joj pomoći u pružanju njege njihovoj majci. Ono što je Ivana primijetila bio je iznenadni osjećaj olakšanja, osjećaj lakoće koju je doživjela kada je krenula prema tako jednostavnom, a tako važnom cilju... da se počne osjećati bolje. Takvo posvećivanje sebi nije oduzelo ništa od njene uloge majke, supruge i njegovateljice, nego je pridonijelo, jer je sada sve radila s puno više zadovoljstva. Napokon je postala sposobna brinuti se i o sebi i o drugima. Nakon što je stvorila kvalitetne uvjete kako bi mogla vježbati, živjeti zdravije i brinuti se o sebi i bližnjima, Ivana je postala puno zadovoljnija sobom.

Napomena: zbog zaštite privatnosti, ime osobe opisane u tekstu je promijenjeno.

Dragan Šurlan
Psiholog i trener
Fitness Bootcamp
www.ZagrebBootcamp.com

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.