Nebrojeno puta smo čuli savjete za stvaranje mišića, čitali o vježbama za guzu, trbuh i ruke. Međutim vrlo rijetko smo mogli naići na članak koji govori o načinu kako sačuvati te mišiće na koje smo potrošili i vrijeme i novac

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Movement Balance System

Približavanjem godišnjih odmora imamo samo jednu želju - ništa ne raditi - ali nemojte zaboraviti da i vaše tijelo ima svoju želju, kretati se. Iz svojeg iskustva mogu reći da se polako budi svijest žena ne samo kada je u pitanju vježbanje, već i kada je u pitanju održavanje tog predivnog stroja koji se zove tijelo. Upravo iz tog razloga napisano je preko dvadesetak MBS individualnih programa vježbanja za ljeto. Zašto?

Mnoge moje klijentice znaju da nije nimalo lako napraviti jedan kilogram funkcionalne mišićne mase. Kineziologija kaže da nam je za to potreban sustavan i kontroliran proces vježbanja od najmanje mjesec dana. Nutricionistička doktrina savjetuje idealno odabranu proteinsku dijetu, a „financijski" savjetnik (ako smo dovoljno osviješteni i educirani da vježbamo sami uz povremenu kontrolu stručnjaka) nam neće zadati glavobolje od vrtoglavih cijena rekvizita i programa vježbanja. Često sam se susretala s pričom - „treniram 2-3 mjeseca prije godišnjeg odmora, a poslije toga se odmaram" . Odmor je uvijek dobrodošao, ali kakav odmor? Najčešće je to odmor koji se naziva „izležavanje na plaži", a nakon desetak dana takvog odmaranja mnogi se iznenade kada vide i osjete promjene u kvaliteti i tonusu svojih mišića. Svi bi željeli da kada jednom stvorimo dobru funkcionalnu hipertrofiju mišića da ona ostane trajna. Ali nije tako! Funkcionalna mišićna masa koju stvorimo napornim radom, režimom prehrane i uz pomoć stručnjaka traži održavanje, zalijevanje i pažnju.

joga na moru

Zbog čega opada mišićni tonus uslijed pasivnog odmora?

Hipertrofiran mišić ujedno je i živčano adaptiran na aktivnost koju smo mu omogućili kroz period vježbanja. Ako se ne krećemo CNS (centralni živčani sustav) biti će u šoku. Iz dana u dan smanjivati će se živčani podražaji, a s tim i broj aktivnih mišićnih stanica. Rezultat: postepena sukcesivna atrofija. Fiziološka reakcija pratiti će cijeli ovaj proces na način da će smanjit proteinsku sintezu dok će naši mišići sve više i više postajati „uspavane ljepotice". Uz to metabolizam onih nepoželjnih masnih neprijatelja u tijelu će sve više zauzimati teritorij našeg tijela. Nakon desetak dana mi smo manje pokretljiviji, deblji i nezadovoljni. I tu nije kraj!

Na većim temperaturama mišić brže gubi svoju kontraktilnu funkciju i znanost nas upozorava da moramo imati adekvatno hidriranje. To nije samo voda. To je napitak od 1,5 l na dan sačinjen od vode, minerala i soli koji će održati elektricitet za rad mišićnih vretena.

Znanje je prvi korak za promjenu! Nadam se da će i vama ove činjenice barem malo probuditi želju da godišnji odmor provedete aktivnije. Najlakši i najučinkovitiji put da održite svoje mišiće u tonusu tijekom ljeta je jednostavan i znanstveno utemeljen MBS (Movement Balance System) program. Svaki dan napravite jedan do dva kratka treninga od 15 minuta s vježbama koje sadrže statičke kontrakcije do 8 sekundi velikih mišićnih skupina. Za to vam ne treba vanjsko opterećenje, nego samo vlastita masa. Jedna od djelotvornih vježbi može vam biti i vježba „stolica". Iz uspravnog položaja, spuštajte zdjelicu prema natrag i dolje kao da želite sjesti na stolicu s rukama iznad glave, zadržite 8 sekundi i vratite se u početni položaj. Bonus za tijelo učinit će i plivanje od 15-ak minuta.

Vidimo se nakon ljeta čvrsti i u formi!

www.bodybalance.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.