Glavno pitanje 21. stoljeća, osim kako izaći iz krize, jest pronaći način da produljimo svoj mladoliki izgled i barem malo usporimo starenje. Evolucija je prije milijun godina odredila da s godinama organizam gubi na snazi, koža se sporije regenerira, mišići nestaju, kosti postaju lomljivije, imunološki sustav slabiji, duh pospaniji

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Movement Balance System

Naše se tijelo može usporediti s baterijom koja se s vremenom troši i svjetlost postaje sve slabija dok se na kraju ne ugasi. Ne možemo spriječiti trošenje, ali možemo pronaći utičnicu za novo punjene.

Svi znamo da je kretanje dobro za nas, ali je možda još zanimljivija činjenica da nas ono može pomladiti i do 9 godina. Kako? Znanstvenici se već godina muče s otkrivanjem čarobne formule za produljenje života i mladolikosti. U jednom od svojim istraživanja zapazili su da se odgovor na ovo kompleksno pitanje nalazi na telomeru (fizički krajevi kromosoma koji se skraćuju svakom diobom stanice te su pokazatelji starosti u organizmu). Prekomjerno skraćivanje telomera dovodi do starenja, a njegovo skraćivanje je uzrokovano raznim faktorima poput genetskog naslijeđa, socijalnog okruženja te životnih navika u kojem glavnu ulogu imaju prehrana, kretanje i stabilnost mentalnog zdravlja. Na genetiku ne možemo utjecati, ali na životne navike i te kako možemo.

Istraživanja su pokazala kako i koja vrsta tjelovježbe može utjecati na usporavanje duljine telomera. Tjelovježba u kojoj dolazi do intenzivnog zagrijavanja tijela i koja se provodi barem 3 sata svaki tjedan ima veći utjecaj na dužinu telomera i mladolik izgled, za razliku od neaktivnosti pred televizorom. Testiranje se odvijalo na skupini zdravih mladih ljudi, koji su bili zamoljeni da tri tjedna ništa ne rade fizički, doslovno odmaraju. Samo tri tjedna neaktivnosti dovela je do većih fizioloških promjena u ispitanicima, povišenje krvnog tlaka, maksimalni kapacitet srce manji, povećan postotak masnoća te smanjena snaga mišića. Upravo te promjene dovode do bržeg starenja. Rješenja ima, samo je potrebno malo discipline, želje i motivacije.

fizička aktivnost protiv starenja

fizička aktivnost protiv starenja

ANTI-AGING VJEŽBE

Vježbe višeg intenziteta: brzo hodanje, biciklizam, jogging, ples i penjanje stepenicama samo su neki primjeri za vježbe višeg intenziteta. Puno je učinkovitije provoditi ih svaki dan po 30 minuta nego jedanput ili dvaput tjedno po 2 sata.

Vježbe snage: starenjem se smanjuje mišićna masa. Dizanje utega i druge vrste vježbi s vanjskim opterećenjem su važna za održavanje zdravog i vitalnog tijela.

Energetske vježbe: azijska tradicija govori o povezanosti energije, vježbi i starenja. Tako na primjer vježbe koje se prezentiraju za prevenciju od starena su Tai Chi i Qi Gong vježbe. Ove vježbe uključuju niz sporim pokreta u potpunoj sinergiji s dahom.U tim vježbama, pravilno disanje je bitno za oksidaciju tijela i sprječavanje gubitaka kolagena te preranog starenja.

Yoga vježbe: o yogi već puno znamo, zato nije ni potrebo objašnjavati o njezinim dobrobitima vježbanja, tehnika disanja i relaksacije za održavanje mentalnog zdravlja

fizička aktivnost protiv starenja

Ako ste možda do sada uspješno izbjegavali bilo kakvi oblik vježbanja, vrijeme je da stanete i razmislite, da li stvarno želite za nekoliko godina izgledati starije nego što jeste.

www.bodybalance.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.