Približavanjem hladnijih i kišnijih dana uvijek se pitamo kako voljene aktivnosti na otvorenom dostojno zamijeniti onima u zatvorenom. E, pa, lijepo, jer biciklirati možete i unutra - kako biste se riješili masnih naslaga s bedara, iz moždanih stanica i krvnih žila, ne morate cijele dane provoditi u teretani. Vozite bicikl, sagorijevajte masnoće i prepolovite unos kalorija. Pomladite se na najbrži način

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Body Balance

Prilikom jednog posjeta Londonu, gdje sam prisustvovala workshopu za učitelje joge, u pauzi sam prošetala do velikog fitness centra u samom središtu Londona. I dan danas zahvaljujem svojem vjernom prijatelju Hrvoju koji mi je omogućio ulazak u taj luksuzni centar, jer bez članske iskaznice koja je rezervirana samo za "face" s dubokim džepom, ne bih ni uz pomoć svog šarma mogla ući. Dakle, iz znatiželje se raspitam o programu spinninga i prijavim se za njega.

Dvorana puna bicikala, žene i muškarci s bočicama vode, muzika koja podiže raspoloženje i bez treninga. Na svakom biciklu par utega. Da instruktor nije bio tako simpatičan, pobjegla bih glavom bez obzira. Sve mi je to nalikovalo spravama za mučenje, a ne treningu u kojem bih trebala uživati. Svijetla su se prigušila, iz svakog kuta sobe krenuli su reflektori različitih boja. Pomislih da nisam možda došla na neki party, a ne u fitness centar.

Svaka stanica tijela počinje disati

Svi poslušno sjedamo na bicikle, prateći muziku i upute voditelja. Krenite s pedaliranjem, osjetite svoj dah i dopustite da ovaj trening bude vaše buđenje. Prvih 15 minuta mi je prolazilo kao vječnost, jedva sam dolazila do zraka. Ja koja toliko godina treniram jogu i pilates nisam uspjela umiriti disanje, srce mi je tuklo 100 na sat. Što ja ovdje radim? Treba li ovo meni? Gdje je sada moja joga? Sva ta pitanja, a i još poneko, prolazila su mi kroz glavu. Ne želim se ni prisjetiti osjećaja srama koji me obuzeo. Ne znam koliko je minuta prošlo, no u jednom sam trenutku osjetila kako mi tijelo počinje stvarati toplinu, kako svaka stanica moga tijela diše, kako iz sekunde u sekundu postajem snažnija. Uzimamo utege u ruke i još pojačavamo intenzitet pedaliranja. Taj osjećaj kada prijeđemo mentalnu granicu "ja ne mogu", diže nas u visine na kojima nas obuzima osjećaj sreće. Zaboravljamo na poslove, obaveze i neugodne sastanke. Tu smo samo mi, naše tijelo i naš dah. Osjećam se jednostavno božanstveno, opušteno, uravnoteženo i sretno.

martina mavrin, spin tranceBicikliranje oslobađa hormon kreativnosti

Razmišljam kako svaka od mojih 70 bilijuna stanica ovisi o stalnom dotoku kisika. Kisik opskrbljuje srčani mišić, uništava kalorije i pojačanom izmjenom kisika razgrađujemo prekomjernu tjelesnu težinu. Bicikliranjem otvaramo svoju desnu, kreativnu polovicu mozga. Laganim pedaliranjem mozak prožima 100 posto više kisika, udvostručuje moć razmišljanja i oslobađa hormon kreativnosti, ACTH. Mokra do kože osjećam se fantastično, a kraj treninga mi donosi nove ideje za inovativnim programom Spin Trance.

Povratkom u Zagreb ulazim u svoj studio. Gledam raznolike rekvizite, Body Balance studio više nalikuje na igraonicu nego na kineziološki studio :-). Sjedam na bicikl, uzimam gume, štapove, lopte, rolere, kroz misli mi prolaze sve one terapeutske vježbe joge koje tako funkcionalno razgibavaju gornji dio tijela. Pomislih zašto ne stopiti pokrete joge, uporabu svih ovih raznobojnih rekvizita s bicikliranjem? Izbjegnut ću monotoniju vožnje, ukloniti napetost iz gornjeg dijela tijela i upotrebom guma i utega potaknuti mišiće na razvoj. Naposljetku, kreiram intenzivno-terapeutski program Spin Trance.

Što je Spin Trance?

Prilikom odabira tjelesne aktivnosti uvijek se postavlja pitanje izbora odgovarajuće sportske vježbe, kao i modaliteta opterećenja u svrhu zadovoljavanja očekivanih pozitivnih ciljeva. Taj je problem moguće riješiti primjenom složenih kvalitetnih suvremenih sportsko-rekreacijskih programa kao što je Spin Trance.

Najvažnija prednost Spin Trancea kao rekreativne kineziološke aktivnosti jest što bicikl preuzima na sebe cijelu težinu vježbača. Tako pridonosi očuvanju koštano-zglobnih struktura koje su kod drugih aktivnosti aerobnog tipa (trčanje, hodanje, planinarenje) pod stalnim opterećenjem. S druge strane, kombinacija različitih položaja gornjeg dijela tijela služi jačanju i istezanju ukrućenih mišića, te uz pravilno disanje i pažnju koja se sasvim prirodno usmjerava na tijelo i događaje u njemu, osim čisto fizičke dobrobiti, daje i kratki ali tako potrebni odmak od svakodnevice.

martina mavrin, spin trance

Evo još nekoliko razloga zašto vožnju na otvorenom tijekom zimskih mjeseci zamijeniti Spin Tranceom:

1. jedina dijeta koja djeluje vječno
2. osnažuje srce i mišiće
3. oslobađa od stresa
4. snaži imunološki sustav organizma
5. oživljava životnu radost
6. podiže libido
7. usrećuje

Sve navedeno čini svakodnevni život kvalitetnijim i značajno smanjuje rizike kardiovaskularnih bolesti, danas ubojice broj jedan. Također, treba napomenuti osjećaj zadovoljstva nakon fizičkog treninga. Taj osjećaj nije samo mentalni, nedodirljiv, do njega dolazi zbog otpuštanja određenih enzima u mozgu, endorfina - hormona sreće.

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.