Pokušajte ne potiskivati emocije, neka vam barem jedan obrok bude napravljen od svježih namirnica, te jutro započnite detox jogom. Posebno odabrane vježbe joge čine više od samog istezanja, one čiste naše tijelo na prirodni način i osnažuju um

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Body Balance

Zadnjih dana zatrpani smo člancima o detoksikaciji, čišćenju tijela, mršavljenju. U cijeloj toj paleti metoda i programa najvažnije je da prvo osvijestimo koji je to organ zadužen za naše čišćenje. U tijelu postoji organ čiji rad uvelike ovisi o cijelokupnom zdravlju, on je drugi organ po veličini u našem tijelu, njegov glavni zadatak je biti „čistač", a svojom težinom od oko 2 kilograma odgovoran je za obradu gotovo svega što konzumiramo - proteina, masti ili ugljikohidrata pretvarajući ih u naše gorivo za život. Taj značajan čistač zove se jetra. Pošto sve što konzumiramo prolazi kroz jetru, ona je podvrgnuta nizu toksina - pesticidima, hormonima, aditivima u hrani, alkoholu, lijekovima... Osim što je glavni čistač tijela povezana je i s našim emocijama. „Ideš mi na jetru" rečenica je koja tu tezu najbolje karakterizira.

Što učiniti za zdravlje svoje jetre i cjelokupnog organizma?

Pokušajte ne potiskivati emocije, neka vam barem jedan obrok bude napravljen od svježih namirnica, te jutro započnite detox jogom. Posebno odabrane vježbe joge čine više od samog istezanja, one čiste naše tijelo na prirodni način i osnažuju um. Dolje prikazane vježbe djeluju na glavne detox-organe, poboljšavaju cirkulaciju krvi, potiču zdraviju probavu, protok limfe te čiste pluća. Zamislite mokru krpu iz koje cijedite prljavu vodu, upravo to rade vježbe joge, specifičnim istezanjem i sažimanjem izbacuju smeće iz unutrašnjih organa.

1. Twist

Zadržite položaj kroz 7 udisaja izdisaja u svaku stranu. Omogućuje masažu unutarnjih organa, stimulira jetru te donosi svježi kisik i krv u probavni sustav.

2. Trokut

Zadržite položaj kroz 7 udisaja izdisaja u svaku stranu. Pospješuje rad unutrašnjih organa.

detoks joga

3. i 4. Plug i svijeća

Zadržite položaj kroz 7 udisaja izdisaja u svaku stranu. Poboljšava cirkulaciju limfe i stimulira probavne organe.

detoks joga

5. Opuštanje

Tijekom opuštanja očistite misli. Razmislite koje su misli i emocije za vas toksične. Opuštanjem i vježbama disanja uklonite ih i vratite svoju unutarnju ravnotežu.

detoks joga

Koje je najbolje vrijeme za vježbanje?

Nakon velikog obroka pričekajte sat vremena prije nego li krenete s vježbanjem. Nakon obroka protok krvi povećava se kroz želudac i crijeva kako bi tijelo probavilo hranu. Ukoliko, vježbate odmah nakon jela, krv teče prema srcu i mišićima umjesto u probavni sustav. Smanjeni dotok krvi u probavni sustav uzrokuje manje probavnih enzima, slabije crijevne kontrakcije, a otpadna hrana kreće se sporije kroz crijeva što može dovesti do nadutosti, viška plinova i zatvora. Dakle, nakon velikog obroka, dajte svome tijelu vremena da ga probaviti, a onda krenite s vježbanjem.

www.bodybalance.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.