Najnoviji trend u svijetu vježbanja, gubljenja kilograma i održavanja forme je tzv. Fitness Bootcamp. U Americi je već dugo popularan, a u Hrvatsku ga je doveo fitness trener Dragan Šurlan koji Bootcamp treninge provodi na Jarunu i Bundeku

demi moore u g.i.janeAko ste, prije dosta godina, gledali film „G.I. Jane" s Demi Moore u glavnoj ulozi, koja je samo za taj filmski projekt ošišala svoju prekrasnu crnu kosu i zaigrala ćelavu kandidatkinju (regruta) za elitnu postrojbu američkih marinaca, onda otprilike možete zamisliti što je Bootcamp.

U svome izvornom značenju, naime, Bootcamp je pojam koji označava treninge koje su nakon regrutacije prolazili američki marinci - prilično naporan i surov dril izdržljivosti, snage i kondicije, koji prolaze samo oni najhrabriji, najfanatičniji i najzdraviji.

E sad, Fitness Bootcamp, iako svoje korijene vuče iz američkog vojnog drila, ipak usprkos imenu koje nosi, predstavlja nježnu i svima prilagodljivu vrstu vježbanja. U Hrvatskoj se odvija na Jarunu ili Bundeku i, vjerujte, neusporedivo je lakši i ugodniji. Nema preskakanja kamionskih guma, plivanja u punoj vojničkoj spremi, dugih marševa ili maltretiranja zapovjednika.

Umjesto toga, rade se nizovi intenzivnih vježbi, u prirodi, na svježem zraku, kako biste testirali realnu kondiciju svog tijela, i to uz ohrabrujuće i motivirajuće upute od strane trenera. Ono što je mnogima najvažnije, riječ je o vježbanju koje ne uključuje teretanu i vježbanje s utezima i nema posebnih dodataka prehrani i rigorozne dijete. 

Kako postati G.I. Jane?

Vježbanje se provodi u prirodi, a započinje vježbama disanja i blagim zagrijavanjem i istezanjem tijela. Slijedi niz raznolikih vježbi tipa kickboxinga, čučnjeva, iskoraka, oblikovanja trbušnih mišića, core-treninga. Ritam i intenzitet vježbi se konstantno mijenjaju. Cijelo tijelo je probuđeno i motivirani ste na stalno testiranje svojih granica. Između vježbi se odmara i isteže u blagim yoga pozicijama. Trening završava laganim trčanjem i opuštanjem uz vođenu vizualizaciju. Nakon treninga dobivate upute vezane uz prehranu i samostalno vježbanje.

fitness bootcamp, treningRezultat Fitness Bootcampa je gubitak suvišnih kilograma mnogo brže nego u teretani, osnaživanje tijela i razvijanje super kondicije. Usto, usvojit ćete nove zdrave navike koje će vam omogućiti da održite rezultate nakon Bootcampa. Trajni rezultati ovise, dakako, o kombinaciji efikasne vježbe, zdrave prehrane i ustrajne motivacije, a program Bootcamp Fitnessa uključuje sva tri elementa, uz stručno vodstvo.

Fitness Bootcamp je u Hrvatsku donio Dragan Šurlan, koji ujedno provodi treninge. Šurlan je do svoje sedamnaeste godine živio u Zagrebu, a zatim se preselio u SAD gdje je završio psihologiju na McNeese University. Posljednjih devet godina proveo je u Kaliforniji gdje je, uz rad u struci, stekao temeljito znanje i iskustvo o funkcioniranju i jačanju tijela. Radio je kao trener u 24 Hour Fitness u Los Angelesu, vodećem kalifornijskom fitness centru, a zatim i kao osobni trener.

Samo bez oklijevanja

Program treninga traje 4 tjedna - dva ili tri puta tjedno po 60 minuta. Odvija se ujutro ili u predvečernjim satima. Mjesto treninga se dogovara ovisno o tome gdje stanujete. Za dodatan izazov i trajno usvajanje i primjenjivanje zdravih navika koje ćete naučiti u Fitness Bootcampu, preporučuje se 8 tjedana programa.

Možete se odlučiti za individualne ili grupne programe te treninge u paru. A zgodno je i to što nakon završetka treninga dobivate i DVD zapis svoje „vojničke" avanture. Cijene se kreću od 800 - 1600 kn, ovisno za kakve oblike treninga se odlučite, a grupni treninzi za sljedeću sezonu počinju 8. rujna.

Više info na: www.poticaj.net

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.