Neki kažu da je to potpuno drugačiji način vježbanja, kombinacija plesa i boksa, neki kažu novi pilates ili boks za žene. Hit program za kojim luduju sve žene u Hollywoodu... Ima tu još nekoliko naziva u kojima sam se izgubila, jer nisam više znala je li to ples uz ritam salse, boks ili moderni pilates ili neki novi balet

Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić
Mr.sc. Martina Mavrin Jeličić

Movement Balance System

Volimo se vrtjeti u krug, pa tako svakog proljeća krećemo ili barem izrazimo unutrašnju želju da krenemo s intenzivnijim vježbanjem. Neki već znaju što žele, međutim veliki broj budućih rekreativaca još uvijek traži svoj oblik kretanja i teško se motiviraju. Vjerujem da danas u cijeloj lepezi fitness programa i nije lako odabrati što je za nekoga funkcionalno i prilagođeno. I baš kad sam razmišljala kako nije jednostavno izabrati svoj sport, uslijedio je poziv moje drage prijateljice s pitanjem što mislim o Piloxingu? Kako, budimo iskreni, dotad nisam baš istraživala tu vrstu fitness programa, krenuo je moj mali istraživački tjedan. Što sam pronašla, kako sam to doživjela sa stajališta kineziologije i što bih vam savjetovala, slijedi.

Što je Piloxing?

Neki kažu da je to potpuno drugačiji način vježbanja, kombinacija plesa i boksa, neki kažu novi pilates ili boks za žene. Hit program za kojim luduju sve žene u Hollywoodu... Ima tu još nekoliko naziva u kojima sam se izgubila, jer nisam više znala je li to ples uz ritam salse, boks ili moderni pilates ili neki novi balet. Gledajući sam program prije bih rekla kako je to kombinacija baleta, plesa i boksa, jer pilates je izvedenica iz vježbi joge s nekim malim promjenama. Pokušala sam pronaći barem jedno znanstveno istraživanje o ovom programu i njegovu utjecaju na tijelo, no nisam imala sreće. Jedino što mi je ostalo uputiti se na stranicu glavne kreatorice ovog programa Vivece Jansen, švedske plesačice i pročitati što ona kaže o svojem programu. Piloxing je sinergija pilates principa, boksa koji simbolizira eksplozivnost i energičnost, te plesa koji sjedinjuje sve to. Njihovi sljedbenici su poznate zvijezde koje kažu: „Izazov nije sam pokret, nego zadržavanje ravnoteže i pronalaženje ispravnog stava. Prebacujete tijelo iz snažnog pokreta u temeljnu ravnotežu, iako cijela koreografija ostaje tečan niz pokreta." Ashley Tisdale,

piloxing, vivica jensen

Koje su pozitivne strane?

Glazba koja motivira jedan je od glavnih atributa, intenzitet treninga koji povećava rad srčano-žilnog sustava, ubrzavanje metabolizma i zasigurno veća potrošnja kalorija. Jedna od kvaliteta Piloxinga je što se vježba bos, pa se tako potiče aktivacija svodova stopala, koja su uglavnom tijekom cijelog dana u krutim oklopima koji s vremenom mogu uzrokovati amneziju mišića stopala te druge lokomotorne smetnje. Trening se ne odrađuje samo s vlastitom težinom, već se koriste mali utezi u obliku rukavica što pojačava sam intenzitet treninga.

Nedostaci

Svaki masovni program povlači za sobom ključno pitanje. Znamo li svoje inicijalno stanje tijela, svoje deficite i kompenzacije, te prediktore rizika za kralježnicu? Uzmimo za primjer jednu od najučestalijih problema kralježnice kod djece i odraslih - skoliozu. Osoba sa skoliozom će tijekom cijelog treninga naglašavati i jačati već ionako jaču stranu tijela, kompenzirat će pokrete i slabiti atrofiranu stranu. Problemi se možda neće javiti nakon jednog do dva treninga, oni mogu doći čak i nakon godinu dana vježbanja. Bez jasno utvrđenog stanja tijela putem funkcionalne dijagnostike koja uključuje pregled posture, fizio-testove, testove prediktora rizika i funkcionalne testove za provjeru stanja mišića i zglobova svaki masovni program može nam više naštetiti nego koristiti.

Moj savjet: ako nemate nikakvih zdravstvenih problema niti deformacija kralježnice, uključite se u program koji vama odgovara, bio to piloxing ili penjanje po stijenama. Međutim, ako imalo sumnjate da se vaše tijelo ne kreće kao kada ste bili mlađi, najprije je vrijeme za pregled funkcionalnog pokreta i snage.

www.bodybalance.hr

Reproduciranje i objavljivanje sadržaja bez pisane dozvole portala Femina.hr nije dopušteno! Licencirajte naš sadržaj.